Manden bag ’Fasandræberne’: 5 inspirationskilder

Mikkel Nørgaard har stået bag succesfilmene ’Klovn’, ’Kvinden i buret’ og nu ’Fasandræberne’. Her fortæller han, hvad der inspirerede ham i arbejdet med sin nye film om Carl Mørck og Assad.
Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

1. ’Øjnenes hemmelighed’ (2009)

»Vi var meget inspirerede af en sydamerikansk film (af Juan José Campanella, red.), der hedder ’Øjnenes hemmelighed’ og vandt en Oscar i 2010. Dens tone og feel kunne Nikolaj Arcel, som har skrevet manuskriptet, og jeg rigtig godt lide. Det er en thriller, men måske er det i virkeligheden mest af alt en kærlighedshistorie.

Det er karaktererne, der virkelig interesserer mig. Ja, vi skal lave en thriller, og den skal være spændende og tilfredsstille os som publikum. Men der, hvor det lever for mig, er spørgsmålet om, hvad der er inden i karaktererne. Det viser den film godt«.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

2. ’Se7en’ (1995) og ’Zodiac’ (2007)

»David Fincher kommer vi ikke udenom. For min generation er han den største thrillerinstruktør. Især ’Se7en’ og ’Zodiac’. Det, som inspirerede mig ved Finchers arbejde, er hans evne til at skabe atmosfære og stemninger. Jeg var meget interesseret i at skabe et univers. Man skal træde ud af sin virkelighed, gå ind i biografmørket og så komme ind i et univers, vi har skabt. Hans måde at arbejde med lys og atmosfære var meget inspirerende«.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

3. ’Ondskab’ (2003) og ’Harry Potter’ (2001-2011)

»En stor del af ’Fasandræberne’ foregår på en kostskole, og der er noget med kostskoler, der bare er mystisk, fascinerende og spændende. Mikael Håfströms ’Ondskab’ er rigtig fed og er virkelig stærk i forhold til kostskolemiljøet.

Men jeg tænkte faktisk også på ’Harry Potter’, fordi den skaber et positivt univers. ’Ondskab’ er mørk og svensk og kold. Men det, jeg gerne ville med vores kostskolehistorie, var at gøre den så smuk som mulig. Solen skinner, og træerne er grønne. Det er en smuk historie om to unge mennesker, der forelsker sig i hinanden. Det er bare fucking forfærdeligt, det de gør. Og det syntes jeg kunne være interessant at lave lyst. Og der blev ’Harry Potter’-universet en inspiration i forhold til at have noget lethed og åbenhed«.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

4. ’Alle præsidentens mænd’ (1976)

»Der er en lang tradition i Skandinavien på tv og film for, at forholdet mellem det professionelle og privatlivet er 50-50. Halvdelen af tiden opklarer karaktererne sager, den anden halvdel henter de børn og smører madpakker. Og vi har været pisse-fucking-gode til at skabe nogle spændende karakterer ud af det. Men vi ville gerne se, hvad der skete, hvis man skar alt det væk og bliver i den professionelle sfære.

Filmen handler om de to journalister Bob Woodward og Carl Bernstein, der optrevlede Watergate-skandalen. Vi kommer aldrig hjem til dem. Hvem er de to mænd? Hvem er de gift med? Har de børn? Hvordan er deres privatliv? Det beskæftiger filmen sig ikke med, for den beskæftiger sig med journalister, der arbejder på en sag. Det var en udfordring for os at skære det private væk i en skandinavisk sammenhæng. Vores blandingsforhold er nok endt på 85-15«.

Gregory Credwson


5. Gregory Crewdson, stillfotograf

»Jeg har været meget inspireret af en amerikansk fotograf, der hedder Gregory Crewdson. Han laver nogle fuldstændig fantastiske stillbilleder. Han bruger cirka en uge på at opstille og lyssætte dem for at lave et billede. De er alle sammen meget specielle og stemningsfulde. Man kan virkelig kigge lang tid på hvert billede, for der er en hel historie bag. Han havde en udstilling på Den Sorte Diamant, som jeg var inde at se, da vi var i gang med at finde ud af, hvordan de her film skulle se ud. Og det var en stor inspirationskilde«.

Læs også: Kender du navnet på landets mest populære filmskaber?

Læs også: Anmeldelse af ‘Fasandræberne’

Læs også: Fares Fares fortæller om sin karriere gennem dramaturgiens vendepunkter

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af