‘Spice Up Your Life’: Benjamin Havs soloalbum er levende og eventyrlystent

‘Spice Up Your Life’: Benjamin Havs soloalbum er levende og eventyrlystent
Benjamin Hav.

Benjamin Hav har i fællesskab med producer Magnus Albert Wanscher fundet en skarp formel som duoen Benal. En solid blanding af pumpende technobeats, catchy omkvæd og på én gang følsomme og humoristiske tekster. Det er absolut en sammensætning, der virker, og den gjorde blandt andet deres seneste album, 2018’s ‘Benjamin og Albert’, til en sammenhængende, konsekvent lytteoplevelse – men med den lille hage, at skabelonerne for sangene måske var lidt mere evidente, end hvad godt er.

Alene af den grund inciterede det mig øjeblikkeligt, at Benjamin Hav med ‘Spice Up Your Life’ har kastet sig ud i en solokarriere. Hans kemi med Alberts produktioner var og er selvfølgelig ubestridelig (»det her er ikke et farvel til Albert eller Benal«), men nogle gange kan man få en ny, frisk energi frem ved at arbejde sammen med nye mennesker.

Og ganske passende spicer Benjamin Hav da sin lyd op på dette soloalbum. Bare rolig, han er stadig en gennemtrængende personlighed, og hans flow og tekstunivers har stadig de evigt genkendelige idiosynkrasier, der gjorde ham til en så særegen rapper til at begynde med. Og selv om det ikke lyder af Albert, er der stadig en del technobeats, blandt andet på ‘Musse’ og ‘Alt jeg har’, hvor Nonsens har haft en finger med i spillet. Men rent strukturmæssigt er ‘Spice Up Your Life’ nok det mest eventyrlystne album, Benjamin Hav har kreeret.

Hvor eksempelvis ‘Benjamin og Albert’ foretrak skarpt opdelte vers-omkvæd-vers-sange, er ‘Spice Up Your Life’ fyldt med spændende venstresving. Klaverballaden ‘Dans dig selv ren’ er sunget hele vejen igennem og har praktisk taget ikke et omkvæd. ‘Musse’ føles nærmest som om, den har to forskellige omkvæd. På ‘Dit hjerte er rent’ rapper Hav uafbrudt i tre minutter, inden der kommer et sunget stykke, der egentlig sagtens kunne have ageret omkvæd, men i stedet bliver en slags smuk melodisk epilog til nummeret. En lignende epilog kommer på ‘Når det går ud’, der dog også har et mere traditionelt omkvæd fra Clara Sofie.

Sonisk er der også en del interessante tiltag. Den første lyd, man hører på albummet, er en westernguitar – og det er altså ikke fordi, åbningsnummeret bygger op til et mere traditionelt hiphopbeat eller noget countrytrap. Instrumentalt lyder sangen af Johnny Cash stort set hele vejen igennem, men altså tilsat vocoder og rap fra vokalen.

Senere kommer der også r’n’b-rytmer, trapbeats og houseprogressioner. De første par gange, jeg hørte albummet, følte jeg, at de mange stilskift fik helheden til at føles ufokuseret. Men efterhånden begyndte jeg at føle, at de forskellige lydbilleder alligevel blev holdt sammen af Havs tekstunivers og ikke mindst den fortælling, der lader til at løbe på tværs af hele albummet.

Benjamin Havs lyrik er som altid ikke særlig konkret i at kommunikere klare budskaber, mens den dog aldrig bliver så kryptisk, at den emotionelle kerne går tabt, eller de skarpe punchlines og ordspil ikke trænger igennem. Hav siger aldrig direkte noget sted, at et brud finder eller har fundet sted, men alle sangene handler klokkeklart om et romantisk forhold, og når man sætter dem i kontekst af hinanden, ender det med at føles som om, forholdet på albummet er ved at smuldre.

Det er engagerende, som stort set hvert nummer forsøger at skildre et forskelligt aspekt af forholdets sidste stunder. Den allerbedste sang, ‘Dit hjerte er rent’, går skridtet videre og prøver at indkapsle alle forholdets op- og nedture i én lang rutsjebanetur af et nummer, der konstant bliver drevet fremad af Havs flow. Resultatet er hæsblæsende, og følelserne går fuldkommen naturligt fra kærlighed til had og tilbage igen på tværs af en håndfuld linjer.

Benjamin Havs flow og tekstunivers er så spidsfindigt, at man altid kan finde nye nuancer af det afbildede forhold, når man vender tilbage til ‘Spice Up Your Life’ for endnu en gennemlytning. Det er et berigende, levende og konstant engagerende værk.


Kort sagt:
Med ‘Spice Up Your Life’ har Benjamin Hav skabt et dybdegående, nuanceret breakup-album, der er lige så rigt på humor og musikalsk dynamik, som det er på emotionel tyngde.

Benjamin Hav. 'Spice Up Your Life'. Album. Sony.
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af