‘Dit syge dyr’: Benjamin Havs andet soloalbum giver stemningsmæssige piskesmæld

‘Dit syge dyr’: Benjamin Havs andet soloalbum giver stemningsmæssige piskesmæld
Benjamin Hav.

Endnu et Benjamin Hav-album er landet i vores hænder blot en uge efter den imponerende solodebut ‘Spice Up Your Life’. Oven i købet med meget lignende artwork – og dog en titel, der næppe kunne være sværere at kæde sammen med forgængeren.

Der er også en håndfuld samarbejdspartnere, der går igen på tværs af begge udgivelser: Hedegaard, Nonsens, Emil Kruse. Selv de nye ansigter passer fint ind i det etablerede lydunivers. Hvor ‘Spice Up Your Life’ sluttede af med et Søren Huss-samarbejde, er ‘Dit syge dyr’-afslutteren ‘Ellen’ udviklet i fællesskab med Peter Sommer og Tiggerne.

Sangstrukturerne er også fortsat lidt mere komplekse, end de har været hos Benal, mens der også fortsat er catchy hooks og melodiske vendinger. Igen får vi også numre, hvor Benjamin slet ikke rapper, denne gang i form af den Bon Iver-kanaliserende ‘Tunge lunger’ og titelnummeret, der mest af alt lyder som en salme.

At Benjamin Hav går Justin Vernon og Hans Adolph Brorson i bedene virker dog mere spændende på papiret, end det gør i praksis. Ganske vist er disse numre blandt de mere tungsindige på albummet, men hverken sonisk eller lyrisk gør de det store for at etablere indsigt eller nuance.

Benjamin Hav skrev på sin Facebook-side, at ‘Spice Up Your Life’ »handler om dig«. Med det tror jeg ikke nødvendigvis, at Hav mener dig som lytter, men rettere det lyriske »du«, der længe har været en central del af hans tekstunivers. Omvendt føles det som om, ‘Dit syge dyr’ handler om Benjamin Hav selv. Mange af sangene deler umiddelbare følelser, og trods den lidt beskidte albumtitel, er der en del oprigtig, ufiltreret og nærmest sentimental kærlighed på albummet.

Sentimentaliteten er spredt lidt rundt omkring på albummet. Det er givetvis et forsøg på at undgå, at projektet bliver for sukkersødt, men det ender blot med, at albummet giver stemningsmæssige piskesmæld. Når linjen »Fint du ikk’ ka’ li’ mig, du ka’ ikk’ engang li’ dig selv« dukker op lige mellem sange med hooks, der går »Du’ den dejligste dreng, præcis som din bror – han elsker dig« og »Hej mor, du er smuk og solen brænder ned«, ender albummet med at savne en sammenhængende identitet.

‘Spice Up Your Life’ var selvfølgelig også et spraglet album stemningsmæssigt, men den sammenhængende fortælling om et romantisk forhold gjorde, at angsten og lysglimtene føltes som to sider af samme sag. Der er ikke noget, der på den måde binder de forskellige aspekter af ‘Dit syge dyr’ sammen.

Dertil er ‘Tunge lunger’ og titelnummeret langt fra de eneste numre, der føles for ensporede. Ofte føles det som om, det generelle budskab på et nummer er kommunikeret fint, inden Hav når til andet vers – og at resten ikke rigtig har noget at fortælle lytteren, omend det skam kan være underholdende at lytte til. Der er kun få numre, der konstant giver mere nuance, som de skrider fremad – eksempler på de mere vellykkede tracks i dette regi er ‘Det er dejligt nu’ og ‘På vej’.

Med det sagt er albummet altså ikke en katastrofe. Benjamin Hav er stadig virkelig god til at tilpasse sit rapflow til ethvert beat, og selv om jeg finder ‘Spice Up Your Life’ markant mere citerbart, er der altså også en del skarpe linjer på album nummer to. Oneliners som »Du slog et brød op, nu’ det slået ihjel« og »Du si’r du ikk’ ka’ beslutte dig, det noget du lige har besluttet« er herlige, og der er nogle fremragende interne rim på ‘Nu skal jeg hjem’, der ganske flot bliver mere komplekse i takt med, at beatet bliver mere hektisk. Og guitarsoloen på ‘På vej’ er helt klart svært tilfredsstillende.

Hvis der er ét nummer, der for alvor indkapsler den kvalitetsmæssige dobbelthed på ‘Dit syge dyr’, er det ‘Fedterøv’. Inden andet omkvæd genbruger det ganske smart det stykke, der på ‘Spice Up Your Life’ var outro til ‘Dit hjerte er rent’ – men her bliver det sat i en helt ny kontekst. Teksten emmer af charme, men som modvægt lyder det Hedegaard-producerede beat (undskyld mit grimme sprog) som Ed Sheeran og Justin Biebers ‘I Don’t Care’. Det resulterede i, at jeg første gang, jeg hørte den, var overbevist om, at det var en sang om Benjamin Havs forhold til et af sine børn – også selv om det gentagne gange bliver antydet, at personen, han rapper om, ryger (og måske endda også dyrker) en del hash.

De individuelle gode ideer bliver ofte kvast af, at de kun sjældent er med til at gøre helhedsoplevelsen af ‘Dit syge dyr’ mere fuldendt. Oven på det dybt engagerende ‘Spice Up Your Life’ føles det som en skuffelse.


Kort sagt:
Benjamin Hav viser igen, at han er en kreativ rapper, og han har stadig et godt øre for hooks, men det er svært at blive engageret af ‘Dit syge dyr’ som helhed. Albummet har gode ideer, men savner fokus.

Benjamin Hav. 'Dit syge dyr'. Album. Sony.
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af