Billy Bob Thornton: »Det eneste, jeg tilførte rollen, var en grim frisure«

Skuespilleren, der spiller stjernepsykopat i den aktuelle ’Fargo’, fortæller om Coen-brødrenes reaktion på serien, om inspiration fra nynazistiske fængselsindsatte og om ikke at kunne gøre noget rigtigt.
Billy Bob Thornton: »Det eneste, jeg tilførte rollen, var en grim frisure«

I gamle dage var noget af det fineste, en tv-serie kunne opnå, at blive lavet som film. Hvis en tv-serie havde kørt længe med gode seertal, begyndte spekulationerne om en konvertering til filmmediet automatisk at florere, og det blev til mere eller mindre mindeværdige film som ’Sex and the City’ og ’The Simpsons’ (og ahem … ’Mr. Bean’).

Med ’Fargo’ (altså tv-serien!), der har fået flotte anmeldelser i Danmark og USA og kan ses på HBO Nordic fra i dag, 23. april, er det lige omvendt. Coen-brødrenes klassiske film fra 1996 er nu blevet til en tv-serie, der som forlægget foregår i et lillebymiljø i det vinterramte Minnesota, hvor en tynd fernis af høflighedsfraser og sne dækker over grådighed og blodsudgydelser.

Læs også: Anmeldelse af ’Fargo’ – Billy Bob Thornton stjæler billedet

Blodsudgydelserne står især den dybt psykopatiske lejemorder Lorne Malvo for. Han spilles med iskold ligegyldighed af Billy Bob Thornton, der med roller i film som ’Monster’s Ball’ og ’The Man Who Wasn’t There’ har fået status som et af Hollywoods mest respekterede skuespillernavne, og som sideløbende er en succesrig instruktør, musiker og, nå ja, eks-mand til Angelina Jolie.

Vi fangede Billy Bob Thornton på telefon fra Los Angeles forud for premieren på serien.

Var du bekymret over at behandle en film, der er så ikonisk som ’Fargo’?

»Hvis filmen ’Fargo’ var kommet i 1986, og jeg havde lavet serien i 1996, ville jeg have været mere bekymret. Men jeg er ikke så bekymret nu på grund af de sociale medier og internettet. Man kan alligevel ikke gøre noget rigtigt, så man kan lige så godt lade være med at bekymre sig. Hvis jeg siger noget sindssygt, er min karriere i fare, og alle forlanger, at jeg skal undskylde. Hvis jeg så undskylder, skriver alle, at jeg undskylder for hele min karriere. Undskylder jeg ikke, er jeg et røvhul. Så i dag tager jeg ikke beslutninger ud fra, hvad folk vil tænke, som jeg gjorde for 15-20 år siden.

Læs også: Se traileren til den stjernebesatte ’Fargo’-serie

Desuden var manuskriptet så stramt og godt, at jeg ikke var usikker. Hvis nogen havde fortalt mig, at det var Coen-brødrene, der havde skrevet det, havde jeg troet dem. Noah Hawley (seriens hovedforfatter, red.) havde beholdt filmens tone, men samtidig gjort serien til sin egen, så jeg følte ikke, at det var et rip-off«.

Hvilke muligheder havde du for at tale med Coen-brødrene før og under optagelserne?

»Jeg talte ikke med dem inden optagelserne, men jeg vidste, at de var executive producere på serien. Jeg havde fået at vide, at de havde givet projektet deres velsignelse, og at de havde læst piloten og givet input, og det var nok for mig.

Jeg har talt med Ethan Coen siden, og jeg spurgte, hvad han syntes om piloten. Han sagde: ’Jo, den er god’. Når Ethan siger det, mener han ’fucking fantastisk’. De er begge meget tilbageholdende, så når han siger det, er det som en rigtigt god anmeldelse«.

Hvor meget hjalp det dig til at finde ind til tonen og den unikke humor, at du har arbejdet sammen med Coen-brødrene før (i ’The Man Who Wasn’t There’ og ’Intolerable Cruelty’, red.)?

»Det hjalp meget. I hele min karriere har jeg været en skuespiller, der improviserede meget, på nær når jeg arbejdede med dem. Hvis du ikke siger præcis de ord, som de har skrevet i manuskriptet, giver det ingen mening. Så det gjorde jeg også i serien, hvor jeg næsten aldrig kom med forslag til ændringer. Nogle replikker lyder lidt formelle, men når man siger dem, fungerer de. Jeg fangede også hurtigt humoren i serien, fordi den minder om humoren i Coens film«.

Kommer du nogle gange til at blande dig i instruktørens arbejde, når du arbejder som skuespiller, fordi du selv er instruktør og manuskriptforfatter (Billy Bob Thornton vandt en Oscar for bedste adapterede manuskript for ’Sling Blade’ fra 1996, red.)

»Jeg gør det ikke så meget. Når jeg arbejder som skuespiller, udfører jeg bare mit job. Det er sket et par gange, at jeg har arbejdet med en instruktør, der ikke har haft helt styr på det. Så tænker jeg: ’Er du sikker på, at det er det, du vil? Vil du virkelig placere kameraet der?’ Hvis han så beder mig om at gøre noget, som jeg ved er forkert, nikker jeg bare og siger ’okay’ og gør så, som jeg selv vil. Det er den eneste måde at håndtere det på«.

Hvad er det, der er så attraktivt ved at lave en tv-serie som ’Fargo’?

»At lave ’Fargo’ føltes som at lave en film på ti timer. Det er meget tiltrækkende for en skuespiller, fordi man kan udforske rollen mere. Alle skuespillere vil gerne lave en film på mindst tre timer, men her var muligheden for at lave en på ti timer. Men jeg var ikke interesseret i en tv-serie, der løb over seks-syv år. Samtidig behøver jeg ikke opgive at lave film. Jeg kan lave en tv-serie på ti afsnit og stadig lave to film om året. Derfor er disse tv-serier, der kun løber én sæson som ’True Detective’, så attraktive for en skuespiller, og jeg tror, at vi kommer til at se mere af den slags«.

Tilføjede du selv noget til rollen, som ikke stod i manuskriptet?

»Det eneste, jeg selv tilførte rollen, var en grim frisure. Jeg havde fået en dårlig klipning, og vi havde planlagt, at jeg skulle farve mit hår og have skæg. Men så kiggede jeg mig selv i spejlet og syntes, at jeg lignede bassisten fra Buffalo Springfield (Bruce Palmer, red.). Og jeg tænkte: ’Det her ser fedt ud’. Resten var i manuskriptet«.

Hvordan spiller man ond og truende både fysisk og psykisk?

»Det er svært, når man vejer 61 kilo og skal bede folk på 110 kilo, der er to meter høje, om at skride. Men meget af det ligger i øjnene. De skræmmende mennesker er dem, der beder dig om noget, og du kan mærke, at de mener det.

Jeg besøgte et fængsel for mange år siden som forberedelse til en film. Jeg talte med nogle fra Aryan Brotherhood (amerikansk nynazistisk fængselsbande, red.), der var nogle store muskelbundter med tatoveringer. En af dem sagde til mig: ’Kan du se ham den lille, tynde fyr ovre i hjørnet, der bare passer sig selv? Det er ham, du skal passe på’. Jeg talte med ham, og jeg kunne mærke, at han mente, hvad han sagde. Jeg kan slå ham ned, men han vil jagte mig kravlende på asfalten med blødende hænder for at få fat på mig«.

Læs også: Anmeldelse af ’Fargo’ – Billy Bob Thornton stjæler billedet

Læs også: Se traileren til den stjernebesatte ’Fargo’-serie

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af