Emil Stabils nye single er unægteligt en banger – men er den comeback-hittet, vi har ventet på?

Manden bag ørehængere som 'Allerede is' og 'Er det en fugl' er vendt tilbage efter to års fravær. Men Emil Stabils nye single 'Lotteri' fornyer ikke hiphopscenen på samme måde som tidligere singler har gjort det.
Emil Stabils nye single er unægteligt en banger – men er den comeback-hittet, vi har ventet på?
Emil Stabil på Roskilde Festival, 2017. (Foto: Bo Källberg/Soundvenue)

Da Emil Stabil var gæst i Standard – Soundvenues hiphop-podcast forleden, havde han et nyt nummer med, der på ret kæk vis inkorporerede en af hiphoppens mest omtalte tendenser lige nu: Mumble-rap. Sangen hed ’Cut det op’ og havde en legesyg energi, der med det samme vakte mindelser om amerikanske rappere som Lil Uzi Vert og Playboi Carti.

Det gav god mening, at det skulle være lige Emil Stabil, der igen importerede den nyeste amerikanske populærrap. For hans gennembrudshit ’Er det en fugl’ er nok det nærmeste, nogen dansk rapper nogensinde er kommet en 2 Chainz-sang, og hans ’Allerede is’ inkorporerede en form for hypermelodisk, autotunet sang-rap over et tungt beat, der nærmest lød som om amerikanerne Future og DJ Mustard havde fået dansk pas og var begyndt at lave musik sammen.

Emil Stabil er, med andre ord, fucking god til at importere de mest aktuelle og populære amerikanske tendenser længe før nogen anden. Så selvfølgelig havde den danske rapper lavet en Playboi Carti-sang!

Der er bare ét problem med ’Cut det op’. Den er nemlig ikke den danske rappers store comebacksang. Den var faktisk bare et helt nylavet nummer, som han havde taget med fra studiet for at spille eksklusivt i podcasten. Den nye single, der officielt annoncerer, at manden bag kæmpehits som ’Allerede is’ og ’Over alt’ er tilbage efter to års pause, er i stedet singlen ‘Lotteri’, der blev udgivet officielt i fredags.

Dén sang er også virkelig god. Den har et relativt stærkt omkvæd, masser af attitude og en Emil Stabil, der lyder som om han aldrig tog en pause til at starte med. Den er, som man siger, en banger. Men er den også et hit? Og endnu vigtigere: Er den et hit, der igen viser en Emil Stabil, der med næsten overlegen selvfølgelighed introducerer os for de nyeste amerikanske strømninger? Det er måske ikke helt lige så sikkert.

For lige så overdådig videoen, der er optaget i Tokyo, er, og lige så selvsikker Emil Stabil lyder, lige så lidt kan man klart placere sangen i en mere poporienteret kontekst. Der er ikke det helt gigantiske omkvæd fra ’Allerede is’. Der er ikke et beat, der rammer ned i tidsånden, som fløjtebeatet gjorde på ’Over alt’. Og så har ’Lotteri’ ikke samme fordel som ’Er det en fugl’, der ramte ned som den måske første danske trap-sang overhovedet.

Modtagelsen af sangen har da heller ikke været helt så euforisk, som man måske kunne have forventet af en artist, hvis fem største sange har tæt på 30 millioner Spotify-streams tilsammen (13 af dem alene via ‘Allerede is’). I skrivende stund ligger ‘Lotteri’ ikke på den danske Spotify-top 50, og sangen har således ramt 68.000 afspilninger på den første håndfuld dage siden udgivelsen – til sammenligning ligger Gillis ‘Vai Amor’ i øjeblikket og trækker omkring 170-180.000 afspilninger i døgnet. Det kan selvfølgelig snildt nå at ændre sig for Emil Stabil, hvis ‘Lotteri’ langsomt bobler frem via sociale medier, eller hvis den bliver samlet op i radioen.

Men det er måske også værd at tænke på, at nu, i 2019, er der mange, der laver trap. Der er endda folk, der laver Emil Stabil-agtig trap – som Baby Bino og hele 25/8-kollektivet, der opererer i samme druggy, melodiske trap-univers. En sang som ’Lotteri’ er nok til at vise, at Emil Stabil stadig er den nok bedste inden for sit felt. Men er den nok til at skille ham ud – eller endda starte en ny skole?

Måske behøver den det faktisk ikke. For Emil Stabil har tit drysset lidt improviserede, ikke-hitorienterede sange mellem sine store singler. Sange som ’Onsdag’ eller ’Fuck’, der gjorde en dyd ud af at være tunge, trappede og fucking ignorante. Måske skal ‘Lotteri’ ses som en sang i dén tradition. Et nummer til dem, der elsker samme dybe trap-tradition som Emil Stabil selv. Men hvis det var tilfældet, havde han så virkelig lavet sådan en stor, overdådig video, der er optaget i Tokyo?

Uanset hvad, så er ‘Lotteri’ mere et nummer, der markerer, at Emil Stabil er tilbage – men måske ikke præcis hvem han er i 2019. Der er dog god grund til at glæde sig til, hvad der kommer i fremtiden – vi ved i hvert fald, at han har én Carti-agtig mumblerap-sang på lager.

Læs også: Er du dum eller hvad? En tidslinje over ’dum rap’

Læs også: Efter to års fravær: Emil Stabil annoncerer comeback i Soundvenues hiphop-podcast

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af