Her er de 100 bedste sangskrivere nogensinde – ifølge Rolling Stone Magazine

Her er de 100 bedste sangskrivere nogensinde – ifølge Rolling Stone Magazine

Man kan sige meget om lister, der prøver at lave en hierarkisering af musikhistorien. De kan være brugbare eller ligegyldige. De kan være for smalle, for brede, for unuancerede eller for ensidige. Én ting er sikkert, og det er, at de aldrig er definitive. Derfor bør lister ikke tages alt for alvorligt.

Rolling Stone Magazine har tidligere givet deres bud på musikhistoriens 500 bedste albums, de 500 bedste sange, de 100 bedste sangere og 100 bedste guitarister – alt sammen i en hierarkiseret form. Nu giver de også deres bud på en liste over historiens 100 bedste sangskrivere. Der følger ikke mange ord med om, hvordan beslutningsprocessen er foregået og hvilke kriterier, der har ligget til grund for bedømmelserne, men listen er et interessant vue over de seneste 100 års musikhistorie og dens forskellige betydningsfulde kunstnere.

I det store hele kan listen siges – og kritiseres for – at være domineret af rockmusikkens store ikoner, selv om det næppe kommer som den store overraskelse. På førstepladsen finder man Bob Dylan skarpt efterfulgt af Paul McCartney og John Lennon på henholdsvis anden- og tredjepladsen. På fjerdepladsen ligger en af rock’n’rollens fædre, Chuck Berry, og på femtepladsen finder man (måske uventet) en af Motown-tidens store sangere og stærke kræfter, den tidligere The Miracles-frontmand Smokey Robinson.

Man skal i det hele taget langt op af listen før man træder uden for rock-, blues- og soulmusikkens hellige katedral. Michael Jackson ligger på plads 34, men man skal længere op for at finde en repræsentant for den moderne popmusik. Det sker først på plads 41, hvor man finder den svenske popguru Max Martin, der er den måske mest indflydelsesrige og succesfulde sangskriver inden for mainstreammusikken de sidste 15 år. Fra Backstreet Boys og Britney Spears over Katy Perry og Taylor Swift har han sat et massivt stempel på moderne popmusiks udformning og lyd.

Hiphoppen bliver først repræsenteret med The Notorious B.I.G.s entré på plads 52. De øvrige rappere på listen er Jay Z (nr. 68), Kanye West (nr. 84), Eminem (nr. 91) og Missy Elliott i kombination med Timbaland (nr. 96).

De fleste entries er enkeltpersoner, men listen tager også højde for sangskriverteams. Således kan man blandt andet finde Mick Jagger og Keith Richards fra The Rolling Stones på sjettepladsen. Om disse sangskriverteams handler om de enkelte krediteringer eller sangskrivningen i praksis, vides ikke. Eksempelvis er størstedelen af The Beatles’ sange krediteret til Lennon & McCartney, selv om mange af sangene i praksis blev skrevet af Lennon eller McCartney hver for sig.

Det yngste input er Taylor Swift, der ligger på en 97. plads. Hun er krediteret for at have skrevet adskillige af sine sange selv, men hendes største hits er alle udformet i samarbejde med andre, såsom Max Martin. Igen vides det ikke, hvordan det spiller ind på placeringen.

Listen lægger således vægt på kunstnere, der lever op til den traditionelle idé om musikeren som både sangskriver og performer. Foretrækker man sin musik indenfor denne singer/songwriter-form, er listen et nærmere kig værd. Foretrækker man kollaborationer eller genrer, der ikke benytter sig af samme fremgangsmetode og fokus, er listen ikke lige så interessant. Én ting er sikker, og det er, at listen i hvert fald ikke er definitiv.

Se Rolling Stone Magazines samlede liste HER.

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af