Alabama Shakes er ligeglade med image: »Nogle kunstnere går for langt for at sælge deres look«

Alabama Shakes er ligeglade med image: »Nogle kunstnere går for langt for at sælge deres look«

Alabama Shakes står i slående kontrast til mange af nutidens image-oppustede kunstnere. Det kunne ikke rage dem mindre, hvordan de ser. Rolling Stone Magazine har da også døbt sangerinde Brittany Howard en ‘soul-queen anti-diva’ i et forsøg på at beskrive den afslappede og jordnære fornemmelse, man ikke kan undgå at mærke flyder fra hende og bandet, både på og af scenen. En karma som afspejles i bandets varme og barbecue-osende sydstatsrock, der henter inspiration fra gospel, soul, blues – altid med sjælen og ærligheden som rød tråd.

Vi snakkede med Alabama Shakes fire medlemmer om deres nye, andet album ’Sound & Color’, om image (eller manglen på samme) og den gode karma i tourbussen.

’Sound & Color’ har en masse forskellige lyde af soul, funk, r’n’b, rock, gospel og endda også psykedeliske elementer. Hvordan holdt i roen i tre år og hvordan endte i med den eksperimenterende indgangsvinkel?
Brittany Howard: »Vi fulgte vores hjerter og gjorde det som var spændende, sjovt og nyt.  Det skal være spændende. Jeg kan huske, at Neil Young engang sagde noget om, at alle fans altid vil høre hits. Men hvornår er det blevet sådan, at musikere ikke længere må skrive de sange, de har lyst til, og spille dem når de har lyst, spurgte Neil? Man skal gøre hvad man har lyst til«. 

Steve Johnson: »Hvis vi havde haft en ny plade klar, som vi følte os tilfreds med efter seks måneder, så havde vi udgivet den. Men med ’Sound & Color’ tog det for det første noget tid at komme i gang og bagefter at lave lyden, som vi ville have den«.

Brittany: »Det er vigtigt at tage sin tid og udgive noget, du aldrig nogensinde vil fortryde. Jeg vil aldrig være det band, som udgav et album, fordi pladeselskabet sagde ’nu er det vist tid til at udgive et nyt album’. Jeg vil aldrig lave noget, som ikke kan bestå vores kvalitetskontrol. Og sådan bliver det ved med at være«. 

I havde stor succes med jeres debutalbum og spillede mange fantastiske steder. Men dertil følger også presset for at skrive den nye ’Hold On’ og skærpe sit image, så det kan sælges. Hvordan har I det med den del af branchen, som ikke handler så meget om musikken?
Zac Cockrell: »Jeg synes, nogle kunstnere går for langt for at sælge deres look, og så er det ikke længere så meget om musikken. Det er stik modsat med os. Vi bruger ingen energi på, hvordan vi eksempelvis skal se ud på scenen. I begyndelsen var der da også noget pres for at skabe et image fra pladeselskabet«. 

Hvordan reagerede i på sådan et pres? I virker jo ikke ligefrem som nogle der dyrker den side af musikken.
Steve: »Der var på et tidspunkt nogle fra vores pladeselskab, som prøvede at give mig tøj på. Men det fik de altså ikke held med«.

Hvordan skulle du så se ud?
Steve: »Jeg havde jo nok en t-shirt på, og nogle fra pladeselskabet ville have, at jeg skulle spille i skjorte og jakke og noget i den dur for at se mere ’autentisk’ ud. Jeg ved ikke, hvad de præcis ville, men t-shirt er altså det jeg går i, og det måtte de bare vænne sig til«.

Brittany: »Der var også nogle, som ville have mig til at bruge kontaktlinser i stedet for briller, så jeg spurgte dem: »Brugte Buddy Holly kontaktlinser?« Og hvad har det overhovedet med noget at gøre, om jeg bruger briller«.

Rolling Stone Magazine har engang kaldt Brittany en ‘soul-queen anti-diva’, og det virker generelt ikke som om, at der er mange stjernenykker i Alabama Shakes på eller uden for scenen. Kan man også holde den der jordnære og gode karma kørende under så meget turnévirksomhed som jer?
Heath Fogg: »Den måde vi turnerer på er med en masse små tours i stedet for en lang turné. Vi er afsted to og tre uger af gangen, så er vi hjemme igen. Og så tror jeg, at vi har nok plads og folk omkring os, når vi er på tour, til at det ikke føles som om vi sidder for meget ovenpå hinanden. Vi har aldrig haft det der store skænderi. Hvis det bare var os fire i en minibus, så blev vi måske mere frustrerede engang i mellem. Nogle gange på tour bliver det endda helt ensomt, og jeg tænker: »»Hvad laver de andre og hvad laver crewet?«.

Zach: »Det er godt at hænge ud, og vi er gode til at hænge ud. 

Hvad laver I når I hænger ud?
Brittany: »Vi tegner og skyder hoops, hvis der lige er en basketbane i nærheden. Vi går også i pladebutikker sammen og køber nogle plader og cd’er, som vi går hjem og lytter til i bussen. Zach sidder som regel omme bagi og lytter til nogle fede ting, og så kan jeg sidde ved siden af og tegne.

Heath: »Det er den samme stemning, og hver gang vi er på tour, så minder det mig om mit teenageværelse. Det er sådan det føles.

Læs anmeldelse: Alabama Shakes ‘Sound & Color’

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af