Israelsk immigrationskomedie vinder Guldbjørnen i Berlin – se alle vinderne

Israelsk immigrationskomedie vinder Guldbjørnen i Berlin – se alle vinderne
'Synonyms'.

For en gangs skyld er der overensstemmelse mellem kritikere og juryen på Berlinalen. Den internationale jury med den franske skuespiller Juliette Binoche i spidsen uddelte lørdag aften årets Guldbjørn til israelske Nadiv Lapids ‘Synonymes’, som også vandt kritikerjuryen FIPRESCIs pris, ligesom den endte i toppen af branchemagasinet Screens kritikerbarometer (sammen med tyrkiske Emin Alpers ‘A Tale of Three Sisters’). Den fransk-israelsk-tyske absurde tragikomedie var også min favorit på festivalen.

Det er en overrumplende og overraskende film om en israelsk ekssoldat, der forsværger sin israelske identitet for at flytte til Paris, hvor han er besat af at absorbere fransk kultur og det franske sprog. Filmen tager sorthumoristisk pis på klichéerne i både fransk og israelsk kultur, og med sit tema om national identitet og immigration/flugt er den tilstrækkeligt underspillet politisk til at ramme Berlinalens politiske profil. Samtidig er den både et stærkt menneskeligt drama og en virtuos stilistisk oplevelse.

Andenpladsen, Juryens Grand Prix, gik til franske François Ozons mere traditionelle, men stærke og velspillede drama ‘By the Grace of God’. Filmen bygger på en virkelig sag om en katolsk præsts misbrug af børn og kirkens dækning over det og følger tre af hans ofre, der står frem som voksne. Filmen er særdeles aktuel, da sagen stadig kører i Frankrig.

Tyske Nora Fingscheidt vandt Alfred Bauer-prisen for kunstnerisk fornyelse for det psykologiske drama ‘Systemsprenger’. Filmen handler om en niårig pige, der ikke kan kontrollere sine voldelige vredesudbrud og bliver sendt rundt i det sociale system. Den formidler effektivt pigens aggressioner med udviskede billeder og pangfarver.

Tyske Angela Schanelec vandt prisen for bedste instruktør for sit fragmenterede familiedrama ‘I Was at Home, But), og Maurizio Braucci, Claudio Giovannesi og Roberto Saviano vandt prisen for bedste manuskript for det italienske ungdomsmafiadrama ‘Piranhas’.

Både Angela Schanelec og Wang Jingchun vandt for deres roller i kinesiske Wang Xiaoshuais ‘So Long, My Son’. De begge leverer stærke emotionelle præstationer som et stoisk forældrepar i det episke, meeeget lange familiedrama om sorg, skyld og fortrydelse.

Endelig kan vi kippe med det danske flag, da fotografen Rasmus Videbæk vandt prisen for sin fotografering af Hans Petter Molands ‘Ud og stjæle heste’, der er en sand fryd for øjet med sine sanselige billeder af den norske natur.

Årets vindere på Berlinalen 2019:

Guldbjørnen – ‘Synonymes’ (‘Synonyms’), Nadav Lapid

Jury Grand Prix– ‘Grâce à Dieu’ (‘By the Grace of God’), François Ozon

Alfred Bauer Prize– ‘Systemsprenger’ (‘System Crasher’), Nora Fingscheidt

Bedste instruktør – Angela Schanelec, ‘Ich war zuhause, aber’ (‘I Was at Home, But)

Bedste kvindelige skuespiller – Yong Mei, ‘Di jiu tian chang’ (‘So Long, My Son’)

Bedste mandlige skuespiller – Wang Jingchun, ‘Di jiu tian chang’ (‘So Long, My Son’)

Bedste manuskript – Maurizio Braucci, Claudio Giovannesi og Roberto Saviano for ‘La paranza dei bambini’ (‘Piranhas’)

Enestående kunstneriske bidrag – Rasmus Videbæk for fotografering på ‘Ud og stjæle heste’

Læs også: Hele vores Berlinale-dækning

Fejl: Argumentet 'posts' er ikke sendt med