Tre weekend-anbefalinger: Da en af de bedste actionfilm nogensinde blev et streaminghit på ny

Vi guider dig gennem det uoverskuelige streaming- og biograffarvand ved at pege på tre film/serier af høj kvalitet, der dominerer samtalen lige nu og her. Eller fortjener at dominere den.
Tre weekend-anbefalinger: Da en af de bedste actionfilm nogensinde blev et streaminghit på ny
Robert De Niro og Val Kilmer i 'Heat'. (Foto: PR)
Rebecca Ferguson i ‘Silo’. (Foto: Apple TV+)

1. Streaming: Pirrende filosofisk science fiction-mysterium

Har man en forkærlighed for et godt dystopisk science fiction-twist med eksistentielle undertoner og et pirrende mysterium, serverer ’Silo’ det bedste bud længe.

Baseret på Hugh Howeys populære bogserie udspiller Apple-serien sig i en kæmpe underjordisk silo, der huser 10.000 mennesker i en verden, hvor man falder død om, hvis man træder uden for i den knap så friske luft.

Siloens mikrokosmos er styret af et stærkt hierarki og stramme regler, der blandt andet betyder, at man skal have topstyrets godkendelse, hvis man ønsker at få børn. I centrum for de første afsnit står sheriffen Holston (David Oyelowo) og hans it-ekspert-hustru Allison (Rashida Jones), der efter en opdagelse begynder at tvivle på, at den sandhed, siloens befolkning er blevet bespist med fra barnsben, holder vand.

Der er både tydelige Philip K. Dick- og Orwell-allusioner i fortællingen, som nok vil tiltale de fleste, der var fascineret af gåderne i film og serier som ’Dark’, ’Lost’, ’Snowpiercer’, ’Severance’ og ’Blade Runner’.

Om svarene så kan leve op til spørgsmålene, må man se serien til ende (eller læse resumeet af bogserien) for at finde ud af.

Læs også Soundvenues anmeldelse.

’Silo’ kan ses på Apple TV+.

‘Meter i sekundet’. (Foto: Martin Dam Kristensen / Nordisk Film)

2. Streaming: Dansk succeskomedie med gudsbenådet timing

Uanset om man har læst Stine Pilgaards utroligt morsomme bestseller ’Meter i sekundet’ eller ej, bør man unde sig selv at se Hella Joofs velskruede filmatisering, der efter et succesfuldt biografliv nu er ude på streaming.

Sofie Torp spiller den nybagte mor Marie, der sætter sin egen karriere på hold for at flytte til jyske Velling, hvor hendes mand har fået lærerjob på den lokale højskole. Mildest talt en omvæltning for det bramfri rodehoved af en københavnerkvinde, der både skal lære den særlige jyske jargon (af Anders Agger), at køre bil og indpasse sig livet som spouse.

Det var ikke en nem opgave at forvandle Pilgaards fabulerende stil – med alt fra brevkasse til sange og masser af indre refleksioner – til en meningsfuld filmfortælling, men Joof løfter opgaven med et velspillende cast, glimrende komisk timing og en fin sårbarhed i portrættet af en (relativt) ung generations forsøg på at finde fodfæste.

Perfekt fredagsunderholdning.

Læs også Soundvenues anmeldelse.

‘Meter i sekundet’ kan lejes på Grand Hjemmebio, Blockbuster, Viaplay og Apple TV.

Robert De Niro i ‘Heat’. (Foto: PR)

3. Streaming: Comeback til verdens måske bedste actionfilm

Guderne skal vide, at de mest populære filmtitler på Netflix ofte er rene metervarer og middelmådige action- og romcomslaskere fra 90’erne, der pludselig hives frem fra glemmebogen.

Men så sker det en sjælden gang imellem, at et fuldtonet mesterværk får nyt liv, alene fordi den dukker op på landets mest udbredte streamingtjeneste. Og det er nu overgået Michael Manns actionkrimiklassiker ’Heat’, der kom på Netflix i Danmark 1. maj og derfor blev pushet på forsiden, hvorefter den hurtigt bevægede sig op ad popularitetslisten, hvor den indtager en flot tredjeplads over de mest sete film lige nu.

Fortællingen om Robert De Niros topprofessionelle røverbande, der jages af Al Pacinos politikommissær Vincent Hanna, var allerede en milepæl, da den udkom i 1995, men siden er den blot steget i anseelse. Og dens inspiration er tydelig i alt fra ’The Dark Knight’ til ’Underverden II’.

Særligt hyldes filmen med rette for Manns realistiske, hamrende intense eksekvering af actionscenerne samt den følsomhed og dybde, han, ukarakteristisk for en genrefilm, indlægger i karaktererne.

Har man aldrig set ’Heat’, er det måske nu – eller også tåler den altid et gensyn.

Og så kan man jo læse Soundvenues Jakob Freudendals glimrende feature om filmen fra sidste år.

’Heat’ kan ses på Netflix, Disney+, Prime Video og Viaplay.

Set det hele? Tjek også vores tre anbefalinger fra sidste uge.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af