The Minds of 99 kaldte deres Tinderbox-optræden for en »skandalekoncert« – i så fald var det verdens bedste skandale

The Minds of 99 kaldte deres Tinderbox-optræden for en »skandalekoncert« – i så fald var det verdens bedste skandale
The Minds of 99 på Tinderbox. (Foto: Thomas Rasmussen/Soundvenue)

Niels Brandt fra The Minds of 99 erklærede højtideligt fra Tinderbox-scenen, at det var en helt særlig dag i bandets historie. Bandet var nemlig i færd med at give karrierens første »skandalekoncert«.

Det sagde Brandt som en kæk reference til den knap så varme modtagelse, som det fik fra visse kredse, da det blev annonceret, at The Minds of 99 skulle erstatte 00’er-klenodierne Black Eyed Peas på årets Tinderbox-program. Nogle kritiske røster så nemlig vitterligt denne erstatning som en skandale.

Jeg forstår skam godt de skuffede fans. The Minds of 99 kan man opleve så mange steder, og hvis vi ser bort fra Magicbox-scenen, manglede torsdagens Tinderbox-program i høj grad nogle internationale indslag. Men omvendt gav Minds en langt bedre koncert, end jeg nogensinde ville have forventet fra Black Eyed Peas.

The Minds of 99 på Tinderbox. (Foto: Thomas Rasmussen/Soundvenue)

Men man kan så også kun tillade sig at omfavne dette skandale-mærkat, hvis man er fuldt ud bevidst om, at man har vundet publikums hjerter. Og det havde bandet for længst gjort, da Brandt kom med den udmelding knap halvvejs gennem koncerten.

De havde ellers haft rigeligt at bevise, selv hvis de ikke kom med på et afbud. Der var nemlig også erstatning internt i bandet. Bandets trommeslager, Louis Clausen, havde nemlig tidligere på måneden aflyst alle turnéplaner grundet en høreskade. Han var ganske vist erstattet af ingen ringere end Rasmus Littauer (School of X, Mø), men Littauer havde altså haft virkelig kort tid til at sætte sig ind i stoffet.

Jeg havde dog hørt positive reaktioner på ham fra gruppens koncert på Heartland, og jeg må sgu stemme i: Han føltes på intet tidspunkt som et erstatningsprodukt. Han endte faktisk næsten med at agere bandets sekundære frontperson, idet rampelyset flere gange faldt på ham, så han kunne fyre den af med tætpakkede rytmer, bragende fills eller endda en frisk trommesolo på den house-inspirerede fanfavorit ‘Drømmer om livet’. Særligt sidstnævnte skabte skælven i kroppen.

The Minds of 99 på Tinderbox. (Foto: Thomas Rasmussen/Soundvenue)

Brandt var dog afgjort stadig hovedpersonen, og scenen var indrettet med det in mente. Det lignede på afstand en bunke rod, der havde været på lagerudsalg fra Godsbanen i Aarhus, men det fik scenografien til at føles intuitiv.

Det føltes, som om Brandt blot var placeret over for en tilfældig bunke skrot, og at han pludselig fik den geniale idé at bestige det under nogle af de mere storladne øjeblikke – som under et intenst crescendo på ‘Stor som en sol/Flad som en pandekage’.

Andre gange sad han stille på toppen, når vi nåede mere intime tracks såsom ‘Ud af min krop’, hvor bandet skabte stort musikalsk drama, uden at Brandt rykkede sig en meter, men blot bjergtog os med sin vokal.

The Minds of 99 på Tinderbox. (Foto: Thomas Rasmussen/Soundvenue)

Jeg har efterhånden været til en del Minds-koncerter, og jeg kan ikke huske nogen, der har været nær så vellydende. Et gammelt track som ‘Barn af min tid’ blev gentænkt med en mere tung, sludgy bas og en vidunderligt beskidt guitar. C-stykket havde også et par helt nye takter med loopende ekko-vokaler, der gjorde stemningen ekstra desorienteret.

Jeg var dårligt i stand til at finde noget negativt at sige om koncerten, lige indtil Brandt besluttede sig for at stå alene på scenen og spille ‘Seven Nation Army’ som en intro til den som sædvanligt nedbarberede liveudgave af ‘Hurtige hænder’.

Men ignorerer vi den plathed – og det faktum, at jeg efterhånden savner at høre rockudgaven af ‘Hurtige hænder’ til Minds-koncerter – så var det skønt fra start til slut. Og den dårlige smag blev da hurtigt vasket ud af munden, da en kæmpestor gylden ko hang fra sceneloftet under ‘En stemme’, der kulminerede i det vildeste EDM-stykke med keyboardist Jacob Bech bag dj-pulten.

Hvis det var en skandalekoncert, var det verdens bedste skandale.

Kort sagt:
Med vanlig selvironi udnævnte The Minds of 99 deres egen optræden til en »skandalekoncert«, som om de ikke var en værdig Black Eyed Peas-erstatning. Men hele vejen igennem gjorde de alt for at bevise, at koncerten var det stikmodsatte af en skandale – og sandsynligvis med længder en bedre koncert, end Will.I.Am & co. ville have leveret.

The Minds of 99. Koncert. Tinderbox, Blå Scene.
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af