Hayao Miyazakis sidste film får internationale anmeldere til at falde i svime

Hayao Miyazakis sidste film får internationale anmeldere til at falde i svime
'The Boy and the Heron'. (Foto: Studio Ghibli)

Den japanske animationsmester Hayao Miyazaki havde egentlig indstillet karrieren, men er nu tilbage med en angiveligt allersidste film, ‘The Boy and the Heron’.

Filmen har allerede haft succesfuld premiere i hjemlandet, og nu har den ramt vesten for første gang på Toronto Film Festival.

Og her er anmeldermodtagelsen glødende.

»’The Boy and the Heron’ finder anime-legenden stående på toppen af sin mægtige karrieres murbrokker (…), skimtende mod solnedgangen for at måle sit værks værdi, før han efterlader det bag sig«, skriver Indiewire og uddeler topkarakteren A.

Også The Playlist giver topkarakter, endda A+.

»Hvis det rent faktisk er hans svanesang, er det en fortryllende én, fordi ingen har evnen til at destillere elementære sandheder i rigt forestillede levende malerier som Miyazaki«, lyder det her.

‘The Boy and the Heron’ foregår da under Anden Verdenskrig, hvor drengen Mahito må flygte fra sit hjem, efter det er blevet brandbombet af de allierede.

Hans mor går tabt i flammerne, mens hans far, som arbejder på en krigsflyproducerende fabrik gifter sig med sin afdøde kones yngre søster og flytter familien ud på landet.

I sin sorg udforsker Mahito sine nye omgivelser og møder en drilsk blå hejre, der leder ham ind i en parallel verden.

The Wrap mener, at filmen er blandt instruktørens »dybeste og mørkeste«, og at den er både »tidsløs og kunstnerisk«, mens The Hollywood Reporter skriver, at »nærmest hvert eneste ubeklageligt indrammet komposition kunne være et kunstværk i sig selv, med maleriske baggrunde så smukke i deres farver og teksturer, at de inviterer seeren til at blive væk i dem«.

Der er dog også enkelte indvendinger mod Miyazakis nye film.

»Det er en blandet pose bolsjer, da der er smukke øjeblikke sammen med fortællemæssige fejltrin«, skriver Deadline.com.

Men den samlede foreløbige modtagelse er altså fuld af beundring for filmen, der sandsynligvis vil gå hele vejen til en Oscar-nominering i animationskategorien.

Det vides endnu ikke, hvornår ‘The Boy and the Heron’ får dansk premiere.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af