Legendarisk ’Twin Peaks’-komponist: »Kwamie Liv er et fantastisk talent«

David Lynchs hofkomponist Angelo Badalamenti har sensationelt lavet scoret til den danske film 'Guldkysten'. Her fortæller han om sit samarbejde med Daniel Dencik og Kwamie Liv på filmen.
Legendarisk ’Twin Peaks’-komponist: »Kwamie Liv er et fantastisk talent«
Foto: Martin Munch

Det er temmelig sensationelt, at Daniel Dencik har fået Angelo Badalamenti til at lave musikken til sin danske film ’Guldkysten’.

Badalamenti er nemlig manden bag det ikoniske soundtrack til David Lynchs ’Twin Peaks’ – foruden andre Lynch-værker som ’Blue Velvet’, ’Lost Highway’ og ’Mulholland Drive’.

Alle håber (og regner med), at den 78-årige amerikaner også skal komponere musikken til den vidt og bredt omtalte genoplivning af netop ’Twin Peaks’. Men da vi fik lov at sende en række spørgsmål via mail til komponistlegenden forud for premieren på ’Guldkysten’, var ’Twin Peaks’-emnerne blandt dem, han ikke svarede på. Desværre!

Til gengæld vil han gerne fortælle om sit arbejde på filmen, der med Jakob Oftebro og Danica Curcic på rollelisten handler om en botaniker, som i 1800-tallet bliver sendt til Afrika for at bestyre en kaffeplantage, og som hurtigt finder sig i lidt af en feberdrøm.

’Guldkysten’ har noget af den samme smukke mystik, som karakteriserer David Lynchs film. Hvad tiltrækker dig ved den form for stemning?

»Jeg er ikke helt sikker, men jeg er draget af at lave musik, der har et smukt vemod. Min tidlige kærlighed til opera og italienske sange bærer nok en del af skylden. David Lynch mener, at meget musik kunne være mere bevægende, hvis bare det var langsommere. Og sammen har vi haft den tilgang til mange stykker. Den store jazztrommeslager Grady Tate sagde engang, at ’ved enhver optagelse for Angelo Badalamenti og David Lynch spiller vi i to tempi: Langsom og baglæns!’«

Skaber du din musik ved at gå på opdagelse i filmens billeder, eller søger du inspiration andre steder? Hvordan blev musikken i ’Guldkysten’ til?

Angelo-Badalamenti

Angelo Badalamenti.

»Det var min ven Mary Sweeney, en talentfuld filmklipper, som nævnte, at hun kendte en ung instruktør ved navn Daniel Dencik, som gerne ville mødes med mig omkring sin nye film. Så Daniel besøgte mit studie. Vi talte om hans ideer til projektet, og han delte nogle vigtige scener fra et tidligt gennemklip, som han følte var vigtige for musikken.

Jeg komponerede et ret langt stykke den dag på keyboardet, med Daniel til stede, og lavede musik til en scene med karaktererne Lumpa og Wulff (John Aggrey og Jakob Oftebro, red.).

Vi talte også om at lave et andet stykke, som vi kaldte ’Spiral Theme’, og som jeg så komponerede nogle uger senere og sendte til Daniel i Danmark.

Disse temaer blev alle skrevet efter at have kigget på filmen og talt med instruktøren for inspiration«.

Mange scores komplementer bare handlingen, men du har en tendens til at kommentere på den i stedet ved at skabe nye stemninger og følelser. Hvad prøvede du at opnå med dit score til ’Guldkysten’?

»Well, jeg prøver helt klart at få publikum til at føle noget, som instruktøren vil have dem til at føle. Musik kan hjælpe med at køre disse følelser helt frem. Men det er også nødvendigt, at der er rum i filmen til at acceptere musikken«.

Hvor meget har David Lynch influeret din tilgang til filmmusik?

»David har haft, og har stadig, stor indflydelse på mig. Han er virkelig et kunstnerisk geni. Han har instinkter og idéer, som jeg ikke nødvendigvis ville finde på selv. Og selvfølgelig går det begge veje. Vi er bedre som en enhed, end vi ville være hver for sig«.

David Lynch er i modsætning til Daniel Dencik selv musiker. Gav den forskel dig større frihed i arbejdet med Dencik?

Guldkysten Oftebro Curcic

Jakob Oftebro og Danica Curcic i ‘Guldkysten’, foto Michael Haslund.

»En komponist skal oversætte instruktørens ord og tanker til musik. David Lynch og jeg har meget erfaring med at arbejde sammen, og vi kan kommunikere uden at sige så meget til hinanden. Der opstår en synergi. Men Daniels idéer var ret klare, og han er åbensindet. Det er gode egenskaber«.

Danske Kwamie Liv har lagt vokal til filmens titelsang, ’Remember Me, In Every Cloud of Gold’. Hvordan var jeres samarbejde?

»Kwamie Liv er et fantastisk ungt talent, og jeg er taknemmelig for, at Daniel fandt hende til at skrive teksten til og synge titelsangen. Jeg er virkelig glad for, at vi kunne arbejde sammen. Hun har sjæl og en vidunderlig stemme«.

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af