Derfor er Zac Efron mere end et vaskebræt: 5 film, du skal se

zac-paperboy-edit

Zac Efron med de glatte dansetrin og yderst veltrimmede mavemuskler bliver alt for ofte kategoriseret som just sidstnævnte med beskedne talegaver – et omvandrende hipster-vaskebræt begavet udelukkende med charme, selvtillid og kronisk lækkert hår.

Men der er mere til det skælmske smil og den stramme fysik, end kynikerne i blandt os typisk først antager.

Således har Zac Efron igennem de senere år udvist flair for en naturlig komisk timing, såvel som et fint dramatisk talent, der gang på gang menneskeliggør hans karakterer på særdeles sympatisk vis, samt antyder at der er andet på spil bag de drengede blå øjne, end ambitionen om en livslang karriere som ’Hollywood-heartthrob’.

Og ser man bort fra Efrons indrømmelse af et alkohol- og stofmisbrug sidste år, virker det da også til, at skuespilleren er godt på vej imod en mere veletableret voksenkarriere, efter længe at have levet i skyggen af Disney-’arven’ fra ’Highschool musical’-filmene.

På de næste sider guider vi til fem underholdene film, der på vidt forskellig vis cementerer Zac Efrons status som en lovende ’shooting star’.

me-and-orson-edit

‘Me and Orson Welles’ (2008)

Bedst som man synes at have kategoriseret Zac Efron som en syngende, dansende flødebolle-knægt i ’Highschool Musical’-filmene og ’Hairspray’, dukkede denne stilfærdige perle af en film op. Zac Efron spiller teenageren Richard Samuels, som i 1937 får arbejde på Mercury Theatre i New York, hvor den legendariske filminstruktør Orson Welles (Christian McKay) sætter stykket ’Julius Cæsar’ op. Det er fin lille dannelseshistorie, der også tæller Claire Danes på rollelisten, og som er instrueret af ingen ringere end Richard Linklater (som også stod bag de fremragende ’Before Sunrise’, ’Before Sunset’ og ’Before Midnight’).

seventeen-edit

’17 again’ (2009)

Mange rynker på næsen over titlen på denne komedie fra 2009, der dog gemmer på både udmærkede skuespilpræstationer og adskillige gode grin. ’Friends’-stjernen Matthew Perry spiller den voksne taber Mike O’Donnell, hvis familieliv og karriere er i simultan opløsning. En stormfuld nat forsøger han at forhindre en gammel mand i at springe ud fra en bro, da han selv falder ud over kanten – og næste morgen på mystisk vis vågner op som sit 17-årige jeg (Zac Efron). Skønne Leslie Mann spiller Mikes forståeligt forvirrede ekskone, mens Michelle Trachtenberg (’Gossip Girl’) giver den som den tvære teenagedatter. Instruktøren er Burr Steers, som utroligt nok engang medvirkede som skuespiller i både ’Resevoir Dogs’ og ’Pulp Fiction’.

kinopoisk.ru

‘The Paperboy’ (2012)

Lad det være slået fast med syvtommersøm med det samme: denne film er absolut ikke for sarte sjæle. Instruktør Lee Daniels’ (’Precious’, ’The Butler’) ubehagelige og feberklamme sydstatsthriller er en af den slags film, man ser én gang for aldrig at vende tilbage til igen. Ikke desto mindre kan ’The Paperboy’ bryste sig af et absolut fabelagtigt cast (Matthew McConaughey, Nicole Kidman, Zac Efron, John Cusack, Scott Glenn, Macy Gray), hvoraf alle spiller bagdelen ud af bukserne, som havde de A-kassen åndende tungt i nakken. Zac Efron har titelrollen som ’The Paperboy’, der sammen med sin storebror Ward (McConaughey) får rodet sig ud i opklaringen af en mordsag, der bedst havde været gemt langt væk i sydens sumpe. Forbered dig på groteske scener, du sjældent glemmer.

neighbors-edit

‘Bad Neighbors’ (2014)

Det slår komiske gnister når Zac Efrons frække ’fraternity’-rod tørner sammen med Seth Rogen og Rose Byrnes pæne forstadspar, i den vanvittige og gudskelov vanvittigt morsomme ’Bad Neighbors’. Aldrig har nabokrig været mere beskidt eller så nederdrægtigt barnligt udkæmpet som i denne Judd Apatow-lignende komedie, der bevidst går alle liner ud med stort bravur og en ’devil-may-care’-attitude, der sender alle publikums fordomme om amerikanske ’fratboy’-film lige lurk tilbage i smasken på afsender.

Læs vores anmeldelse af ‘Bad Neighbors’ her 

zac-efron-associate-edit

‘The Associate’ (2015)

Okay, denne film er teknisk set stadig ’in production’, men det forhindrer os ikke i at se frem til Zac Efrons første virkelig ambitiøse voksenhovedrolle, i John Grisham-filmatiseringen ’The Associate’, der får premiere i 2015. Her spiller Efron en Yale-uddannet advokat, som overtales til at tage et job for et indflydelsesrigt advokatfirma efter at have fået insider-viden omkring en stor, følsom sag. Flere af Hollywoods kønne unghaner har i årenes løb tilføjet karrieren pondus ved at medvirke i Grisham-thrillere, deriblandt Tom Cruise i ’The Firm’, Matt Damon i ’The Rainmaker’ og Matthew McConaughey i ’A time to kill’, så der er god grund til at regne med, at ’The Associate’ kan blive Efrons dramatiske gennembrud.

Men, men: Føler man sig imidlertid helt igennem snydt over denne fremtidige anbefaling, kan det svare sig at se nærmere på filmen ‘Parkland’ (2013), i hvilken Zac Efron spiller en ung læge på Dallas’ Parkland Hospital, som pludselig d. 22 november 1963 får selveste præsident Kennedy på operationsbordet. Veteranerne Billy Bob Thornton, Paul Giamatti, Marcia Gay Harden og Ron Livingston medvirker også.

Læs også: ’Bad Neighbor’-stjernen Seth Rogens bedste og værste roller

Læs også: Kom til Soundvenues forpremiere på ’Bad Neighbours’ d.14. juli

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af