‘Tracks’

‘Tracks’

Det kunne næsten lyde som en historie udtænkt i Disney-koncernen: Ung, viljestærk kvinde begiver sig ud på farefuld rejse i selskab med sin søde, sorte hund – og fire elskelige kameler!

Men ’Tracks’ har rod i den skinbarlige, solskoldede virkelighed: I 1977 tog den 27-årige australier Robyn Davidson af sted fra Alice Springs i midten af Australien for at vandre 3.000 kilometer gennem ørken og gold outback til vestkysten. Davidson skrev en bestseller-bog om den ni måneder lange tur, og der er naturligvis oplagt filmmateriale i historien om den spinkle piges ambitiøse eventyr.

I begyndelsen af 90’erne var en filmatisering undervejs med Julia Roberts i hovedrollen, men filmen er først blevet til virkelighed nu og med stortalentet Mia Wasikowska i den bærende rolle. Hun er med i samtlige scener, ofte alene med de fem dyr, og heldigvis bliver man aldrig træt af at se på hende.

Wasikowska kan med sit ansigt på én gang udstråle selvsikkerhed, skrøbelighed og uudgrundelig mystik. Og Robyn Davidson er netop lidt af et mysterium, for som tilskuer må man i lighed med flere af folkene omkring hende stille det åbenlyse spørgsmål: Hvorfor? På et tidspunkt besvarer hun det med et »hvorfor ikke?«, mens hun i en anmodning om sponsorstøtte til National Geographic formulerer projektet som: »Et almindeligt menneske er i stand til hvad som helst«.

Samtidig antyder filmen gennem en række flashbacks til Davidsons barndom, at rejsen er tæt forbundet med morens selvmord. Måske er turen hendes forsøg på at forlade menneskenes komplicerede verden og opsøge den ultimative ensomhed – blot for en stund?

Svaret på hvorfor-spørgsmålet blæser lidt i den hede vind, og adventure-dramaet byder ikke på de store overraskelser for den slags off-road-movies: Davidson bliver lidt småforelsket i en fotograf (spillet af et andet stortalent, Adam Driver), som hun til at begynde med er voldsomt irriteret over. Hun knytter bånd til en gammel aboriginer-guide, der lærer hende, at man ikke skal spise selvdøde kænguruer (indlysende skulle man synes.) Hun får lidt hedeslag, farer vild fra kamelerne, finder en slange i soveposen og så videre.

Men hun har jo skrevet en bog om turen, så vi ved, at hun nok skal klare den. Og de smukke billeder, der bringer tilskueren helt tæt på Wasikowskas solbrankede hud og ud i de storslåede landskaber, holder i sig selv opmærksomheden fanget. Det er da også svært at rejse sig fra biografsædet uden at være imponeret over Davidsons bedrift – og uden at holde en lille smule mere af de prustende drøvtyggere i denne mildt anbefalelsesværdige ’Danser med kameler’.


Kort sagt:
En ung kvinde, en vaks hund og fire savlende, brægende kameler tager på eventyr i den australske ørken. Adventure-dramaet ‘Tracks’ er baseret på en virkelig historie og byder ikke på de store overraskelser. Men skuespillet er solidt, og man kan fint drømme sig lidt væk fra dagligdagen – og så på kamelryg!

Læs også: Fem roller, der beviser, at Mia Wasikowska er en ny generations femme fatale 

Læs også: Se traileren til ‘Tracks’

Spillefilm. Instruktion: John Curran . Medvirkende: Mia Wasikowska, Adam Driver, Emma Booth . Spilletid: 112 min. . Premiere: 7. august
Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af