RJD2 – et ganske lille band

Den gamle garde af turntablists har for længst forfinet deres stil i forskellige retninger. Og blandt dem stikker RJD2 ud som kapelmesteren, der ene mand orkestrerer et helt lille band. På Lille Vega bestod bandet af fire pladespillere (to var hooket op til en laptop med Serrato, to spandt udbankede vinyler), to MPC-trommemaskiner, to hænder og en Super Mario-hånddukke, der dansede over knapperne. Visuals på bagtæppet gav beatjongløren selskab af alt fra cowboys og tegnede dødningehoveder til dansende japanere og syrefarvede skyer.

 

I den udsolgte sal var publikum en tæt pakket flok stenansigter med fadøl i hånden og synkront nikkende nakker. Det er nu engang sådan, danskere går til koncert. Generelt er RJD2’stil da også for indadvendt og rodet til at skabe en fest. Han giver hellere en forestilling i fermt håndværk, i bogstaveligste forstand. Hvor han serverer lunser fra bagkataloget som et hornriff her, trommebreaks eller et soulsample der. Koncerten blev derfor et nøje komponeret forløb af hiphop, soul, psykedelia, funk og electronica, hvor RJD2 både liveproducerede og fløj mellem pladespillerne, hvor han scratchede og smed rockhistoriske samples ind i mixet. Teknisk set er han et overmenneske. Showmand er han i mindre grad.

 

Fire gange røg publikums hænder i vejret: Under ‘1976’, ‘Ghostwriter’, ‘Since We Last Spoke’ og ‘The Horror’. Alle gamle klassikere. Vi skulle 50 minutter ind i sættet, før nogle få numre fra den seneste udgivelse ‘The Colossus’ blev droppet. Og de druknede alligevel i den efterfølgende, behørige hyldest til afdøde Guru, hvis stemme blev hevet ind fra det hinsides i et par hurtige mashups.

 

Som da RJD2 sidst besøgte København, leverede han ikke et fejlfrit sæt. Men en hoppende plade og en skøjtende nål gør ikke en dj mindre professionel. Det viser blot, at han presser sig selv til kanten af, hvad der er muligt. At han, når han ligger fladt på maven, så han med udstrakte arme lige nøjagtig kan nå pladespiller og trommemaskine på samme tid, har noget på spil. Og det er i moderne hiphop særdeles forfriskende, hvor nørdet og introvert RJD2 end kan at være.

Koncert.
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af