’Desierto’: Gael Garcia Bernal jages i Cuarón-søns første, nervepirrende film

4 6
’Desierto’: Gael Garcia Bernal jages i Cuarón-søns første, nervepirrende film

CPH PIX: Man bliver ikke ligefrem klogere på immigrationsdebatten af at se Jonas Cuaróns symbolske grænsethriller ‘Desierto’. Men nervepirrende og effektivt, det er det.

Filmen følger 14 mexicanere, der bliver smuglet ind over grænsen til USA i en varevogn. Da bilen pludselig bryder sammen, bliver de sat af midt i ørkenen og må klare resten af vejen til fods. »USA, den vej«, peger chaufføren. Det er i sig selv opad bakke.

Værre bliver det dog, da en xenofobisk bondeknoldsgalning dukker op i sin jeep og målrettet begynder at forfølge dem bevæbnet med et skarpladt gevær, et godt sigte og en glubsk schæferhund, der er trænet til at gå efter struben. Nu starter en hæsblæsende katten-efter-musen-jagt, og gruppen af de mexicanske immigranter bliver hurtigt mindre og mindre.

Til sidst er kun tilbage gruppens naturlige leder, Moises (en karismatisk Gael Garcia Bernal, filmens eneste stjerne), der krydser grænsen for at forenes med sin søn i San Francisco, og en ung kvinde, Adela (Alondra Hidalgo), hvis forældre har sendt hende af sted for at få »et mere sikkert liv«, som hun selv udpeger ironien i.

Fronterne er trukket skarpt op, og moralen er sort-hvid: Snigskytten Sam (Jeffrey Dean Morgan) er så ond, at man næsten ikke kan tro det, og tøver ikke et øjeblik, før han brutalt plaffer de flygtende mennesker ned. Hvorfor han hader de mexicanske immigranter så meget, får vi ikke svar på bortset fra en enkelt replik om, at »Det er mit land«. Immigranterne, opfordres vi til at huske på, er til gengæld mennesker af kød og blod, med familier, håb og drømme om et bedre liv.

Det er selvfølgelig overdrevet, men dog en effektiv illustration af den ophedede immigrationsdebat i USA, hvor Donald Trump bedyrer, at han vil bygge en mur mellem USA og Mexico, mens Hillary Clinton netop har lanceret en plan for integrationen af landets cirka 6000 udokumenterede mexicanske immigranter. Er Sam en Trump-sympatisør, der har taget anti-immigrantretorikken lidt for bogstaveligt?

Udover det politiske lag er ‘Desierto’ vellykket som spændingsfilm i sig selv. Menneskejagten i det rå ørkenlandskab er nervepirrende, blodig og uhyggelig. Det er hver mand for sig selv, og man er aldrig sikker på, hvem der er den næste, der ryger.

Jonas Cuarón er søn af Alfonso Cuarón og medforfatter til ‘Gravity’. Han har tydeligvis et talent for nervepirrende, ensomme overlevelseskampe.


Kort sagt:
‘Desierto’ er en nervepirrende og uhyggelig grænsethriller om en gal mand med et gevær på jagt efter en gruppe mexicanske immigranter. En forsimplet immigrantfortælling, der ikke giver plads til psykologi og motivation, men dog en uhyre aktuel allegori om USA’s ophedede immigrationsdebat.

Læs også: Alle vores CPH PIX-anmeldelser samlet på ét sted

Spillefilm. Instruktion: Jonás Cuaron. Medvirkende: Jeffrey Dean Morgan, Gael García Bernal. Spilletid: 94 min.. Premiere: Vises den 3. november under CPH PIX
Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af