Marijana Jankovic spillefilmdebuterer som instruktør med ‘Hjem’ – se det stjernespækkede cast

Marijana Jankovic spillefilmdebuterer som instruktør med ‘Hjem’ – se det stjernespækkede cast
Marijana Jankovic. (Foto: Andreas Bastiansen)

Du kender hende nok bedst som skuespiller fra blandt andet ‘Dag & nat’, ‘Bedrag’ og ‘Fred til lands’. Nu spillefilmdebuterer Marikana Jankovic imidlertid som instruktør og manuskriptforfatter.

Det gør hun med filmen ‘Hjem’, der ifølge en pressemeddelse netop er gået i optagelse.

‘Hjem’ følger 6-årige Maja, der i 1991 rejser med sine forældre fra Balkanregionen til Danmark, mens to ældre brødre efterlades i hjemlandet. Mødet med det nye land bliver svært for den lille, splittede familie – ikke mindst for Maja, som ender med at påtage sig ansvaret for sine forældre.

Mange år senere er voksne Maja en succesfuld kunstner i Danmark, men bag facaden bærer hun på svære følelser på grund af sin opvækst og de ofre, hendes forældre har betalt.

»’Hjem’ er en universel historie om generationer, der handler om det basale behov for at høre til, hvad enten det er i et land, et hjem eller i en familie. Vi har alle behov for at have et sted, vi kan kalde ’hjem’. Men hvad definerer et hjem? Er det der, hvor man er født? Det hus eller land man har forladt? Eller er det dér, hvor man vil begraves?«, udtaler Jankovic, som delvist har baseret filmen på sine personlige oplevelser, da hun som 6-årig flyttede med sine forældre fra Montenegro til Danmark.

»Min fortælling er som et eventyr fortalt gennem et skrig, der vil høres i generationer, et skrig, som vi ikke kan og må overhøre. Skriget lyder fra os, som blev taget op med rode og fra vores forældre, som forlod deres hjem og ofrede deres liv og vante tilværelse for os, deres børn«.

Her skulle der være et Instagram-opslag, men du kan ikke se detDet er ikke tilgængeligt, da det kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Det lyder til, at Jankovic med ‘Hjem’ bygger videre på sin debutkortfilm ‘Maja’ fra 2018, som fik stor ros og gav anledning til en fornem invitation til Cannes-filmfestivalen for særlige instruktørtalenter. Manuskriptet til den nye spillefilm har hun skrevet sammen med Bo Hr. Hansen (‘Bullshit’, ‘Kunsten at græde i kor’) og Babak Vakili (‘Fredløs’).

På den stjernespækkede rolleliste til den nye spillefilm finder man blandt andre Trine Dyrholm, Jesper Christensen, Dejan Cukic, Claes Bang, Lene Maria Christensen og Zlatko Buric.

‘Hjem’ forventes at få premiere engang i 2025.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af