Gang Starrs sidste album er en smuk svanesang for legenden Guru

5 6
Gang Starrs sidste album er en smuk svanesang for legenden Guru
Gang Starr.

Det sker af og til, at en artist efter mere end et årtis stilhed pludselig udkommer med nyt materiale, men når det kommer til New York-duoen Gang Starr er der alligevel tale om et særtilfælde; efter albummet ‘The Ownerz’ fra 2003 gik makkerparret hver til sit, og da rapperen Guru døde af kræft i 2010, dukkede der endda et notat op, hvor han angiveligt slog hånden af duoens anden halvdel, produceren DJ Premier.

Ikke desto mindre står vi nu pludselig med et nyt Gang Starr-album i hånden. Efter mange års forsøg på at vriste gamle Guru-vers ud af hænderne på rapperens suspekte tidligere samarbejdspartner Solar, er det lykkedes DJ Premier at færdiggøre et projekt, som fans i lang tid kun har kunne drømme om.

Meget vand er løbet under broen i hiphopverdenen, men Premier har aldrig forladt sine boom bap-rødder. Derfor bør det måske heller ikke komme som en overraskelse, at ‘One of the Best Yet’ lyder præcist, som et Gang Starr-album plejer at lyde.

Alligevel er det faktisk forbløffende, hvor mageligt det her semi-posthume album sætter sig til rette for enden af duoens diskografi. Havde J. Cole ikke været gæst på den fremragende førstesingle ‘Family and Loyalty’, er der intet, der indikerer, at det nummer er udkommet 16 år efter ‘The Ownerz’.

Stilistisk har de altså ikke rykket sig, men ‘One of the Best Yet’ føles på ingen måde støvet eller malplaceret her på falderebet af 10’erne. Det er et vidnesbyrd om, at Gang Starrs musik er tidsløs, men også om, at DJ Premier har hældt enorme mængder kærlighed og omhyggelighed i det her projekt.

Gurus vers er af den høje klasse, vi har hørt på tidligere Gang Starr-album, så Premier har tydeligvis haft masser godt materiale at arbejde med fra den afdøde rapper, der med stor naturlighed er flettet ind i en række nye produktioner. Guru-versene er, ifølge Premier selv i et nyligt radiointerview, optaget i årene efter duoen gik hver til sit, og produceren har måtte klippeklistre forskellige brudstykker sammen. Dette mærker man dog ikke, når man lytter til det færdige projekt, som fremstår enormt helstøbt.

På ‘Family and Loyalty’ leverer J. Cole et veloplagt gæstevers midt i tracket, men det er Guru selv, der stjæler showet med to formidable vers om de ting i livet, der virkelig betyder noget. På ‘Bad Name’ udtrykker han bekymring for genrens tilstand anno midt-00’erne: »Think about it, what if bling never happened / and the true artists were gettin’ rich from rappin’?«

‘Get Together’, et af tracklistens mere tilbagelænede numre, indeholder et blødt r’n’b-omkvæd fra Ne-Yo og et gæstevers fra Brooklyn-rapperen Nitty Scott, som gør god figur. Derudover er der på albummet gensyn med en række gamle kendinge i Gang Starr-regi såsom M.O.P., Jeru the Damaja, Big Shug og Freddie Foxxx – de to sidste på den fjerde og formodentlig endelige ‘Militia’-sang.

‘One of the Best Yet’ efterlader en med indtrykket af, at Gang Starr aldrig rigtig ophørte – vel at mærke selv om det er 16 år siden, vi senest hørte fra dem, og den ene halvdel ikke lever mere. Dette er i allerhøjeste grad DJ Premiers fortjeneste. Det her album er producerens hjertebarn, og den kærlighed, han stadig har til Guru og Gang Starr, er til at tage og føle på.


Kort sagt:
Guru får en smuk sidste svanesang på ‘One of the Best Yet’, som oser af DJ Premiers kærlighed til Gang Starr-projektet.

Læs også: Musikalske soulmates: Fem af de mest legendariske rapper/producer-duoer i hiphophistorien

Gang Starr. 'One of the Best Yet'. Album. Gang Starr Enterprises.
Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af