Dialogen er i fokus på Benals vellykkede surprise-album

Dialogen er i fokus på Benals vellykkede surprise-album
Benal: Benjamin og Magnus. (Foto: PR.)

Surprise-albummet er en disciplin, der de seneste år er blevet særdeles populær blandt internationale superstjerner. Herhjemme kan vi dog også være med: I løbet af 2018 har Saveus og Bisse sluppet album mere eller mindre ud af det blå, og i fredags udgav Benal så albummet ‘Benjamin og Albert’ helt uden varsel.

Albummets titel er ligesom duoens navn opkaldt efter de to medlemmer, rapper Benjamin Hav og producer Magnus Albert Wanscher. Titlen kan synes underligt simpel, og så alligevel spøjs – hvis man skulle være minimalistisk, hvorfor ikke blot ‘Benal’? Albummets titel sætter fokus på, at musikken er udviklet i dialog mellem to individer, og netop dialog står helt centralt i albummets tekstunivers.

På tværs af de ti sange er det bindende, at teksterne kredser sig om at genfortælle samtaler. Ofte er det også centralt i disse samtaler, at parterne har talt forbi hinanden, og dialogen er mundet ud i fornærmelser. Her bruger Benal tit omkvædene til at holde hovedet koldt og reflektere over situationen. Kløgtigt nok bliver omkvædene derfor fortalt i nutid, mens versene fortæller historier i datid – dog med en kæk fortællerkommentar hist og her.

Der er klokkeklart en formel til stede, og selv om det selvfølgelig giver tracklisten noget lim, gør det også, at det kan blive ensartet at lytte til i længden. Alle sange bruger en rigid vers-omkvæd-vers-omkvæd-struktur, og kun på Orgi-E-samarbejdet ‘Skyd dem ned’ bliver omkvædet rappet i stedet for sunget.

Trods denne ensartede opbygning af sangene, fungerer de konsekvent godt. Alberts beats har fået rigtig meget karakter med deres kølige, tit techno-tangerende lyd, og Benjamin giver den virkelig gas med de kreative linjer.

»Det føles ligesom om, det var sex / du sagde ‘kom til pointen’, men da jeg kom, var du væk« på ‘Hemmelighed’ og »Skyklap på den daglig’ / direkt’ ind i noget av uden at afvige / jeg har købt en lille grim kop med dit navn i« på ‘Når du kigger på mig’ er gode eksempler på, hvordan Benjamin bruger sort humor som et effektivt middel til at drive historiefortællingen fremad.

Men vigtigst af alt fungerer samspillet mellem Benjamin og Albert, som albumtitlen antyder, bedre end nogensinde. Benjamins flow lægger sig knivskarpt over alt, Albert producerer, og ligeledes føles alle beats som skræddersyet til Benjamins levering. Dette fremgår især med ‘Skyd dem ned’: Det er femte gang, Benjamin og Orgi-E udveksler vers på samme sang, men første gang, Benjamin ikke bliver overskygget af Orgi-E, som ellers leverer et bundsolidt vers endnu en gang.

De to andre gæster, Clara Sofie på ‘Når du kigger på mig’ og Wads.png fra Phlake på ‘Tænker lidt på dig’, imponerer desværre ikke ligefrem. Selv om deres stemmer dækker større registrer end Benjamins, formår de ikke at lyde nær så oprigtige, og navnlig Clara Sofies omkvæd kunne nok let omskrives til Benjamins stemme. Omvendt er det kærkomment med variation i vokalerne på et album, der som sagt kan virke lidt ensartet trods den konsekvent vellykkede sangskrivning.


Kort sagt:
De ti sange på ‘Benjamin og Albert’ er konsekvent velskrevne, og på papiret supplerer de hinanden godt med tematiske overlap – med den anke, at numrene også bruger samme tilgang til at belyse temaerne.

Læs også: Benal annoncerer to arenakoncerter

Benal. 'Benjamin og Albert'. Album. Sony.
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af