Portishead – tilbage i kampen

Efterskolekærester, højskolekys og fredagsbarer. Personlige oplevelser man tænker tilbage på gennem smil eller tårer. Men uanset konklusionen på disse memoirer er det sikkert, at hvis de fandt sted midt i 90’erne, foregik de angiveligt til lyden af slæbende beats, cool guitarfigurer og en skælvende stemme, leveret personligt til dig af bristolbandet Portishead.

I aftes stod de så igen på dansk jord efter 11 års albumtavshed for at vise et dedikeret publikum, at de stadig besidder magien fra en svunden tid. Og fra første færd stod det klart, at vi denne aften i et fyldt KB Hallen skulle være vidner til noget stort.

I en aflang og luftig sceneopbygning blev de små detaljer, der ellers tit går tabt i kampens hede, fanget af kameralinser og projiceret op på bagvæggen i et miks af effekter og videofilm. Noget der smukt understøttede musikkens både indadvendte og ekspressive stemninger.

Portisheads nye album, ‘Third’, har endnu ikke ramt pladebutikker og downloadcentraler, men det forhindrede ikke bandet i at dedikere halvdelen af koncerten til dette endnu ukendte materiale. En dristig, men også klog, beslutning, for de nye sange blev paradoksalt nok koncertens stærkeste. Naturligvis trak gamle hits som ‘Sour Times’, ‘Glory Box’ og ‘Numb’ den største applaus, men nye numre, som singlen ‘Machine Gun’, var nærmest frygtindgydende i deres kombination af tight rock og hård elektronik. Alt bundet sammen af Beth Gibbons, der med sin stemme og blotte fremtoning synes at svæve et sted mellem sammenbrud og enorm indre styrke.

Så aftenen blev et studie i perfekt balance mellem kvalitetsbevidst nostalgi og kunstneriske nyvindinger. Og hvad mere kan man egentlig forlange? Portishead er tilbage i bedre form end nogensinde!

Koncert.
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af