Nu skal Roskilde Festival tænke kreativt: »Coachella-modellen? Den har vi virkelig ikke kigget ned i. Men der kan være andre modeller«

Roskilde Festival er aflyst for andet år i træk, hvilket både medbringer konsekvenser og (endnu flere) udfordringer fremadrettet. Vi har talt med festivalens direktør, Signe Lodrup, om hvad der skal ske nu.
Nu skal Roskilde Festival tænke kreativt: »Coachella-modellen? Den har vi virkelig ikke kigget ned i. Men der kan være andre modeller«
Silvana Imam på Roskilde Festivals Orange Scene. (Foto: Bo Källberg/Soundvenue)

I dag blev det officielt: Festivalsommeren anno 2021 er aflyst. Præcis som den blev året forinden.

Nyheden kommer ikke som lyn fra en blå himmel, men hos Roskilde Festival er man alligevel lidt overraskede over politikernes nye aftale for genåbningen af Danmark, der byder på strengere regler for udendørs arrangementer end en ekspertgruppe ellers anbefalede for små to uger siden. Blot 2.000 mennesker må samles i sektioner af 200 indtil 1. august, lyder det i dagens aftale.

»Det skal vi lige fordøje«, siger Roskilde Festivals direktør, Signe Lopdrup, da Soundvenue fanger hende over telefonen her til formiddag. For selvfølgelig tænker festivalen i at lave alternative arrangementer, selv om det endnu er for tidligt at sige noget om omfanget.

»Mulighederne er meget, meget begrænsede, indtil vi kommer over på den anden side i august måned«, lyder det om den nye aftale fra Lopdrup, der heller ikke lægger skjul på, at aflysningen på flere planer er et hårdt slag for Roskilde Festival.

Vi har talt med Signe Lopdrup om aflysningens konsekvenser samt de udfordringer, Roskilde Festival nu står over for fremadrettet.

Hvilke konsekvenser har det for jer at blive aflyst for andet år i træk?
»Det er et hårdt slag og en dyb krise. Én ting er, hvad det betyder for Roskilde Festival, men det har meget store implikationer for hele vores branche. Og for alle dem, som bidrager til at lave festivaler i hele landet: De frivillige foreninger, vores leverandører, og så er det ikke mindst et rigtig hårdt slag for musikken og for kunsten. For det er jo en rigtig vigtig platform for karrierer, som forsvinder for andet år i træk, ikke mindst for vækstlagene«. 

»Internt hos os er det også et hårdt slag. Det er uden tvivl en krise, som vi vil kunne mærke i en del år fremadrettet. Forstået på den måde, at nu begynder det også at blive dybereliggende strukturelt og alvorligt, at vi ikke kan samle vores fællesskab, fordi vi jo også er en frivillig drevet festival«. 

»Så vi er bekymrede, men vi kan ikke sige præcis endnu, hvordan det kommer til at gå. Vi har en meget stærk tiltro til, at det at samle mange mennesker omkring kunst og kultur aldrig forsvinder, så vi skal nok komme igen«.

I en pressemeddelelse i dag skriver I, at I nu vil sætte fokus på at skabe andre typer kulturbegivenheder – hvad arbejder I på?
»Vi har arbejdet hele vejen igennem på at udkomme på andre måder og har allerede gjort det sidste år. Og vi har også lige lanceret en minifestival med Det Kongelige Teater her i maj«.

»Vi gør alt, hvad vi kan, for at vi kan udkomme og understøtte dansk kunst og kulturliv igennem denne her svære krise. Vi vil gøre alt, hvad vi kan, for at samle vores frivillige og alle dem, som plejer at komme på Roskilde Festival. Men med den udmelding, som kom i nat, som vi ikke har nået at kigge dybt ned i, så ser det også ud som om, at mulighederne er meget, meget begrænsede, indtil vi kommer over på den anden side i august måned«.

»Vi har ikke kigget det helt færdigt i detaljer, om der vil være muligheder for at lave noget inden for andre ordninger, men udspillet følger jo ikke ekspertgruppens anbefalinger og er meget mere restriktivt på vores område. Så det skal vi også lige fordøje, før vi er klar til at melde ud, hvordan vi vil udkomme i den kommende tid«. 

Så I kommer ikke til at lave noget under rammerne, der gælder indtil 1. august, med maks. 2.000 gæster?
»Det kan jeg ikke sige endnu. Det skal vi simpelthen kigge dybere ned i. Vi havde ikke set for os, at restriktionerne ikke ville følge ekspertgruppens anbefalinger«.

Hvad kunne I gøre for den danske musikscene i forhold til at skabe anderledes arrangementer?
»Det har vi jo allerede brugt det forløbne år på. Både dels at udkomme digitalt i forbindelse med de dage, hvor sidste års festival skulle have været, og det samme har vi gjort noget for med vores store vækstlagsindsats her i det tidlige forår. Så det er klart, at vi arbejder med nogle helt anderledes digitale formater«.

»Altså vi arbejder jo selvfølgelig videre, og vi har arbejdet i flere sideløbende spor. Og vi glæder os rigtig meget til, når vi lige kommer på den anden side af aflysningen, at komme ud og præcisere, hvad vi så kan. Vi vil gøre alt, hvad vi kan, for at gøre noget inden for det som nu er muligt«.

For nogle bliver det tredje år i træk, de ikke har mulighed for at komme på Roskilde. Hvad kommer I til at gøre for de traditioner, der går tabt, når hele generationer ikke kan komme på Roskilde Festival for første gang? 
»Der er jo gudskelov altid mulighed for at komme og være med i det orange fællesskab som frivillig. Så kigger vi også på, hvad vi kan gøre her, for vi er meget bevidste om, at det at komme på Roskilde Festival for første gang for rigtig mange unge er et overgangsritual og en dannelsesrejse«.

»Og vi har ikke løsningen, men vi er meget bevidste om, at der er den udfordring, og det vil vi også kigge på så hurtigt, som det er muligt. Hvordan vi kan imødekomme det behov, der er derude, for at få lov til at komme med«.

Er der nogen sandsynlighed for, at I holder to ens Roskilde Festivaler to uger i sommeren 2022?
»Sådan Coachella-modellen? Vores festival er jo trods alt meget anderledes, og den model har vi virkelig ikke kigget ned i. Men der kan være andre modeller, det kigger vi på. Det er lidt for tidligt«.

Dele af musikprogrammet fra 2020 røg med videre til 2021 – hvad er jeres plan denne gang?
»Det er også lidt for tidligt, så det skal vi nok også komme tilbage til. Men der er ingen tvivl om, at det væsentlige for os er, at vi laver en festival, der er relevant i sin tid. Roskilde Festival skal være det sted, der pejler fremtiden. Så vi vil også have et behov for på den måde at aktualisere vores program i forhold til lineup«.

Så til næste år starter I endnu mere forfra med lineuppet?
»Det væsentligste parameter for os bliver at vurdere, om det er et program til tiden. For det er det, der er helt afgørende for, at det er et rigtigt Roskilde-program«.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af