Oscar 2015: Hvem triumferer i de tekniske kategorier?

Tager ’Birdman’-fotografen Lubezki to i streg, kan Wes Andersons lagkageæstetik trues på designfronten, og buldrer ’Interstellar’ sig til en Oscar? Få svaret her.
Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Bedste fotografering

Mads Kjær Larsen, Soundvenue:
»Der har været talt meget om Emmanuel Lubezkis teknisk komplekse trolddomskunster på ’Birdman’, så selvom han vandt Oscar’en sidste år for ’Gravity’, er han favorit igen i år. Jeg tror dog ikke, at hele akademiet støtter op om ’Birdman’. Mange vil være mere tiltalt af den ’rene’ klassicisme ved Roger Deakins’ honningtonede arbejde på ’Unbroken’ eller Dick Popes’ impressionistiske naturscenerier i ’Mr. Turner’, men den virkelige dark horse er nok Wes Andersons hoffotograf, Robert Yeoman. ’The Grand Budapest Hotel’ er så gennemført æstetisk en oplevelse, at den kan overraske. Særligt fordi de to øvrige rent æstetisk betonede kategorier – production design og kostumer – meget vel kan gå til Andersons film. Der er år, hvor den samme film løber med alle tre priser, der for mange hænger uløseligt sammen. Det er Yeomans chance, men når det er sagt, er ’Birdman’ stadig forholdsvis klar favorit«.

Lars B. Frahm, CPH:PIX:
»Emmanuel Lubezki vandt sidste år for ’Gravity’, og meget tyder på, at han kan gentage successen med det fingerede one-take i ‘Birdman’. Veteranen Roger Deakins (’Unbroken’) er nomineret for 12. gang, så det er også muligt, at de omsider vælger at give den til ham. Men jeg må erkende, at både Robert D. Yeoman (’The Grand Budapest Hotel’) og Dick Pope (’Mr. Turner’) ser ud til at ligge en anelse bedre end Deakins. Meget kan dog ændres af ASC-prisen (brancheprisen for fotografer), der uddeles ugen inden Oscar«.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Bedste production design

Mads Kjær Larsen, Soundvenue:
»Akademiet har en forkærlighed for det opulente og mangefarvede i denne kategori (bare se på sidste års vinder, ’The Great Gatsby’), og her bliver det svært at se bort fra ’The Grand Budapest Hotel’, hvis othellolagkageæstetik er som skabt til at rydde bordet. Ydermere er der den finesse, at denne modsat mange tidligere Anderson-film også er en (godt nok bevidst fortegnet) periodeskildring, der inddrager elementer fra to historiske epoker: østeuropæisk betonkonformisme anno 1960’erne og 1930’ernes mellemeuropæiske førkrigstidsæstetik. På den måde er filmen dækket ind i forhold til at tale til hele akademiet.  Det er svært at se andre vindermuligheder: ’Into the Woods’ har ikke levet op til hypen og står svagt. ’The Imitation Game’ og ’Mr. Turner’ er begge dygtigt realiserede periodearbejder, men ser måske ikke helt ’dyre’ nok ud«.

Lars B. Frahm, CPH:PIX:
»’The Grand Budapest Hotel’ foregår over flere tidsperioder og på mange forskellige locations, som alle får deres helt eget præg. Filmen har som den eneste af de nominerede vundet en pris ved Art Directors Guild Awards (branchepriserne for art directors), hvilket er en vigtig skalp. Den vandt også ved BAFTA, så den virker uovervindelig. Skulle der komme en overraskelse, kunne det være ’Into the Woods’, men det ser jeg som meget usandsynligt«.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Bedste kostumer

Lars B. Frahm, CPH:PIX:
»Det ligner en tvekamp mellem to veteraner, der begge har tre Oscar-statuetter på kaminhylden. Colleen Atwood har skabt kostumerne i ’Into the Woods’, der udspiller sig i et af de eventyrlige universer, som Oscar elsker. Men favoritten må være BAFTA-vinderen Milena Canonero. I ’The Grand Budapest Hotel’ har hun skabt mange forskelligartede og ikoniske kostumer til flere tidsperioder, og filmen er i det hele taget rigere på kostumer end ’Into The Woods’«.

Mads Kjær Larsen, Soundvenue:
»Kostumekategorien hænger ofte sammen med production design (og i mindre grad fotografering), så også her må ’The Grand Budapest Hotel’ betragtes som favorit, om end den nok er det i lidt mindre grad end i production design-kategorien. ’Inherent Vice’ er overraskelsen her, men mon ikke den største konkurrent for Wes Andersons kostumefolk er holdet bag ’Into the Woods’, der virkelig skulle tænke i opfindsomme rober til Sondheim-filmatiseringen. Hvis medlemmerne føler, at ’Mr. Turner’ blev snydt for en plads i bedste film-kategorien (trods fire nomineringer), kan den også komme til sin ret her. Men ’The Grand Budapest Hotel’ er favoritten«.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Bedste klipning

Mads Kjær Larsen, Soundvenue:
»’Boyhood’ vandt for bedste klipning i et drama, da klippernes forbund (ACE) uddelte deres pris for nylig. Det gør den til en lidt atypisk favorit, da Oscar’en plejer at gå til teknisk avancerede produktioner med mere tempo og action. At ’Boyhood’ alligevel er favorit skyldes den sømløst realiserede sammenklipning af 12 års optagelser til spillefilmlængde på en måde, der giver filmen et eksemplarisk, naturligt flow. Det er lidt af en bedrift, og det tror jeg, akademiet vil anerkende. Hvis de går mere traditionelt til værks, kunne ’American Sniper’ være et oplagt alternativ eller måske ’The Grand Budapest Hotel’, der generelt står stærkt i ’below the line’-kategorierne. Eftersom ’Birdman’ (overraskende) end ikke er nomineret, er der lidt af en åbning for de andre film her, således også for ’Whiplash’, der overraskende vandt BAFTA’en i denne kategori. Så den er måske i virkeligheden den allerstørste dark horse

Lars B. Frahm, CPH:PIX:
»ACE-prisen (brancheprisen for klippere) har to kategorier, og det er som regel blandt vinderne af disse, at man skal finde den senere Oscar-vinder. I år gik priserne til ’Boyhood’ og ’The Grand Budapest Hotel’, og med tanke på den præstation, det er at skabe et tempo og en historie over flere år, må ’Boyhood’ være favorit. Jeg tror ikke på ’The Grand Budapest Hotel’, men ser snarere ’American Sniper’ og især ’Whiplash’ som ’Boyhood’s største trusler. Klipningen er ekstremt fremtrædende i ’Whiplash’ og bærer filmen i langt højere grad, end det er tilfældet i de øvrige kandidater. Jeg tror dog, at ’Boyhood’s buzz er for stort til, at ’Whiplash’ kan overvinde det«.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Bedste lydmix

Lars B. Frahm, CPH:PIX:
»Lige nu ligger tre kandidater omtrent side om side. Det er ’American Sniper’, ’Interstellar’ og ’Whiplash’. Musikfilm er populære i denne kategori, som både er blevet vundet af ’Les Misérables’, ’Ray’, ’Dreamgirls’ og ’Chicago’ i de senere år. Derfor ligner ’Whiplash’ en favorit på nuværende tidspunkt. Jeg vil ikke udelukke ’American Sniper’, men for en krigsfilm mangler den det helt store slag for virkelig at kunne spille med musklerne i lydmix-kategorien«.

Mads Kjær Larsen, Soundvenue:
»Med mindre ’American Sniper’ overrasker stort og fx også vinder for sin klipning, manuskript samt for mandlige hovedrolle (ingen af delene kan afvises helt), så er lydkategorierne det oplagte sted at præmiere Eastwoods biografbasker extraordinaire. Lydmix-prisen gives ofte til film, der indeholder musikoptagelser, men ’Whiplash’ er formentlig ikke en stærk nok kandidat overordnet vurderet til at slå en larmende (og larmende populær!) krigsfilm. Den er en interessant underdog (især fordi den vandt for lyd ved BAFTA), men når det er sagt, tror jeg, den hektiske lydside til ’Birdman’ er krigsfilmens største udfordrer. Ikke mindst integreringen af det percussive score er med til at give filmens dens dynamik. Hvis ’Birdman’ vinder bedste film, instruktion, originale manuskript og mandlige hovedrolle – og altså viser sig at være aftenens generelle favorit – ja, så kan den sagtens vinde her også. Jeg tror nu umiddelbart mest på ’American Sniper’«.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Bedste lydklipning

Mads Kjær Larsen, Soundvenue:
»Hvis det officielle Oscar-site har en FAQ-side, så må forskellen mellem lydklipning og -mix være højt placeret. Vi tager den lige for en god ordens skyld: Lydklipning er selve optagelsen af lyd, hvor mix har med det færdige resultat at gøre, altså hvordan optagelserne rent faktisk integreres i den endelige film (fx hvordan forskellige lydkilder kan sameksistere på soundtracket). Det er to vidt forskellige discipliner, og det er forskellige fagfolk, der arbejder med dem. Når det er sagt, går priserne alligevel ofte til den samme film. Mon ikke også det bliver tilfældet i år? ’American Sniper’ er favorit, særligt her, hvor musikbearbejdning (som i tilfældene ’Birdman’ og ’Whiplash’) ikke spiller så stor en rolle. Igen: Hvis ’Birdman’ rydder bordet, kan den også vinde her, men i udgangspunktet er det Eastwoods hold, der må regne med, at de skal gøre en (kort) tale klar«.

Lars B. Frahm, CPH:PIX:
»Længe har det virket, som om ’Interstellar’ var selvskrevet til denne pris, men ’American Sniper’ har efterhånden fået så meget buzz, at den må betegnes som favorit. Det er bestemt ikke ufortjent, og akademiet elsker krigsfilm i denne kategori. Det er da også samme hold, som vandt for ’Letters from Iwo Jima’, der står bag ’American Sniper’. Så lige nu ligger mine penge på flyvende kugler og rullende tanks«.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Bedste visuelle effekter

Lars B. Frahm, CPH:PIX:
»’Interstellar’ ligner den oplagte kandidat for dens forskellige miljøer på planeter skabt i computeren. Hvis den skulle gå hen og tabe de andre priser, den er nomineret til (som jeg forudser), så kunne denne være en god trøstepræmie. Den er dog oppe imod ’Dawn of the Planet of the Apes’, som kommer med gode figuranimationer og motion capture i topklasse. De seneste par år er akademiet gået efter miljø og effekter, og det tror jeg også, de gør i år, så derfor tager ’Interstellar’ prisen«.

Mads Kjær Larsen, Soundvenue:
»Umiddelbart vurderet er ’Interstellar’ favorit (især oven på sejren i denne kategori ved BAFTA) i et felt mod film, der ikke var i nærheden af at vinde en nominering til aftenens hovedpris for bedste film. Jeg tror dog på en overraskelse her: Jeg tror mange medlemmer vil demonstrere deres forbehold over for Chris Nolans ekstremt ambitiøse film og pege på en anden. Det kunne meget vel være ’Dawn of the Planet of the Apes’. Holdet bag ’Planet of the Apes’-serien blev efter manges mening snydt for en Oscar, da den første film i serien tabte til Scorseses ’Hugo’ i 2011. Det kunne jo så være på tide at gøre skaden god igen. Objektivt vurderet er ’Interstellar’ småfavorit, men jeg vælger at gætte subjektivt her: ’Dawn of the Planet of the Apes’ vinde.  Den meget populære ’Guardians of the Galaxy’ er i øvrigt en ikke chanceløs dark horse«.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Bedste make-up og hår

Lars B. Frahm, CPH:PIX:
»Med sejren ved BAFTA har ’The Grand Budapest Hotel’ lagt sig i spidsen i denne kategori, men det er langt fra afgjort endnu. ’Guardians of the Galaxy’ lå længe i front, men ’Foxcatcher’s buzz er også ved at vokse til samme størrelse som Carrells næse. Vi får nok et lille praj om denne kategori, når forbundet for make-up og hår uddeler deres priser en uge før Oscaruddelingen. Men indtil disse uddeles, tror jeg på The Grand Budapest Hotel«.

Mads Kjær Larsen, Soundvenue:
»Denne kategori er næsten umulig at forudsige. Hvis man går efter, hvilken film der overordnet set har Akademiets opbakning, er ’The Grand Budapest Hotel’ det bedste bud. Men omvendt: Her har medlemmerne en oplagt mulighed for at hædre ’Foxcatcher’, der er godt og vel chanceløs i de øvrige fire kategorier, den er nomineret i. Og make-up-arbejdet på Steve Carell og Channing Tatum er ret tydeligt (og veludført), så jeg vælger at tro på ’Foxcatcher’. ’Guardians of the Galaxy’? Det er tricky med den slags CGI-funderede film, for det kan være svært at vurdere, hvad der er visuelle effekter, og hvad der er håndlavet. Ergo tror jeg mindst på den – men det kan gå alle tre veje«.

Læs hele vores omfattende Oscar-dækning HER.

Lyt til særudgave af Soundvenue Filmcast: Oscar-diskussion med høj nørdefaktor

Læs også: Oscar 2015 – Hvilken film vinder årets vigtigste pris, og hvem er outsider?

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af