Atmosphere

Det var en overraskelse at få det seneste værk fra den amerikanske duo i hånden. En lækker hardback-bog i cd-format med guldtryk, prægning og 44 sider med tekster, tegninger og historier, er ikke hvad man forventer fra undergrundsheltene, men det elegante cover er i den grad den rette indpakning til et mesterligt album.

Rapperen Slug har skruet ned for vreden i stemmen, uden at det på nogen måde at skader intensiteten, og helliger sig fuldt ud den historiefortælling, han er så fænomenal til. Vi føres gennem forskellige menneskeskæbner fra den nederste trin på den sociale rangstige, vis historier beskrives med en fornem detaljerigdom og stor lyrisk kvalitet. Den personlige refleksion fylder mindre end tidligere, men er skarp og sårbar når den forekommer. Eksempelvis på den gåsehudsfremkaldende ‘Me.’

Atmosphere har brugt et band til deres koncerter de seneste år, hvor de samplebaserede beats fra pladerne er blevet konverteret til levende musik. På ‘When Live …’ har de inviteret musikerne med i studiet og fjernet alle samples, hvilket giver en helt ny, følsom, tilbagelænet og nedbarberet lyd, hvis ypperste mål er at understøtte Slug. Musikken dominerer aldrig her men skaber med simple virkemidler fremragende lydbilleder til fortællingerne.

Det er depressivt, forløsende, drømmende, kontrastfuldt og ganske simpelt fremragende. Som en god bog man bare ikke kan lægge fra sig. For en sjælden gangs skyld tæller hvert et ord på et hiphop-album, der nemt kan udråbes som årets hidtil bedste.

Atmosphere. 'When Life Gives You Lemons, You Paint That Shit Gold'. Album. Rhymesayers/VME.
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af