Historisk nedsmeltning: The Strokes var en skandale på Roskilde Festival

Historisk nedsmeltning: The Strokes var en skandale på Roskilde Festival
The Strokes på Roskilde Festival. (Foto: Thomas Rasmussen/Soundvenue)

»Vi har gang i et ægte karriereselvmord her. Vi slår bare tiden ihjel«.

Skulle man på nogen måde være i tvivl om, hvad vi var vidne til denne lørdag aften, formåede forsanger Julian Casablancas trods alt selv at italesætte begivenheden i af de mange uendeligt pinlige og usammenhængende monologer, der fandt sted i løbet af The Strokes’ tilstedeværelse på Orange Scene.

For selv om det ikoniske garagerockband – trods 30 minutters forsinkelse – gennemførte deres koncert som sidste hovednavn på årets Roskilde Festival, var det en forbløffende seance at være vidne til.

Ikke alene kom Casablancas med den ene upassende og øjeblikkeligt momentumdræbende kommentar efter den anden. Han snøvlede sig også igennem sættet, så det skreg til himlen, at The Strokes nok bare skulle opfylde den planlagte spilletid ifølge deres kontrakt.

‘Eternal Summer’ var en autotunet vanskabning, og ‘Bad Decisions’ var Casablancas nærmest ikke engang fysisk i stand til at gennemføre, idet han kravlede rundt på scenegulvet. Sangtitlen var næsten for symbolsk og en åbenlys manifestation af den uinspirerede og hånlige indsats, der blev leveret oppe på Orange Scene.

The Strokes på Roskilde Festival. (Foto: Thomas Rasmussen/Soundvenue)

Det forbliver en gåde, hvorfor de andre medlemmer ikke bare lod instrumenterne brage, når de i smerteligt få øjeblikke havde noget, der blot mindede om et tag i forsamlingen, som blev stadigt mere lamslået over dette barokke optrin.

Tværtimod ventede resten af The Strokes mellem hvert nummer bare på et tegn fra en forsanger i ynkelig forfatning, der spildte alles tid med blandt andet et råd om, at man aldrig nogensinde skal tro på sig selv.

Genhørsglæden over klassikere som ‘Reptilia’, ‘New York City Cops’ og ‘Last Nite’ var derfor bittersød og forduftede i samme sekund, sangene var jappet igennem.

Selv om dette kamikaze-optrin i frit fald egentligt bør fortrænges som den skamplet, det var, bliver det nok netop en af de koncerter, der vil blive talt allermest om i eftertiden.

Der har været koncerter af tvivlsom karakter i Roskilde Festivals mangeårige historie, og jeg var selv vidne til Red Hot Chili Peppers’ notoriske optræden samme sted i 2007.

Men The Strokes’ afslutningskoncert på Orange Scene i 2022 står immervæk som den mest gennemførte og fuldkomne katastrofe, jeg har overværet på Dyrskuepladsen.

En historisk nedsmeltning.

The Strokes. Koncert. Roskilde Festival, Orange Scene.
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af