Die Dumme Dänen

Die Dumme Dänen. Smag på det, prøv at sige det fem gange hurtigt efter hinanden – ikke ligefrem det fedeste eller mest mundrette bandnavn, du nogensinde har hørt vel? Men omvendt skriver Clemens’ nye rap-metal outfit sig ind i en lang linie af netop rap-metal outfits med lettere underlige eller åndsvage bandnavne: Rage Against the Machine, Limp Bizkit og H-Blockx for at nævne nogle af de mest prominente.

Musikalsk set læner Die Dumme Dänen sig også uden skam op ad rap-metallens skabeloner. Numre som ‘Rock din blok’, ‘Kanal nul’ og ‘Lad mig være’ er funky og simple, men alligevel monumental riff-baseret rock lige efter Rage’s lærebog, mens mere melodiske numre som ‘Vågn op’ og ‘Kors og flag’ ganske effektivt blander Limp Bizkits karakteristiske hiphop-vers med underspillede, men fængende syng-med-omkvæd. Endelig er der i ‘Kongen af rock’ en slet skjult og ret vellykket hyldest til oldschool-pioneerne inden for blandingen af rock og rap – Public Enemy, Run DMC og Beastie Boys.

Det er godt musikalsk håndværk, uden man ligefrem er voldsomt imponeret. Det er man til gengæld flere steder, når det kommer til Clemens’ lyriske og vokale præstation, der også viser, at manden faktisk synger ganske glimrende. De store øjeblikke kommer ikke i de forudsigelige politiske tirader, men i mere personlige og introspektive numre. Som f.eks. ‘Kors og flag’, hvor der ikke er meget player eller stodder over den nervøse mand, der venter på sin date på Nørreport, og ‘Min Lille Skat’, der ikke er en kærlighedssang, men som med stor humor behandler den skattegæld, der hjemsøger Clemens og så mange andre danske kunstnere.

Die Dumme Dänen kommer ikke til at efterlade nogen stor fodnote i dansk musikhistorie. De er en kuriositet, der nok kom ti år for sent. Men omvendt er det god underholdning og ganske forfriskende i al sin ærlige musikalske naivitet og bagstræberiskhed.

Die Dumme Dänen. 'Spænd hjelmen'. Album. Sony BMG.
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af