‘Den 5. bølge’: Ny young adult-filmatisering er ingen ’Hunger Games’

‘Den 5. bølge’: Ny young adult-filmatisering er ingen ’Hunger Games’

I fysikkens verden taler man om bølger som svingninger, der forplanter sig. Og man må sige, at succeser som ’Twilight’ og ’The Hunger Games’ har sat svingninger gennem Hollywood, der som shopaholics til januarudsalg har sikret sig rettighederne til, hvad der efterhånden føles som samtlige young adult-bøger på markedet.

Med ’Divergent’ og ’The Maze Runner’ oveni de førnævnte har vi efterhånden fortæret kanelen og er nu nået til skidtet. Til denne kategori hører ’Den 5. bølge’, og det eneste, dén kan sætte i svingninger, er ens irritationsbarometer.

En flok rumvæsner, der bliver kaldt the others, angriber Jorden i en række altudslettende bølger. Først går strømmen, så rammer syndfloden, derefter en dødelig virus og endelig overtager de menneskekroppene.

Midt i dette dystopiske kaos står Cassie (Chlöe Grace Moretz), der indtil da har levet et harmonisk highschool-liv med veninder, drenge og en all-american middelklassefamilie. Og ganske som vi kender det fra de øvrige YA-filmatiseringer, skal den sagesløse Cassie nu miste sin uskyld for at blive rigtigt voksen.

Både mor og far må lade livet, og hun må efterlade sin lillebror i en militærbus, fordi hun skulle nå at hente hans bamse (som man skal jo have med sig, selvom Jorden er ved at blive overtaget af aliens).

På enmandshånd må hun begive sig gennem skoven for at finde den militærbase, hvor hendes bror er blevet eskorteret til. På basen trænes børnene til krig mod the others, der ifølge oberst Vorsh (en noget klatøjet Liev Schrieber) nu er ved at træde ind i den sidste og femte fase. Men Cassie er ingen Katniss Everdeen, og Moretz er ingen Jennifer Lawrence. Både karakter og skuespil mangler format. Og så hjælper det heller ikke, at Moretz ingen har at spille bold op ad. Hverken hendes barmhjertige samaritaner Evan (en sjæleforladt Axel Roe) eller hendes deprimerende highschool-crush Ben (en søvndyssende Nick Robinson) er i stand til at byde op til dans.

Hermed også antydet, at vi selvfølgelig heller ikke skal snydes for det obligatoriske, patetiske trekantsdrama. Alt er set før og bedre. Formularisk snegler filmen sig af sted uden nerve eller spænding, men i stedet med tung Bibel-symbolik og forudsigelige twists. Og det må forblive en gåde, hvad den Oscar-vindende Akiva Goldsman (’A Beautiful Mind’), der står som en af flere manuskriptforfattere, kan have bidraget med her.

Efter flod kommer som bekendt ebbe, og ’Den 5. bølge’ skraber bunden for, hvad man kan tillade sig at udsætte Belieber-generationen for.


 

Kort sagt:
Jorden overtages af rumvæsner, der i en række såkaldte bølger forsøger at udslette befolkningen. Den formulariske og udvandede ’Den 5. bølge’ er endnu en young adult-filmatisering, der skal skildre en ung piges tab af uskyld i en hård verden, men den taber i stedet både karakterer og historie på gulvet.

Spillefilm. Instruktion: J Blakeson. Medvirkende: Chloë Grace Moretz, Matthew Zuk, Nick Robinson, Gabriela Lopez. Spilletid: 112 min.. Premiere: Den 21. april
Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af