Dansk multitalent et mulehår fra Oscar-nominering

Dansk multitalent et mulehår fra Oscar-nominering
Aske Bang i 'Anton 90'

Danmark har i adskillige år haft usædvanligt stor succes i kategorien bedste kortfilm ved Oscar-showet. Vi har vundet for ‘Valgaften’ (1999), ‘Der er en yndig mand’ (2003), ‘The New Tenants’ (2010) og ‘Helium’ (2014) foruden seks andre nomineringer siden 1996.

Fællesnævneren for en lang række af de danske kortfilmtriumfer har været produceren Kim Magnusson, der med stærke filmkort på hånden har haft flair for at positionere titlerne rigtigt i Hollywood. Og nu er han godt på vej til at gøre det igen.

Aske Bangs ‘Silent Night’ (‘Snart er det jul’ på dansk), som Magnusson har produceret, er nemlig udtaget til den shortlist på 10 film, der skal dyste om årets fem nomineringer i kortfilmkategorien. 137 film var indstillet.

Aske Bang blev uddannet fra Filmskole i 2015 og har gjort sig bemærket med adskillige kortfilm, flere af dem lavet før hans tid på skolen. ‘Ladyboy’ og ‘Den fremmede’ har klaret sig særdeles godt på kortfilmhitlisten Ekko Shortlist (førstnævnte vandt prisen for bedste fiktion ved Ekko Shortlist Awards), mens ‘Fly on the Wings of Love’ var en humoristisk lille sag om Brødrene Olsens unge dage – med Bang selv og vennen Allan Hyde i hovedrollerne.

Bang plejer nemlig selv en succesrig skuespilkarriere ved siden af instruktørhvervet. For nylig har man kunnet se ham som en af vennerne i Rasmus Heisterbergs ‘I blodet’ og som den virkelig morsomme brugtvognsforhandler i DR’s perle ‘Anton 90’.

Plottet i ‘Silent Night’ er endnu ikke offentliggjort, men Aske Bang har en forkærlighed for samfundets skæve og marginaliserede skikkelser – ofte beskrevet med humor og selvbevidst, men uironisk patos – så det vil undre, hvis filmen ikke bevæger sig i dette territorium.

Det 28-årige multitalent arbejder også på spillefilmen ‘Døden kører Audi’ for Zentropa, som dog foreløbigt har ramt en stopklods, da den blev afvist støtte af Det Danske Filminstitut. En Oscar-nominering vil i den grad være en fjer i hatten for Bang – og kan være med til at bane vejen for spillefilmdebuten.

Oscar-nomineringerne falder 24. januar.

Læs også: Her er den kommende Oscar-sæsons tungeste favoritter

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af