Hvorfor du skal se ’Mr. Robot’ – og de største spørgsmål forud for sæson 2

Første sæson af ’Mr. Robot’ var sidste år en saltvandsindsprøjtning til dramaserien. Vi forklarer, hvorfor du skal se den hypede serie – og varmer dernæst op til den stærkt imødesete anden sæson.
Hvorfor du skal se ’Mr. Robot’ – og de største spørgsmål forud for sæson 2

Der er to niveauer i ’Mr. Robot’.

Der er den store fortælling om hackerne, der med polypperne klinet til skærmen kan omstyrte samfundet og give magten tilbage til manden på gaden. Udslette al gæld, bringe konglomerater i knæ, lade anarki demontere den kvælende orden. Det er det, der er Elliot Alderson og hackergruppen fsocietys mission i ’Mr. Robot’, den hypede hackerserie, der sidste år skyllede over tv-serieland med livgivende vitalitet og i morgen vender tilbage på amerikansk tv (første sæson kan ses på HBO Nordic og Viaplay).

Og så er der de små fortællinger om alle os andre, de søgende sjæle i det hektiske inferno. Vi lægger vores liv ud på internettet, konstruerer identiteter på sociale medier og lader pengeinstitutter forvalte vores formuer. Og vi har tillid. Tillid til de ansigtsløse ekspertsystemer, der, hvis de kollapser, fører os med i sølet. For har vi egentlig et valg?

Elliot hacker ikke kun magtfulde virksomheder, han hacker også mennesker, dem, han kender, og dem, der blot strejfer tilfældigt forbi ham. Bag facaden på disse skikkelser ligger et gravkammer af dunkle hemmeligheder, utroskab, frygt, ensomhed, storforbrug af fetich-porno, you name it.

I første sæsons mest hjerteknusende øjeblik begraver hackeren en godmodig sikkerhedsmedarbejder i chokeret selvynk, da han tvinger ham til at forestille sig hvor mange mennesker, der mon ville begræde hans død. Svaret er åbenlyst: Nul, nada. Elliot vidste, at det ville være vagtens konklusion, fordi han lærte at kende ham i 0’er og 1-taller, før han overhovedet mødte ham; han så hans bankoverførsler, hans boligforhold og hans kattebilleder.

Det er en fattigdom, der ikke kan måles i moneter, og den udstilles gang på gang i ’Mr. Robot’ med en kynisme så tør som kodesprog. Manden på gaden er ulykkelig.

I en anden scene forsvinder fsociety – hackergruppen, der forsøger at hverve Elliot, fordi han er nøglen i deres revolutionære plan – midlertidigt fra hans liv, og pludselig bryder solen igennem skyerne, træerne får pastelgrønne farver og hackerens kronisk kølige ansigt blusser op. Han drikker karamelkaffe fra Starbucks, får en kæreste og klinker vinglas med kollegerne. Hvis man blot lukker øjnene for mørkemændenes Orwell’ske vælde, kan man så ikke finde lykken i den bedøvede normalitet?

Det er her, den lille og den store fortælling kolliderer, og det er her, Elliot træder i kraft som frihedskæmper på vegne af det enkelte menneske i oprøret mod systemet, for han kan ikke lukke øjnene for undertrykkelsen, for den totale indifferens, som de magtliderlige jakkesæt i samfundets elite udviser over for fortovenes kvæg – heriblandt hans egen far, der døde på grund af et stort konglomerats fortielser om luftforurening på arbejdspladsen.

Således bliver Elliot og fsociety en glasklar parallel til virkelige cyberbevægelser som Anonymous, der blandt andet har terroriseret MasterCard, Sony og den svenske regering med såkaldte DDoS-angreb (en server overbelastes i så høj grad, at hjemmesiderne ikke kan tilgås). I ’Mr. Robot’ er virkeligheden forvrænget og forstærket, men spørgsmålet melder sig, om fsocietys omkalfatrende cyberangreb er utænkeligt i et samfund, hvor en enkelt hacker kan nedbryde ekspertsystemernes mure med et tastatur.

Og spørgsmålet er, om Elliot og co. virkelig er de frihedskæmpere, vi hungrer efter, for hvad hackerne har i autistisk intelligens, mangler de i sociale evner. Elliot er ætsende ensom, morfinafhængig og psykisk ustabil, og vi kan aldrig være sikker på, at det, han oplever, er andet end vrangforestillinger. Ville en revolution anført af folk som ham virkelig gøre verden til et bedre sted?

’Mr. Robot’ udfordrer os igen og igen med komplekse problemstillinger, der er mere aktuelle, end vi vil erkende. Og så er det fænomenalt godt tv.

Se vores bud på de tre største spørgsmål forud for sæson 2 på næste side. Læs naturligvis ikke videre, medmindre du har set første sæson til ende.

mrrobot1

 

1. Hvor er Tyrell Wellick – og er han den ’skyldige’?

Som E Corps himmelstræbende stjernefrø skaber svenske Martin Wallström ’Mr. Robot’s pendant til Patrick Bateman, en aspirerende businessmand, der har vanvid i øjnene, knalder til højre og venstre og kvæler konkurrentens kone til døde uden en flig af fortrydelse i efterveer.

Da han i kølvandet på den drabelige hændelse fik sparket af E Corp (med øgenavnet Evil Corp), meldte han sig under fanerne i fsocietys arkadehal og medvirkede til at kickstarte det omfattende cyberangreb i fællesskab med Elliot. Men da Elliot, en notorisk upålidelig fortæller, vågnede op i Wellicks bil tre dage efter angrebet, var han forsvundet som dug for solen. Har Elliot gjort ham fortræd? Eller har E Corp boret kløerne i ham?

I den afsluttende scene – den efter rulleteksterne – nævner E Corps CEO Phillip Price over for den enigmatiske mastermind, Whiterose, at de ved, hvem den skyldige er. Mon ikke de taler om Wellick?

 

mrrobot3

 

2. Hvem er det, der banker?

I en drilsk cliffhanger forlader vi Elliot, just som han er i færd med at åbne døren til sin lejlighed. Hvem venter på den anden side? Mr. Robot, søsteren Darlene, kollegaen Angela – eller netop Wellick? Hackerens selvsikre smil indikerer, at han ved, hvem der banker, medmindre det blot er synet af cyberangrebets ødelæggelser, der behager ham. Det er sandsynligvis det første spørgsmål, vi får svar på i den nye sæson.

 

mrrobot2

 

3. Hvad bliver Angelas rolle?

Angela gennemgik en fascinerende udvikling i første sæson, fra duks og underkuet kæreste over indigneret anklager til håndlanger i det firma, hun sagsøgte. Så dybt har hun fødderne plantet i Evil Corps algefyldte mose, at hun dårligt trak på skuldrene, da en af hendes overordnede skød sig selv i munden foran hende. Hun gik bare hen og købte nye sko, fordi de gamle var blodige.

Spørgsmålet er, om Angela vil komme i clinch med Elliot i sin nye stilling i fjendens favn, eller om Evil Corp i virkeligheden bruger hende som våben i krigen mod fsociety. Prices forsikringer om, at Evil Corp er imponerede over Angelas gåpåmod og derfor villige til at se igennem fingre med hendes søgsmål har endnu ikke overbevist. Men så igen, alt, hvad der forlader hans læber har en fæl ånde af nedrige intentioner…

Anden sæson af Mr. Robot har premiere på amerikansk tv den 13. juli, men endnu mangler en dansk distributør. Første sæson kan ses på HBO Nordic og Viaplay.

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af