The Radio Dept. – en gave fra Malmø til hele verden!

En af Sveriges bedst velbevarede hemmeligheder nåede endelig til Danmark, da Malmø-gruppen The Radio Dept. midt i september gæstede landet. Efter rosende anmeldelser i den engelske musikpresse og international pladekontrakt mødte Soundvenue gruppen i København og drog ud i solskinnet for at snakke over en øl.

Radio Dept. er bedste bud på international succes fra vores naboby Malmø efter The Cardigans. Gruppen, der i 2001 tog navn efter den radioafdeling, de i starten øvede på loftet af, er i England ved at blive til et navn, der lyttes til og snakkes om, efter NME gjorde dem til “Single of the Week” med ‘Why Won’t You Talk About It?”. Debutalbummet ‘Lesser Matters’ er netop udsendt på selskabet XL-Recordings, og dermed deler The Radio Dept. kontor med kolleger som Prodigy, Basement Jaxx og White Stripes.

– Det var da skønt at være ‘Single of the Week’ i NME. Det var jo trods alt “fucking NME”, som skrev godt om os, men om det har betydet noget for os som band, ved jeg ikke rigtigt. Den megen opmærksomhed i England skyldes nok nærmere, at vi udkommer på XL, som er et selskab, man ligger mærke til derovre, forklarer sanger og grundlægger Johan Duncanson.

– Men vi har aldrig tænkt på, at The Radio Dept. skulle føre til en udenlandsk kontrakt. Vi ville bare have vores musik udgivet et eller andet sted i verden, griner han.

En druktur førte til kontrakt
Tilfældigheder og en våd bytur i Spanien havde sin rolle i The Radio Dept.’s kontakt til den britiske musikbranche. Da en svensk pladeselskabsmedarbejder på Labrador Records stødte ind i en A&R-mand fra XL-Recordings, blev det gruppens held.

– Det førte til, at han kontaktede os og tilbød en britisk kontrakt, efter han havde lyttet til vores sange på Labradors hjemmeside. Planen var derefter at udsende ‘Lesser Matters’ i august sidste år, men det blev forsinket på grund af alt det business-halløj, der hører med, fortæller Johan Duncanson.

Den første kontakt til den britiske musikbranche har gjort verden til et større sted for The Radio Dept. Branchefolk fra hele Europa er begyndt at kontakte både Labrador og XL for at lokke bandet til at spille koncerter.

– Branchefolk fra hele Europa er interesserede og vil have os til at spille steder som Spanien og Irland, så vi håber at komme rundt i Europa for at spille, fortæller Johan Duncanson, der dog afslører, at Danmark ikke tidligere just har vist bandet den store interesse.

– Vi sendte vores plade til Vega sidste år, men fik aldrig et svar tilbage. Derfor har vi aldrig spillet i Danmark tidligere, så det skyldes altså ikke, at vi ikke har villet besøge jer tidligere, forsikrer Johan Duncanson.

Holder af den triste lyd
Bedrøveligheden ligger lige under overfladen på The Radio Dept.’s lettere støjende og meget melodiske sange. Bedrøveligheden har sin naturlige forklaring, forklarer Johan Duncanson:

– Sangene på ‘Lesser Matters’ blev optaget på et tidspunkt i mit liv, hvor min kæreste lige var gået fra mig. Men den simple forklaring er nok bare, at vi hvor holder meget af den triste lyd. Og når vi optager i vores egne lejligheder, starter vi oftest med at drikke kaffe og lytte til musik i timevis. Derfor bliver det som regel sent, før vi går i gang med at optage. Jeg tror, man kan høre nattestemningen i musikken som en del af den triste lyd, filosoferer Johan Duncanson.

Radio Dept. udsender senere på året en ep med nye sange i Sverige på Labrador samt et nyt album næste sommer i resten af Europa på XL.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af