Pearl Jam – hårdt-spillede følelser

»Hearts and thoughts they fade away«, sang Pearl Jam-frontmand Eddie Vedder i klassiskeren ‘Elderly Women Behind the Counter in a Small Town’ fra albummet ‘Vs’ og ved linjen »I just want to scream ‘hello’«, svarede et fyldt Forum.

Det var 15 år siden Pearl Jam første gang gæstede Danmark og syv år siden den tragiske ulykke i Roskilde. De unge piger skreg forleden over Justin Timerberlake i parken og de gamle damer skal snart tude over Mick Jagger, men det er Eddie Vedders dybe, flotte stemme og de melankolsk smertende tekster, der får grunge-pigerne til at dugge i trusserne.

Eddie Vedders lidende poesi har siden grungebølgens heyday i starten af 90’erne fundet genklang i millioner af melankolske hjerter. Sammen med bands som Nirvana, Alice In Chains og Soundgarden gav de ny energi til rocken – inspireret af metal, punk og støj og i fuldt frontalt angreb mod puddelhundehår-rock som Van Halen. Med autentisk skramlen og rå weltschmertz gjorde de op med 80’erns overproducerede studielyd, hvis guitarsoloer var så perfekt indspillet, at de gjorde sig bedre i reklameverden end i rebelske rockhjerter.

Det var en hårdt-spillet koncert med masser af numre fra det nye selvbetitlede album, men publikum svarede bedst på de gamle kendinge fra ‘Ten’ og ‘Vs’, med ‘Why Go’ og ‘Elderly Woman Behind a Counter in a Small Town’ som højdepunkt. Efter et 90 minutters gedigent første set kom de aldrende grungeguder tilbage og leverede ‘Black’ og ‘Alive’ for et ekstatisk publikum, hvor Mike McCready præsterede guitarevner i verdensklasse, og Stone Gossard, Matt Cameron og Jeff Ament igen viste sig, som en af de bedst sammenspillede rytmesektioner.

Hvor Kurt Cobain ensomt gik den vrede planke ud og begik selvmord, stod Pearl Jam for den mere melankolsk-poetiske side af Seattle-lyden, og bandet og deres fans har altid haft fokus på fællesskabet – både til koncerterne, men også ved at udgive særlige bootleg-udgivelser og julesingler til fanklubmedlemmer. Desto mere tragisk var det, at det var til en Pearl Jam-koncert, at ni unge mænd døde efter et massivt pres foran Orange Scene på Roskilde Festival i 2000. En oplevelse der påvirkede band og fans dybt.

Pearl Jam har gennemgået et sorgarbejde siden ulykken i Roskilde og for mange var det en helende aften. Bandet havde inviteret ofrenes familier og Eddie Vedder holdt en kort mindetale for dem før de gav et forlænget ekstra set, startende med en smuk fremførsel af ‘Betterman’ og kørte videre med ‘Keep on Rocking in a Free World’ trukket frem fra Neil Young-samarbejdet tilbage i ‘Mirrorball’-dagene. Med ‘Yellow Leadbetter’ afsluttede Pearl Jam en smuk, hård rockaften i et overhedt Forum fuld af følelser og rebelsk energi.

Koncert.
Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af