Anya: Her er 10 sange, der har defineret mig – fra James Blake til Lionel Richie

Anya har netop udgivet sit debutalbum 'Faith', og i den anledning har vi fået den danske popkunstner til at fortælle om ti numre, der har formet hende som musiker.
Anya: Her er 10 sange, der har defineret mig – fra James Blake til Lionel Richie
Anya.
Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Sangen jeg forbinder med mit barndomshjem:
Lionel Richie ‘All Night Long’

»Min søskende og jeg er vokset op på en stor gård ved navn Nordgård, som ligger lige uden for Næstved. Min far gik bort, da jeg var tre år gammel, men inden hans død var mine forældre meget sociale og holdt tit store sommerfester på gården for alle deres venner. Jeg kan huske, at jeg har spurgt min mor, hvad for noget musik de hørte til festerne. Og at hun fremhævede lige præcis ‘All Night Long’. Så det her nummer minder mig om Nordgård og mine forældres 80’er-sommerfester. Jeg forestiller mig min mor, der danser rundt med mørkerød læbestift og en gul, oversize habitjakke med skulderpuder«.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Sangen der fik mig hooked på r’n’b:
Musiq Soulchild ‘Just Friends’

»Jeg var lige ved at skrive Usher med ‘U Remind Me’, men så kom jeg i tanke om Musiq Soulchild. Han var seriøst min helt. Jeg husker tydeligt, at det føltes som om, at det her nummer var skrevet til mig. Jeg elskede alt ved det. Akkorderne, beatet, teksten, hans ad-libs…. Omg, 11-årige Anya var i den syvende himmel! Jeg hørte også rigtig meget D’Angelo i den periode, kan jeg huske. Og Craig David. Det var en genial tid at vokse op i med r’n’b!«

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

En sang jeg også hører om 50 år:
Nick Hakim ‘Needy Bees’

»Jeg hørte det her nummer første gang, da det var soundtrack til en helt overdrevet fræk sexscene i serien ‘Insecure’. Det var så genialt at koble det nummer til lige præcis den scene, og jeg måtte straks ind og google, hvem der havde lavet det. Det havde Nick Hakim, som efterfølgende er blevet en af mine absolut yndlingsartister. Hans sangskrivning er fantastisk. Den er underfundig og underspillet samtidig med, at den er sexet og virkelig spændende. Jeg elsker ham! Tjek ham ud! Og ikke mindst ‘Insecure’. Den kan anbefales«.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

En sang jeg forbinder med kærestesorger:
Tobias Jesso Jr. ‘Without You’

»Seriøst av! Den her sang emmer af kærestesorger. I omkvædet synger han: »I can hardly breathe without you. There is no future I want to see without you. I just don’t know who I would be without you. But there is nothing out there for me without you«. Det er en fuldstændig klassisk heartbreak-tekst, men jeg synes den rammer virkelig hårdt, fordi omkvædet har sådan en smuk og spændende akkordprogression. Og hans stemme er så fin, skrøbelig og sårbar. Den minder mig om at sidde på min seng og savne min daværende kæreste, som var på udveksling i Kentucky. Vi var dårlige til at være væk fra hinanden så længe, så vi skændtes ret tit i telefonen. Og så hørte vi begge to det her nummer og svælgede i elendighed«.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

En sang hvis tekstunivers slår mig bagover:
Søren Huss ‘Undertiden’

»Det var min bedste veninde Karen, der præsenterede mig for det her nummer. Hun forklarede mig, at Søren Huss har skrevet det til sin datter, og at det handler om, at han er bange for, at hans sorg har påvirket hendes liv og barndomslykke. Det er noget af det smukkeste, jeg nogensinde har hørt. Jeg er simpelthen så imponeret over hans tekst og over, at han har formået at skrive noget så hudløst ærligt. Jeg føler mig heldig over at få lov til at høre ham synge om noget så personligt og så sårbart. Og så er melodien i omkvædet meget, meget smuk. Den er rolig, inderlig og uendeligt sørgelig, men alligevel håbefuld på sin egen måde«.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Sangen jeg sætter på, når jeg er ked af det:
James Blake ‘My Willing Heart’

»Det er ingen hemmelighed, at jeg sætter James Blake på, når jeg er ked af det. Han er min tude-dude. I gamle dage satte jeg altid nummeret ‘Unluck’ på, når jeg havde brug for at græde. Jeg tænker tilbage på en aften, da jeg lige var flyttet til Aarhus i 2013. Mine forældre og min storebror havde hjulpet mig med at flytte alle mine ting derover, og jeg havde vildt meget energi på at starte på en frisk i en ny by, hvor jeg ikke kendte nogen. Og da min familie satte sig ind i bilen og kørte hjem, gik det op for mig, at jeg var helt alene. Så satte jeg ‘Unluck’ på og græd nogle forskrækkede tårer. Men jeg fik hurtigt en masse venner, og det hele blev vildt godt. I dag er bruger jeg nok mere ‘My Willing Heart’ eller ‘Love Me in Whatever Way’ fra albummet ‘The Colour in Anything’. Der er noget melankoli, hans melodier og hans klang, som går lige i tårekanalerne på mig«.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

En sang med en vokalpræstation, jeg altid har set op til:
Jazmine Sullivan med alt – men især ‘Mascara’

»Where my r’n’b-lovin’ ladies at?! Seriøst, Jazmine Sullivan er en superhelt. Hun har den vildeste kontrol over sin vokal, og hendes vokalregister er overmenneskeligt. Jeg er især på røven over, hvor godt hun synger i den dybe del af sit register og hvor god timing, hun har. Alting ligger præcis, hvor det skal. Man kan lige tjekke den her live-session-version af ‘Mascara’, hvis man gerne vil se en ægte vokal-queen, der får det til at se nemt ud, mens hun synger noget, der er noget nær umuligt«.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Den nyeste tilføjelse til listen over mine all time-yndlingssange:
James Blake ‘I’ll Come Too’

»Oh lord. Da James Blakes nyeste album kom ud, hørte jeg stort set ikke andet end det her nummer i en uge. Jeg hørte det hundredevis af gange! Først fordi jeg blev afhængig af den følelse, det gav mig. Så fordi jeg havde brug for at nærlytte teksten og forstå præcis, hvilken historie han fortalte. Og endelig fordi jeg analyserede produktionen for at finde ud af, hvad det var, der rørte mig så meget. Så jeg har vendt hver en sten og hørt det virkelig mange gange. Men jeg får stadig hjertebanken, hver gang jeg når til breakdown-stykket midt i sangen, og han synger »I don’t wanna go home. Shall we drive from zone to zone. I wouldn’t do this on my own, but I’m not on my own tonight««.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Den bedste sang at høre i tourbussen:
Thomas Helmig ‘Dagen efter dagen derpå’

»Sidste år varmede jeg op for Thomas Helmig på hans arenaturné. Og der blev det her nummer det officielle tourbusnummer i Anya-bandet. Man bliver så sindssygt glad af det, og det er virkelig godt at skråle med på«.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Sangen jeg ville ønske, jeg havde lavet:
The Cardigans ‘Lovefool’

»’Lovefool’ er i min optik et af de mest episke popnumre, der nogensinde er lavet. Jeg synes, det er genialt. Det er så kækt og så melankolsk samtidigt. Og så er der et helt fantastisk samspil mellem de forskellige instrumentalroller og vokalmelodien. Det ville jeg virkelig gerne have skrevet. Men det er en meget god ambition at have for sit pop-sangskrivervirke. At prøve at skrive noget, der lyder bare halvt så godt som ‘Lovefool’«.

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af