’The Good Mothers’: Original og gribende serie ser mafiaverdenen fra et tiltrængt andet perspektiv

’The Good Mothers’: Original og gribende serie ser mafiaverdenen fra et tiltrængt andet perspektiv
Micaela Ramazzotti og Gaia Girace i 'The Good Mothers'. (Foto: Disney+)

At lave en mafiaserie er ikke ligefrem en banebrydende idé.

Ikke nok med, at filmmediet har mesterværker som ’The Godfather’, ’Scarface’ og ‘Goodfellas’, så er seriefronten spækket med nakkeskydende mafiabosser i alle genrens afstøbninger. Fra ’The Sopranos’ til ’Boardwalk Empire’, ’Peaky Blinders’, ’Ozark’ og ’The Blacklist’.

Når ikke engang Taylor Sheridan kan få mere ud af materialet med ’Tulsa King’, ved man, at genren er ved at være udtømt.

Én ting har alle de ovennævnte titler til fælles, og det er, at de alle har mændene som omdrejningspunkt. Så måske er der alligevel uudforskede aspekter af livet i mafialand?

’The Good Mothers’, som er baseret på en bog af samme navn, er en autentisk fortælling om mafiamændenes kvinder og deres forsøg på at vriste sig fri af det mandsdominerede helvede, som er den frygtindgydende italienske mafia ‘Ndrangheta.

Gaia Girace i ‘The Good Mothers’. (Foto: Disney+)

Serien starter med, at Lea Garofalo (Micaela Ramazzotti) rejser til Milano med sin 17-årige datter Denise, spillet fremragende af Gaia Girace (’My Brilliant Friend’). De er på vej til et møde med hendes eksmand og ‘Ndrangheta-boss Carlo Cosco (Francesco Colella), som moren har vidnet for staten imod, hvilket har medført et årelangt liv i vidnebeskyttelse.

Træt af konstant at flytte med frygten for, at mafiaen finder dem, håber hun på, at hvis faren får sin datter tilbage, kan de måske alle tre leve sammen igen i fred. Hvilket han også lover både hende og datteren.

Men løftet er løgn. Og hvad der følger, er fire kvinders kamp mod mafiaen: Denise og de to mafiamødre Concetta Cacciola (Simona Distefano) og Giuseppina Pesce (Valentina Bellè), der skiftevis bliver manipuleret, gaslightet, søndertæsket, fanget i deres eget hjem og udnyttet til kriminelle handlinger. Samt Anna Colace (Barbara Chichiarelli), myndighedernes anti-mafia anklager.

Tilbage i 2010 var Anna Colace (som i virkeligheden hed Alessandra Cerreti) overbevist om, at kvinderne var nøglen til at bryde Italiens mest magtfulde mafias hemmelige verden op. Kvinder var mere end ofre for det undertrykkende kriminalitetssystem. Hvis de kunne overtales til at tale, kunne deres viden være altødelæggende for den kriminelle undergrund i Italien.

Men hvor meget skal kvinderne, hvis eneste ønske er deres børns sikkerhed, ofre for at ødelægge deres egen, dybt manipulerende mafiafamilie?

‘The Good Mothers’. (Foto: Disney+)

Serien er en fortælling om undertrykkende, giftig maskulinitet i sjette gear, men helt afgørende er, at det hele ses fra kvindernes synspunkt. Serien fokuserer ikke på mændenes narkotikahandler, likvideringer eller bandekampe. Man ser ikke drabene. I stedet forsvinder folk sporløst, og uanset hvor kvinderne gemmer sig, bliver de altid fundet.

Kvindernes klaustrofobiske og livskvælende verden står i skærende kontrast til ‘Ndranghetas kolossale netværk, der strækker sig fra by til by.

Serien er båret af de velskrevne hovedkarakterer, mens den ubarmhjertige historie er enormt gribende. Det er en følelsesladet og intens fortælling, med lange skud af vinduer, ansigtsudtryk, en måge der flyver og gardiner der blafrer. Cinema italiano.

Ikke desto mindre har den italienske natur og by sjældent virket så klaustrofobisk og kold som her. De smukke calabriske landskaber er nedtonede, nedslåede og farveløse, mens belysningen er hård og iskold. Stemningen er ulideligt anspændt.  

Italiensk tv har de seneste år leveret stærke krimiserier som ’ZeroZeroZero’, ’Suburra’ og ’Gomorra’. Her kan ’The Good Mothers’ sagtens føjes til listen.


Kort sagt:
’The Good Mothers’ er en fængslende og autentisk serie om kvinderne i den frygtindgydende italienske mafia, ‘Ndrangheta. Original og tiltrængt i havet af mafiaserier og -film.

’The Good Mothers’. Serie. Hovedforfatter: Julian Jarrold. Medvirkende: Simona Distefano, Barbara Chichiarelli, Gaia Girace, Valentina Bellè, Alessandra Roca. Spilletid: 6 afsnit á 60 min. Premiere: Kan ses på Disney+.
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af