‘Mord uden grænser’

‘Mord uden grænser’

Der er virkelig dømt Nordic Noir goes international for tiden, og det lader til, at det store udland har regnet den skandinaviske succesformular ud med signaturtræk som en kølig og dunkelt fotograferet setting, en skandinavisk detektiv i hovedrollen og en monumental mordgåde.

’Mord uden grænser’, der er skabt af de danske tv-darlings Peter Thorsboe og Mai Brostrøm (’Rejseholdet’, ’Livvagterne’), har en omfangsrig mordgåde placeret som ubehageligt epicenter midt i et grænseløst EU. Tre prostituerede (i luksus-, hotel- og landevejsklassen) bliver dræbt med en dags mellemrum i henholdsvis Berlin, Antwerpen og København, alle skudt gennem venstre øje og med en finger hugget af. Det får selvfølgelig samtlige Europol-klokker til at ringe, og det fælleseuropæiske politi sammensætter med et snuptag en transnational efterforskning.

Smid en gruppe kineske trafficking-ofre og en mordsag fra fortiden oveni, og du har en high concept-thriller.

Baseret på første afsnit sætter den danske instruktør Kathrine Windfeld, der for et par uger siden døde alt for tidligt, et hæsblæsende tempo, som er en Bourne-film værdigt. Det er lidt af en bedrift at håndtere fire forskellige handlingsforløb og samtidigt holde seerens interesse fast på de mange aktører, der er spredt ud over hele Europa.

Det skyldes også de flerdimensionelle karakterer, der bliver levnet fint med plads midt i det opskruede tempo. I første afsnits bedste scene excellerer Lars Mikkelsen som politiefterforsker Harald Bjørn, der klart beviser sit faderpotentiale (hans gravide retpsykiaterhustru er højgravid) i en fornem ’voksen-afhører-barn’-scene. I det hele taget er Bjørn en herligt sympatisk variant af krimiverdenens indebrændte og følelsesmæssigt afstumpede Carl Mørch-typer.

Veerle Baetens (den kvindelige hovedrolle i den ualmindeligt tragiske ’The Broken Circle Breakdown’) spiller den knivskarpe, men socialt kejtede belgiske efterforsker, der øjensynligt har lig i lasten. Dog virker det umiddelbart til, at skaberne har valgt en lidt mere virkelighedstro excentricitet, så der ikke går alt for meget Carrie Mathison eller Saga Norén i den. Taburettens sidste ben, den tyske efterforsker Jackie Mueller (Jasmin Gerat), har antageligt haft et seksuelt forhold med Bjørn, og mon ikke det blusser op igen?

At serien er produceret af snart sagt samtlige europæiske tv-stationer, produktionsselskaber og fonde, har Thorsboe og Brostrøm fået funderet relativt naturligt i selve handlingen, sådan at den geografiske spredning ikke forvirrer unødigt. Der er lige lovligt mange internationale kærlighedsforhold, men hey – vi lever vel i et grænseløst Europa!


Kort sagt:
Det europæiske krimiprojekt ’Mord uden grænser’ starter lovende og i et hæsblæsende tempo. I centrum er en mordintrige, der vrimler med alt det, som et godt drama er gjort af: prostituerede, stoffer, trafficking og rovmord. Lars Mikkelsen er som sædvanligt god, mens belgiske Veerle Baetens gestalter seriens mest interessante karakter.

Anmeldt på baggrund af de to første afsnit.

Læs også: Lyt til Soundvenue Filmcast: Paul Thomas Andersons hashtåge ‘Inherent Vice’, musikfilmrevival med ‘Whiplash’ og ‘Steppeulven’ og Snapchats første serie

Tv-serie. Hovedforfatter: Peter Thorsboe & Mai Brostrøm. Medvirkende: Lars Mikkelsen, Jasmin Gerat, Veerle Baetens, Ida Engvoll, Carlos Leal, Alexandra Rapaport, Ole Boisen . Spilletid: 8 afsnit á ca. 60 min.. Premiere: Den 22. februar på DR1
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af