Casiotone for the Painfully Alone

Bag navnet Casiotone for the Painfully Alone gemmer sig den 26-årige amerikaner og filmskole-drop-out Owen Ashworth. En bebrillet melankoliker der – med hovedet fuld af små, sære tragedier og en indædt kærlighed til gamle batteridrevne keyboards fra firserne – besidder en fantastisk evne til at gøre en lang og detaljetung historie kort og kantet.

‘The Two First Albums’ er som titlen antyder en genudgivelse af Ashworths to første udgivelser, ‘Pocket Symphonies for Lonesome Subway Cars’ og ‘Answering Machine Music’, der i det store hele minder meget om hinanden og derfor fungerer upåklageligt sammen i den lille evighed på 32 numre. Der er ingen bonusnumre eller andet gejl, men til gengæld har det hele været igennem en digital pudsemaskine og er blevet stort set renset for støj, der ikke var tiltænkt.

Keyboardet er det bærende element i den spæde, fragile musik, der vælter forsigtigt rundt mellem tørre beats, skrabede indie-melodier og et utal af brudte lydforbindelser, der ligger og stikker lige under overfladen. Og selvom tangenterne på den lille batteridrevne model egentlig var tiltænkt børn da firmaet Casio lancerede den, så står den langt fra på Mester Jacob eller Prinsesse To-ben. Ashworth betjener den afsindigt godt, og mange numre er deciderede ørehængere. Små opfindsomme symfonier, der i al deres enkelhed og totale mangel på størrelse faktisk fremstår stærkere end man umiddelbart skulle tro.

Numrene varer i snit omkring to minutter, men for en tekstforfatter som Ashworth er det rigelig lyrisk sendetid. Teksterne, der mest af alt kan betegnes som kortprosa, er skæve, poetiske betragtninger af situationer med kæresten der skrider, mus, kolde skuldre, mere kærestesorg, undergrundsbanen, fremmedlegionen, kærestens nye kæreste og så videre. Udpræget sentimentalt stof, men det er glimrende formuleret, og via Ashworths uskarpe vokal glider de perfekt ind i musikkens skæve og hjemmegjorte udtryk.
Det er lo-fi, det her, men ikke komplet nørdet. Og folk der ikke er ensomme, de kan sagtens lytte med.

Casiotone for the Painfully Alone. 'The Two First Albums'. Album. Tomlab/Dotshop.se.
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af