Majid

Rapperen Majid er nok mest kendt for sine gæsteoptrædener på Outlandish turné og deres 2 foregående albums. Nu er dansk-marokkanske Majid så endelig klar med debutalbummet “Life Knowledge Poetry”.

Når man hører skiven, er der ingen tvivl om, at det ikke er tilfældigt, at det har taget så lang tid og komme ud med debutalbummet. Mens mange i Majid’s situation må have været fristet til at sende et album ud i kølvandet på Outlandish succes, har Majid, ligesom en klovborg-ost, ladet et album ta’ den tid et album skal ta’.

Majid kommer ud af en familie som den yngste i en søskendeflok på 10 og fortæller gennem sin rap bl.a. om sit forhold til sin far i nummeret ‘Past, Present, Future’:

‘How can I thank you for all your going through for pain and misery things you did do, I didn’t understand, so I hated you, you were dedicated, im glad we made it through’.

Majid har på dette album meget mere på hjertet end vi er vant til at høre fra dansk hiphop, hvor rappen ofte forsvinder i druk, blær, fisse og øhh ja fisse. Dette er virkelig befriende og et friskt pust til den danske engelsksprogede hiphop-scene.

Rapmæssigt hører Majid helt klart til en af de bedste herhjemme. Han bliver dog ikke på noget tidspunkt udfordret, da der ikke er noget decideret tungt nummer på albummet, hvor rapteknikken er i centrum. Det er nemlig generelt et meget iørefaldende album, der ikke behøver mere end et par gennemlytninger, før man er klar over, hvad man synes om det. Mange af numrene kunne uden tvivl begå sig på MTV. Bl.a. nummeret ‘What We Are’, som har lånt lidt fra et hit af Moussa Dialo, er lige til The Lick.

Et af de bedste numre er det stemningsfyldte nummer ‘Knowledge’, der er præget af en stryger af en slags og en fransk rapper ved navn Carolus. Skæringen efter ‘Where we’re from’ er også en rigtig hitbasker med en spansk guitar som det ledende element. Det tilbagelænede Tue Track-producerede ‘New Love’ er nok det bedste nummer på albummet med en fed sample af en soulsangerinde, der synger ‘Hey I hear you found a new love, heard she looks a lot like me’. Nummeret har et enkelt og chillet beat og Majid vender meget fikst samplingen, som var det hans mor, der siger det om hans nye kæreste. Der bliver sluttet effektivt af med nummeret ‘Poetry’ med cuts af danmarksmester x3 Turkman Soldier.

På albummet er der dog også deciderede smuttere som singlen ‘My struggle’ som er irriterende hektisk. Nummeret ‘My way’ er også hurtigt trættende med lyde, der mest af alt minder om lyde fra en japansk spillekonsol.

Alt i alt er dette et udmærket album, der fungerer bedst på de stille numre. Albummet ville have vundet ved lidt mere selvironi og lidt mindre akustisk guitar, da numrene tit kommer til at lyde lidt for ens og har svært ved at stå for sig selv. Man kan måske også have svært ved at forsvare det som klassisk hiphop, og etnisk rnb med rap er måske mere betegnende. Jeg kunne i hvert fald godt tænke mig at høre Majid lave noget lidt mere tung og hård hiphop, for der er ingen tvivl om hans talent for at skrive og rappe. Talentet drukner desværre lidt i fancy produktioner og hektiske rytmer.

Det er dog klart forfriskende at høre en mand der vil andet end party and bulshit og som tager udgangspunkt i sit eget liv.

Majid. 'Life Knowledge Poetry'. Album. Virgin records/EMI Music.
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af