DRC Music

4 6

Kan seriøs musikkulturel udveksling finde sted på tværs af kontinenter på blot en uge? Med Damon Albarn i spidsen har en gruppe vestlige producere forsøgt. I en uge har de i samarbejde med lokale musikere produceret et album i et af verdens mest uro-prægede lande, den Demokratiske Republik Congo. Overskuddet går til hjælpeorganisationen Oxfam.

Man kan lige så godt indrømme det: Om projektet som reel kulturudveksling er lykkedes er svært at bedømme uden en betragtelig viden om congolesisk musik. Men vi kan stadig lytte og opleve på vores egne præmisser.

I stort set alle produktionerne føles sammenhængen mellem den congolesiske sang eller de afrikanske rytmeinstrumenter og den programmerede elektronik overbevisende. Man har aldrig fornemmelsen af ’autentisk afrikansk musik’ påklistret et ’vestligt beat’. Mange af numrene besidder en vandrende rytme: Et fremadrettet friskt tempo men en rolig og jordnær kropslighed. Instrumenterne er vidt forskellige, ofte hjemmelavede, hvilket passer fint til de elektroniske lyde, der pibler diskret frem rundt omkring.

På ‘Lingala’ fanger elektronikken for eksempel energien og melankolien i det instrumentale godt. ‘Virginia’ virker næsten som en lille lydinstallation: Hen over tætte melodiske rytmer, synger en kvinde fortryllende for et barn, men de snakker også, og i baggrunden rumsterer lydene fra deres omverden. Andre tracks derimod virker mindre fokuserede, og her mærkes albummets tidsramme og fælles arbejdsmetode: God plads til at opnå en samlet helhed har der ikke været.

DRC Music. 'Kinshasa One Two '. Album. Warp/VME.
Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af