Perfume Genius’ artpop finder tilbage til sine historiske rødder – og det lyder mageløst

Perfume Genius’ artpop finder tilbage til sine historiske rødder – og det lyder mageløst
Perfume Genius.

Med sit femte studiealbum udforsker Perfume Genius emner som maskulinitet, sex, kærlighed og intimitet via rige artpop-arrangementer, der med både ynde og urkraft eminent understøtter den inderlige, detaljebevidste sangskrivning.

Ja, det er en beskrivelse, der også kunne blive plastret på de to foregående Perfume Genius-album, og hvis du ikke kunne lide dem, vil du næppe blive forført af ‘Set My Heart on Fire Immediately’. Lidt kynisk kunne man kalde det gammel vin på nye flasker – men det gør i mine øjne ikke noget, når vinen stadig smager fremragende, og flaskerne både er enormt smukke og hælder vinen noget så fornemt op.

Ikke dermed sagt, at ‘Set My Heart on Fire Immediately’ blot er ‘No Shape’ 2.0.

Da Mike Hadreas aka Perfume Genius annoncerede albummet, gjorde han en del ud af at pointere de »amerikanske indflydelser«, der her blev introduceret til hans musikalske univers – en noget spøjs udmelding, når han jo selv er amerikaner, og hans output aldrig har lydt decideret uamerikansk.

Når jeg sidder med albummet i ørerne, forstår jeg dog let, hvad han mener. Den bluesede basguitar på ‘Just a Touch’, den ømme westernguitar på ‘Describe’ og det sprælske rock’n’roll-klaver på ‘Some Dream’ henviser alle til nogle af moderne amerikansk musiks rødder.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Det er dog ikke blot et nyt lag maling. Jovist, de bredere kompositoriske træk er stadig i tydelig forlængelse af de seneste par Perfume Genius-udspil, men der er alligevel en vigtig pointe bag Hadreas’ integration af elementer, der kendetegnede amerikansk musik for 70 år siden: Nemlig at ‘Set My Heart on Fire Immediately’ blandt andet omhandler de roller, traditioner placerer os i.

At kigge tilbage på musikalske traditioner giver derfor ualmindeligt god mening, og selv på sange, der ikke eksplicit omhandler traditioner, er der således ofte et musikalsk udtryk for, at det moderne og det gammeldags forsøger at leve i en samekistens, der ikke nødvendigvis er ligetil.

Men mere vigtigt, så lyder det strålende. Der er en vidunderlig vitalitet over, hvordan legesyg bas, apatiske guitarer, buldrende percussion og en vemodig vokal alle understøtter hinanden trods deres umiddelbare forskelligheder på et nummer om ‘Just a Touch’.

At høre strygere og fløjter give en fornemmelse af natur og sårbarhed, alt imens en brummende basgang tromler ufortrødent fremad på ‘Your Body Changes Everything’, skaber en modsætningsfuld fremdrift, som er svær ikke at blive revet med af. Tangenter, guitar, strygere og en euforisk melodi skaber sammen det mest idylliske univers på ‘Without You’ – et univers, som sangen dog lyrisk gør klart er den rene utopi og blot et udtryk for den person, Hadreas længes efter.

Sådan noget kunne Hadreas sikkert også have gjort på sit foregående album. Men der valgte han altså at spille med nogle andre kort. Dem, han har på hånden til ‘Set My Heart on Fire Immediately’, er dog mindst lige så skønne – jeg er faktisk endda villig til at sige, at han trumfer sig selv.


Kort sagt:
Perfume Genius lyder som sig selv på ‘Set My Heart on Fire Immediately’, men han har gravet ned i nogle musikalske rødder for at finde friske ingredienser, der endnu en gang kan give hans musik nyt liv.

Perfume Genius. 'Set My Heart On Fire Immediately'. Album. Matador/Playground.
Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af