‘The Normal Heart’

‘The Normal Heart’

Efter Stonewall-oprørene i 1969 var de amerikanske bøsser igennem 70’erne og i starten af 80’erne stadig langt fra at opnå bred accept bortset fra i de store byer. Så hvordan får man omverden til at tage det alvorligt, når kærester og venner pludselig falder som fluer på grund af en uforklarlig og uhyggelig sygdom?

I ’The Normal Heart’ spiller Mark Ruffalo den homoseksuelle forfatter, Ned Weeks, der splitter homomiljøet med sin direkte kritik af bøssernes promiskuøse liv. Weeks’ ven dør pludseligt af AIDS (på det tidspunkt omtalt som Gay Cancer), og lægen Emma (Julia Roberts), der mistænker sygdommen for at være seksuelt overført, opfordrer ham til at udnytte sin position og få bøsserne til at passe bedre på sig selv og råbe Reagan-regeringen op for at skaffe midler til mere forskning.

Det er et tungt emne, men ’The Normal Heart’ er heldigvis så direkte i sin fremstilling, at filmen føles forfriskende vital. Fortællingen bobler nærmest over af dundertaler, der er passionerede, men aldrig overdrevent sovsede, leveret af det veloplagte cast, hvor især Mark Ruffalo og Julia Roberts virkelig brillerer med temperament og idealistisk intensitet. Og så bliver der ikke lagt fingre imellem, når filmens homo-romance bliver foldet ud, hvor Ned Weeks råflirter og decideret nedlægger Times-journalisten Felix (Matt Bomer), som han senere forelsker sig i. Hallmark Channel er det ikke!

Lige så nådesløs er filmen omkring sygdommens grusomheder som diarré i sengen, cancerplettet hud og sindssyge. Især er den omfattende uvished om sygdommens smittevej gribende og uhyggeligt fremstillet, og en central scene, hvori et hospital nægter at håndtere liget af Neds bedste vens AIDS-ramte kæreste for i stedet at udlevere ham til de pårørende i en sort plastiksæk, vækker harme og er i sidste ende særdeles rørende.

’The Normal Heart’ er en filmatisering af Larry Kramers teaterstykke af samme navn, og med Ryan Murphy (’Glee’ og ’Eat, Prey, Love’) i instruktørstolen er det ikke et auteur-værk på niveau med den beslægtede ’Angels in America’, som i teaterstykke og HBO-miniserie lagde et originalt allegorisk lag til skildringen af de uhyggelige AIDS-80’ere.

Til gengæld er det en film, der fortæller en engageret og bevægende historie med legende Hollywood-lethed, og hvor Ryan Murphy får det allerbedste ud af sit firecracker cast.


Kort sagt:
Har bøsserne selv ansvaret for ikke at afskrække folk med alle deres særheder? Det er det centrale dilemma i Larry Kramers stykke ’The Normal Heart’, som HBO nu filmatiserer i en indfølt og overraskende direkte fortælling om AIDS-epidemiens udbrud i 80’ernes USA.

 

Spillefilm. Instruktion: Ryan Murphy . Medvirkende: Mark Ruffalo, Matt Bomer, Taylor Kitsch, Jim Parsons, Julia Roberts . Spilletid: 133 min. . Premiere: Kan ses på HBO Nordic
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af