On demand: 10 skæve romantiske komedier, selv den værste romcom-hader bør se

On demand: 10 skæve romantiske komedier, selv den værste romcom-hader bør se

Alle kender det 21. århundredes store romcom-klassikere som ’Love Actually’ og ’Bridget Jones’ Diary’.

Men det er blandt de mere skæve titler inden for genren, at der virkelig er noget at komme efter. Her rangerer vi de bedste, alternative moderne romcoms, der er tilgængelige på streamingtjenesterne netop nu.

De fleste er lavet for en bøjet femøre uden om de polerede Hollywood-studier – og i dem alle bobler følelserne langt mere urkomisk og virkelighedstro end i den gængse glatte romantiske komedie.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

10. ’Your Sister’s Sister’ (2011)

’Your Sister’s Sister’ er en lille tæt film med et centralt dilemma, der ville kræve en weekendlang særudgave af ’Mads & Monopolet’ at løse.

Jack (Mark Duplass) er et år efter sin brors død stadig et følelsesmæssigt vrag, hvis sociale relationer såvel som jobsituation sejler. Da bedsteveninden (og broderens tidligere kæreste) Iris (Emily Blunt) foreslår ham at tage en time out i sin families afsidesliggende hytte, slår Jack derfor modvilligt til.

Lidt frisk luft og smuk natur gør som bekendt godt for sjælen – men det er en flaske whisky og Iris’ nyligt single, lesbiske søster Hannah (Rosemarie DeWitt), der gør det største indtryk på Jack allerede den første aften i hytten. Hannah er netop gået fra et længere forhold og har således forskanset sig med sprut, veganersnacks og en forsømt libido, der i en hurtigt opstået whisky-brandert pludselig peger på Jack.

Det ender med tre ryk og en akavet aflevering, og dagen derpå overvældes særligt Jack af moralske tømmermænd, da søde Iris dukker uanmeldt op.

Er Jack i virkeligheden hemmeligt forelsket i sin afdøde brors eks? Gengælder Iris’ følelserne? Og skal man nødvendigvis fortælle sit crush, at man lige har knaldet med hendes lesbiske søster?

Det bliver en alt andet end afslappende weekend i sommerhus for trekløveret, og ’Your Sister’s Sister’ fænger fra start til slut med sin anderledes kærlighedshistorie om soning og søskendekærlighed på jalousiens slagmark. En film, der beseglede Lynn Sheltons position som en af USA’s mest talentfulde indie-instruktører.

Kan ses på Netflix.Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

9. ’Lars and The Real Girl’ (2007)

Ryan Gosling er mere eller mindre utilsigtet gået hen og blevet en slags ukronet konge af den moderne filmromance: Fra nyklassikeren ’The Notebook’ til komedien ’Crazy Stupid Love’, kulthittet ’Drive’ og den finurligt absurde ’Lars and The Real Girl’ – Goslingen har i det 21. århundrede overbevisende givet den som alt fra formummet knudemand med foden på speederen til kæk trussetyv og kærlighedshungrende særling.

Længst ude på det romantiske overdrev finder vi sidstnævnte Lars, en socialt handicappet enspænder, som bor i sin brors garage i en canadisk flække af en soveby. Lars er hverken god til det med kvinder eller levende væsner generelt, så da han en dag annoncerer over for sin bror (Paul Schneider) og dennes gravide kone (Emily Mortimer), at han har mødt en sød, rullestolsbunden missionær (!) med brasilianske og danske aner (!!), taber familien næse og mund.

Begge forbliver på gulvet, da det viser sig, at baben Bianca, Lars’ nye udkårne, er en anatomisk korrekt menneskedukke bestilt på nettet, og både bror og svigerinde konsulterer desperat lægelig hjælp for at forstå Lars’ tilsyneladende galoperende vanvid. For en mand, der kaster sin kærlighed på en dukke, må jo være gal?

Bianca skal imidlertid snart komme til at ændre ikke bare Lars’, som pludselig bliver langt mere udadvendt og omsorgsfuld i sin nye rolle som ’kæreste’, men også resten af byens indbyggeres liv, i takt med at alle spiller med på den unge fyrs illusion.
Det er lige så rørende og grotesk, som det lyder, og Ryan Gosling leverer en hjerteskærende præstation som den psykisk udfordrede Lars, hvis vej til en normal tilværelse går igennem en avanceret Lolita-dukkes plastikhjerte.

Kan ses på HBO Nordic.Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

8. ’Forgetting Sarah Marshall’ (2008)

Sjældent er historien om et knust hjerte blevet leveret mere hylende morsomt end i ’Forgetting Sarah Marshall’, hvor Jason Segel – splitterravende nøgen og midt i et kikset ’helikoptershow’ – dumpes med et brag af sin tv-stjerne-kæreste Sarah (Kristen Bell) i filmens åbningssekvens.

Stakkels Peter Bretter (Segel) falder spektakulært fra koncepterne og tuder sig selv i søvn og i armene på en række håbløse one night stands, indtil broren Brian (Bill Hader) befaler ham at hanke op i den sårede manddom og tage på ferie for at glemme.
Af sted går turen til solbeskinnede og ultra-romantiske Hawaii, hvor Peters onde skæbne naturligvis vil det, at også Sarah og hendes nye kæreste, rockstjernen Aldous Snow (Russel Brand) slår deres ucensureret nyforelskede folder i fuld offentlighed. Det kan næsten ikke blive mere tåkrummende ydmygende, men så viser den smukke hotelreceptionist Rachel (Mila Kunis) pludselig kæk interesse i hanrejen Peter …

’Forgetting Sarah Marshall’ er spækket med overraskende rammende, om end rasende pinlige, optrin og indrømmelser fra et breakup, der også kommer til at implicere en række herligt skæve bipersoner, fra Jonah Hills utidige tjener til Paul Rudds dopede surfer.

En knaldperle af en komedie, der bør ses af alle med hjertesorger og lyserøde eks-komplekser.

Kan ses på Blockbuster.Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

7. ’500 Days of Summer’ (2009)

Joseph Gordon-Levitts Tom er forelsket i Zooey Deschanels Summer. Han er den afdæmpede, nørdenuttede type, hun er den udadvendte, cool pige, der tiltrækker sig sine omgivelsers opmærksomhed som en spruttende stjernekaster og chokerer Tom med sin udmelding om, at hun ikke tror på ægte kærlighed.

Selvfølgelig opstår der hurtigt sød musik, ikke mindst på filmens hipster-lækre soundtrack (prydet af The Smiths, Wolfmother etc.), og selvfølgelig får søde Toms værkende hjerte sig en ordentlig tur i Summers tørretumbler.

’500 Days of Summer’ blev et overraskende kommercielt hit ved premieren i 2009 og fostrede rosende sammenligninger med andre tragikomiske romcoms som ’Annie Hall’ og den til dels musikalsk beslægtede ’High Fidelity’ (skønt ’Summer’ er langt mere vellykket end sidstnævnte).

Med sin kalejdoskopiske, nonlineære fortællestil og sit forfriskende usentimentale spin på en utraditionel romcom-romance viser instruktør Marc Webb og de to drøncharmerende hovedrolleindehavere, at den utopiske jagt på den ’perfekte partner’ langt fra altid ender happily ever after.

Kan ses på Blockbuster.Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

6. ’Knocked Up’ (2007)

Judd Apatow får det bedste ud af sine to hovedpersoner Seth Rogen og Katherine Heigls mest irriterende sider i ’Knocked Up’, der blander den helt rette cocktail af hikstende grin med et twist af bitter citron.

Inden han transcenderede en parodi på sig selv, spillede Rogen i 2007 en af sine første, nu så karakteristiske stoner-roller i ’Knocked Up’, hvor kiksede Ben en våd aften i byen har held med at score smarte Alison (Heigl). Det ender med et forrygende mismatchet one night stand, som særligt Alison efterfølgende helst havde set fortrængt i nattens tequila-tåger – hvis det da ikke lige var, fordi hun var blevet gravid i farten.

Alison beslutter sig for at beholde barnet, og over ni måneder forsøger det umage par nu på kejtet vis at lære hinanden bedre at kende og forberede sig på forældrerollerne med velmenende ’hjælp’ fra de respektive venner på sidelinjen – heriblandt det herligt bitre ægtepar Debbie (Leslie Mann) og Pete (Paul Rudd) og Bens umodne bofæller Jason (Jason Segel), Jonah (Jonah Hill) og Jay (Jay Baruchel).

Hele Apatow-familien er samlet, og det kom der en både urkomisk og helhjertet sympatisk komedieklassiker ud af, der leger Skønheden og Udyret med vores traditionelle forestillinger om kærlighed i kynismens tid.

Kan ses på Blockbuster.Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

5. ’Love Is Strange’ (2014)

Hvor meget social modstand og udefrakommende kalamiteter kan et forhold holde til, før kærligheden begynder at føles som en hæmsko?

I den fine ’Love is Strange’ spiller John Lithgow og Alfred Molina det ældre par Ben og George, som efter 39 år sammen endelig bliver gift i New York. Men lykken som nygifte er kortlevet: Øjeblikkeligt og håbløst uretfærdigt fyres George fra sin mangeårige stilling som musiklærer på en katolsk skole, og med Bens pension som eneste indtægtskilde smuldrer parrets økonomi fra den ene dag til den anden.

George og Ben ser sig nødsaget til at sælge deres lejlighed, og mens George flytter ind hos sine forhenværende naboer (det festglade homopar Ted og Roberto), må Ben bide i det sure æble og tage imod husly hos sin voksne nevø Elliot og dennes familie i Brooklyn.

Det er hverken nemt eller synderligt værdigt for Ben og George at skulle indordne sig deres nye samboers hverdag og samtidig finde tid til at være sammen, og både Lithgow og Molina giver nogle af deres livs bedste skuespilpræstationer, der niver i hjertet, i takt med at problemstillingerne regner ned over de elskende.

En anderledes vægtig romcom om kærlighed i livets efterår.

Kan ses på Viaplay og Blockbuster.Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

4. ’Forelsket i New York’ (2013)

Keira Knightleys hjerteknuste sangerinde Gretta og altid solide Mark Ruffalos musikproducer Dan mødes i et fælles emotionelt og professionelt hul, og nye toner opstår i bogstaveligste forstand ud af duoens musikalske samarbejde på New Yorks gader og tage.

Gretta har fulgt sin kæreste Daves (Adam Levine) rockstjernefart fra London til New York, blot for at blive kasseret som en gammel sutsko, da berømmelsen åbner nye, mere attraktive døre for spradebassen. Økonomisk og romantisk flad forsøger Gretta sig som selvstændig sangskriver og perfomer, og med Dans utraditionelle metoder i ryggen spirer håbet for en frisk begyndelse for begge.

’Begin Again’ er en af den slags romcoms, der på papiret syner hvinende sød som Tivolis mest klistrede candyfloss. Alligevel lykkes det instruktør John Carney (manden bag den ligeledes vidunderlige ’Once’) at iscenesætte en alternativ romantisk komedie, der ikke hylder tosomheden så meget som tilfredsstillelsen ved at realisere sig selv på egne præmisser.

Catherine Keener og Hailee Steinfeld yder fin support som henholdsvis Dans ekskone og teenagedatter, der begge har så godt som opgivet musikmanden og hans infantile udskejelser, mens James Corden som bedstevennen Steve gør sit for at hive Gretta op af selvmedlidenhedens post-breakup-sump.

Uanset hvad man måtte mene om Knightleys evner som lovende indie-sangerinde (helt pitch perfect bliver det aldrig!), er ’Begin Again’ en smittende opløftende oplevelse, hvis overraskende slutning totalt forsager genrens forudsigelige klicheer.

Kan ses på Viaplay og Blockbuster.Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

3. ’Drinking Buddies’ (2013)

Vi er nok mange, der har været der på et tidspunkt: Crushet mere eller mindre hemmelighedsfuldt på ham eller hende den søde, sjove ven/kollega/whatever, som bare lige har en kæreste/mand/kone/whatever i forvejen. Og hvad gør man så? Ingenting selvfølgelig, hvis man da ellers har moralbegreberne i orden.

Ak, det er grumt at være voksen og sit ansvar bevidst.

Det er det også for Kate (Olivia Wilde) og Luke (Jake Johnson) i ’Drinking Buddies’, der er en af den slags små romcoms, der efterlader dig med en boblende følelse af nyforelskelse i maven. Kate og Luke er bedste venner på det smarte ølbryggeri, de begge arbejder på. De snakker om alt, spiser frokost sammen hver dag – og flirter uskyldigt til den helt store guldmedalje. Men begge er også i forhold, og særligt Luke er gifteglad for sin søde kæreste Jill (Anna Kendrick), mens Kate er noget mere lunken på sin Chris (Ron Livingston aka Jack Berger, manden der slog op med Carrie Bradshaw på en post-it).

Da de to par tager på weekendtur sammen, flyver der naturligvis gnister fra andet og mere end lejrbålet på stranden, og for særligt Kate får kemien mellem hende og Luke konsekvenser.

Med sin befriende realisme er ’Drinking Buddies’ på én gang frustrerende og opløftende, og så giver den stof til eftertanke for alle, der selv sidder i en Kate-Luke-situation derude.

Kan ses på Blockbuster.Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

2. ’Enough Said’ (2013)

Når man er kommet sig over det spøjse faktum, at Tony Soprano går på date med Elaine Benes (og det gør man hurtigt, takket være suveræne James Gandolfini og Julia Louis-Dreyfus), er ’Enough Said’ en af de fineste, mest ærlige romcoms i nyere tid såvel som endnu et solidt bevis på, at genren absolut ikke behøves krydret af smækker ungdom for at få sommerfuglene til at flakse på lærredet.

Louis-Dreyfus er den fraskilte mor og massøse Eva, som indleder en romance med den jævnaldrende, rundmavede hyggebamse Albert (Gandolfini). Begge står over for at sende teenagebørn af sted på college, og udsigten til en pludseligt ensom tilværelse i hjemmets tomme rede driver de sødt kærlighedsklodsede forældre lukt i hinandens arme.

Så langt så ligetil, indtil det går op for Eva, at Alberts ekskone Marianne er en af hendes massageklienter. Og ikke nok med det, Marianne (Catherine Keener) bitcher over Albert 24/7, fra hans fejlslagne kamp med vægten til hans manglende moves i sengen. Vupti begynder Eva at tvivle på sin forelskelse i Albert, for fortjener en mand med dårlige anmeldelser overhovedet en ærlig chance?

’Enough Said’ stikker gaflen i det modernes datingssamfunds imagefikserede dobbeltmoral og sociale snobberi, så man både klukker lystigt og mærker sine egne fordomme spiddet på kornet.

Kan ses på Blockbuster.Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

1. ’Punch-Drunk Love’ (2002)

Der var engang i en ikke så fjern fortid, hvor Adam Sandlers karriere utroligt nok stadig syntes at balancere på en interessant tærskel: Bag dør nummer ét lurede den infantile pruttefarce, mens dør nummer to gemte på en mere bittervis, alvorstung vej igennem komediegenrens brogede landskaber.

Med ’Punch Drunk-Love’ demonstrerede Sandler for verden (og verdens begejstrede anmeldere), hvilken skam det er, at komikeren i sidste ende sparkede dør nummer ét ind frem for fortsat at udfordre det lysende talent, instruktør Paul Thomas Anderson trak ud af ham i denne geniale, absurde romcom.

’Punch Drunk-Love’ er et besynderligt og rørende syretrip om den socialt kejtede, spontant voldelige taber Barry (Sandler) med mindreværdskomplekser på størrelse med cirkuselefanter og ikke færre end syv dominerende søstre. Barry kurtiseres forsøgsvis og til sin egen uddelte overraskelse af smilende Lena (Emily Watson), men parrets spirende lykke trues af en afpresningsmisere involverende en telefonsexlinje (!) og Philip Seymour Hoffmans bisse af en bad guy. For ikke at tale om Barrys eget eksplosive temperament.

En filmromance så sær og drømmende håbefuld, at man efterlades rundtosset, ør og småforelsket i sofaen.

Kan ses på Blockbuster.