J Dilla

Det er mere end tre år siden, at James Yancey aka J Dilla døde af lungesygdommen lupus. Men mesterens beats dukker til stadighed op på mere eller mindre officielle udgivelser og hyldester. Det siger både noget om, hvor enorm en arbejdsiver Dilla lagde for dagen – selv fra hans hospitalsseng – men især også den udprægede respekt, der hersker om hans person og produktioner i hiphopkredse.

‘Jay Stay Paid’ er derfor en særdeles velvalgt titel til J Dillas andet posthume album. Skiven er skruet sammen af hans store forbillede Pete Rock, der med de pårørendes tilladelse har støvet DAT-bånd, disketter og discs af for at finde hengemt guld, som han har udvalgt, sat sammen og mixet færdigt.

De præsenteres helt i hovedpersonens ånd i et eksplosivt mix med korte instrumentale beats, fragmenterede samples og egentlige numre med en lille håndfuld særligt udvalgte gæster, som blandt andre tæller The Roots’ Black Thought, Blu, Doom, Raekwon, Phat Kat og lillebroderen Illa J.

Lydmæssigt spænder de mange beats over de sidste fire-fem år i Dillas liv. Fra hans klassisk knasende boombap-hiphop til hans mere rå og frenetiske beats der er bygget op om aggressive trommerytmer og skurrende synthesizere. Men vigtigst af alt viser de, hvordan han gang på gang fandt nye måder at få det bedste i et beat frem på. Samtidig er det lykkedes at samle skitserne og enhederne til en helstøbt oplevelse, der både kan nydes i nuet, men også står som et endegyldigt dokument over en skelsættende og tidløs ener.

J Dilla. 'Jay Stay Paid'. Album. Nature Sounds/Import.
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af