Hold øje med: Drengene fra ’Girls’ bryder ud

Kvinderne er selvsagt i fokus for HBO’s ’Girls’, men Lena Dunham har også banet vejen for seriens mandlige biroller. Adam Driver er for længst etableret som breakout-stjerne nummer ét, men også Charlie, Ray og Elijah styrer mod toppen lige nu.

Christopher Abbott James White
Christopher Abbott

Da Christopher Abbott pludselig forlod ’Girls’ efter anden sæson, florerede rygterne om kreative uoverensstemmelser mellem ham og Lena Dunham. Han kunne ikke lide den retning, serien udviklede sig i, forlød det.

Senere har han forklaret, at han bare hellere ville lave noget, hvor han bedre kunne relatere sig til rollen, og når man ser hans præstation i den aktuelle ’James White’ (premiere på torsdag), forstår man godt, hvis Marnies fesne blødmandskæreste Charlie ikke rigtigt gjorde det for ham. Kameraet hviler på James White i Abbotts skikkelse gennem samtlige af filmens scener, og i rollen som den unge newyorker, der prøver at finde sig selv, mens han mister sine forældre, demonstrerer han en hudløs, underspillet sårbarhed kombineret med et voldstomt temperament.

Abbott kommer fra en arbejderklassefamilie i Connecticut, og i ’James White’ fornemmer man, at den 29-årige skuespiller er meget mere end en pretty boy. Man aner kimen til en stor skuespillerkarriere, som Dunham skal have en væsentlig del af æren for. Men det virker rigtigt, at han gik sine egne veje.

Alex Karpovsky
Alex Karpovsky

Længe inden rollen som den pessimistiske cafébestyrer Ray Ploshansky i ’Girls’ var Alex Karpovsky et navn på New Yorks ultralowbudget indie-scene. Han debuterede som spillefilminstruktør med ’The Hole Story’ i 2005 og har siden lavet yderligere fire film. Han mødte Lena Dunham under SXSW-festivalen i 2009, og de klikkede øjeblikkeligt. Hun castede ham til rollen som sin love interest i filmen ’Tiny Furniture’, og det lå naturligt i kortene, at han skulle indlemmes i ensemblet på ’Girls’.

Med de mange skuespillerroller i alt fra kortfilm til Coen-brødrenes ’Inside Llewyn Davis’ og aktuelle ’Hil Cæsar’ har Karpovsky svært ved at få tid til at instruere spillefilm, så i 2015 trådte han i stedet frem som en legesyg musikvideoinstruktør med makkeren Teddy Blanks. Sammen går de under kunstnernavnet Spielbergs, og deres videoer for RAC’s ’Back of the Car’ og Tanlines’ ’Palace’ (hvor han selv spiller sammen med blandt andre ’Orange Is the New Black’s Natasha Lyonne) kan anbefales.

Multikunstneren Alex Karpovsky kommer utvivlsomt til at sætte sit præg på New Yorks filmmiljø i mange år frem.

Andrew Rannels
Andrew Rannels

Som Karpovsky havde Rannels en fin karriere inden den herlige rolle som Hannahs kæreste turned gay friend i ’Girls’, Elijah. Han vandt en Tony for sin præstation i Broadway-musicalen ’The Book of Mormon’, og som han har vist i både ’Girls’ og ’Glee’, besidder han et betragteligt sang- og dansetalent.

Men Dunhams serie gav ham et gennembrud på skærmen, som formentlig vil stikke i spændende retninger de kommende år. Birollen i ’The Intern’ over for Anna Hathaway og Robert De Niro vil næppe gå over i historiebøgerne, men han skriver på en film for komediekongen og ’Girls’-produceren Judd Apatow, som han selv skal spille hovedrollen i.

Også han har således nydt godt af Dunham-effekten.

Læs også: Anmeldelse af ‘Girls’ sæson 5

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af