Die Antwoord på Heartland Festival: Så gigantisk, dumt og over-the-top, at det var svært ikke at holde af

Die Antwoord på Heartland Festival: Så gigantisk, dumt og over-the-top, at det var svært ikke at holde af
Die Antwoord på Heartland Festival. (Foto: Mathias Bak Larsen)

Efter tre dage med specialøl, klimatalks, indierock, kunst og gourmetmad var det tid til at afslutte årets udgave af Heartland Festival. Hvem kunne bedst afrunde disse tre dage fyldt med store kulturelle og sanselige oplevelser? Svaret var Die Antwoord.

Ja, de stak en smule ud på plakaten. For selv de mest hårdkogte festkoncerter på resten af festivalen kunne gøre krav på at have lidt feinschmecker-status. Den sydafrikanske trios vilde EDM-hiphop er derimod helt ubestrideligt både dum og fjollet, men det er med fuldt overlæg, og derfor præsenterede de det også i en så grandios, hæmningsløs facon som muligt.

Greenfield Stage var bygget op som en gigantisk dj-pult for DJ Hi-Tek. Den var så stor, at der var plads til, at flere dansere kunne fyre den af oven på den. På pultens front var der storskærme, der tit viste alskens gakkede ting. Et tidligt højdepunkt må være, da den viste små nuttede, dansende tegnefilmsfigurer… med kæmpepenisser, som de brugte til at fægte med.

Der var virkelig godt gang i gruppens to vokalister, Ninja og Yo-Landi Vi$$er. Begge spænede rundt på scenen, interagerede med hinanden såvel som med publikum og agerede problemfrit som deres etablerede, over-the-top personaer. Ninja var dertil ude og crowdsurfe et par gange, og folk gik med rette amok.

Trods det høje energiniveau lød begge også bare pissegodt, præcis som i studieudgaverne af deres sange. Jovist, Die Antwoords lyrik har aldrig været særlig central, men det fik bare stemningen til at koge lidt ekstra, at de lød så godt.

DJ Hi-Tek fortjener også en del af æren for med succes at få festniveauet helt i top. Da han indledte koncerten med et EDM-remix af Carl Orffs ‘O Fortuna’, havde han på forhånd sat barren højt og etableret, at der ikke fandtes noget, der hed »for meget« til denne koncert.

Der var dog, især i første halvdel, nogle øjeblikke, hvor ‘ikke nok’ ville være en mere rammende beskrivelse end ‘for meget’. Yo-Landi og Ninja skulle igennem en del kostumeskift, og under disse skulle enten DJ Hi-Tek, en hypeman eller nogle dansere stå for underholdningen. Festen føltes rimelig tam, når de to centrale skikkelser ikke var på scenen. Det kunne have været tilgiveligt, hvis kostumerne i det mindste var opsigtsvækkende, men oftest var det bare for at skifte mellem to rimelig gennemsnitlige t-shirts eller kjoler.

Heldigvis holdt de igen med kostumeskift i anden halvdel. Og der var det så gigantisk, dumt og over-the-top, at det var svært ikke at holde af.


Kort sagt:
Die Antwoords Heartland-optræden startede lidt sløvt grundet nogle unødvendige kostumeskift, der trak ud, men da de først var kommet i gang, var der nonstop fest af den mest dumme, grandiose og overdrevne slags.

Læs anmeldelse: Hans Philip på Heartland Festival

Die Antwoord. Koncert. Heartland Festival.
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af