Fra falden kvinde til luksusluder: Hvordan filmmediet behandler prostituerede – på godt og ondt

Fra falden kvinde til luksusluder: Hvordan filmmediet behandler prostituerede – på godt og ondt

I filmhistorien indtager prostituerede typisk rollen som offer, der enten gennemgår en tragisk deroute eller bliver reddet af en mand. Steven Soderberghs CMore-aktuelle serie, ‘The Girlfriend Experience’, er imidlertid eksempel på en ny type: Den frigjorte og veluddannede unge kvinde, der bevist opsøger high end-prostitution som et velbetalt studiejob eller af nysgerrighed over for at eksperimentere med deres seksualitet. I anledning af serien kigger vi på udviklingen af prostitutionstroper på film.

1. Den faldne kvinde

Den faldne kvinde var en populær kvindefigur i stumfilmens melodrama, hvor prostitution bliver symbol på moralsk korruption, en kommentar til fattigdom eller illustrerer kvindens selvopofrelse. Ofte er moralen, at en kvindes forfølgelse af seksuelle lyster fører direkte til prostitution, ødelæggelse og muligvis død.

Et eksempel er Arthur Marvins ‘The Downward Path’ (1900), hvor en ung pige fra landet afviser en solid landmand og i stedet lader sig forføre af en bogagent, som hun stikker af til byen med. Han tvinger hende ud i prostitution, og efter et opgør tager hun gift og dør. Eller D.W. Griffiths ‘Resurrection’ (1909), der bygger på Lev Tolstojs roman, om en ung stuepige, der bliver gravid med en prins, kastes til side og ender i prostitution og siden fængsel. Hun finder dog til slut moralsk frelse ved at læse i en bibel, som den skyldbetyngede prins forærer hende.

I en variation af figuren er kvinden ikke direkte prostitueret, men straffes for anden utugtig adfærd. For eksempel i Urban Gads ‘Afgrunden’, hvor Asta Nielsens spillelærerinde forlader sin forlovede til fordel for en cirkusartist, som hun danser erotisk ‘apachedans’ med. Da han behandler hende dårligt, dræber hun ham og ender med at blive ført væk af politiet.

Nyere versioner af den faldne kvinde finder man blandt andet i Lars von Triers ‘Breaking the Waves’ og ‘Dogville’, hvor de selvopofrende Bess (Emily Watson) og Grace (Nicole Kidman) gennemgår ekstrem seksuel fornedrelse og udstødes af lokalsamfundet.

I Jean-Luc Godards ‘Vivre sa vie’ (1962) gennemgår den unge Nana (Anna Karina) en klassisk prostitutionsderoute. Hun forlader mand og baby for at blive skuespillerinde, men går i pengemangel ind i prostitution. Da to pimps kommer op at slås om hende, bliver Nana dræbt i en skudduel.

Soundvenue 1 / 6 Soundvenue