’Quarry’: Dirrende paranoid sydstats-noir om modvillig dræbermaskine

’Quarry’: Dirrende paranoid sydstats-noir om modvillig dræbermaskine

Sveden klæber til Vietnam-veteranen ’Mac’ Conway som konstant dårlig samvittighed. Efter to udsendelser vender han hjem til Memphis udelukkende for at træde ind i nye stridigheder: Fra det øjeblik, han lander i lufthavnen, bliver han mødt med demonstranter, der konfronterer ham med den massakre, han og hans våbenbrødre angiveligt har begået, og som forfølger ham hele serien igennem – en fortælling baseret på virkelighedens massakre i My Lai.

Nye arbejdsgivere vil ikke røre ham med en ildtang, men en mulig løsning opstår, da en mystisk person kendt som ’Mægleren’ tilbyder Mac at bruge sine soldaterfærdigheder lokalt. Et tilbud, som han indledningsvis afslår.

’Quarry’ – som er det navn, Mægleren giver Mac – maler et enestående tidsbillede af et USA, der i 1972 kæmper med racisme og resultaterne af en forfejlet krig. Vi præsenteres for en række meget ubehagelige flashbacks fra krigen, men seriens styrke er, at kamphandlingerne mest af alt er et bagtæppe. Det er i de hotte omgivelser omkring Missisippi-floden, at den virkelige handling foregår, og seriens præmis er, at man kan tage soldaten ud af krigen, men man kan ikke tage krigen og de medfølgende mareridt ud af soldaten.

Persongalleriet er ganske enkelt fantastisk. Logan Marshall-Green er forrygende – og rent faktisk sympatisk – som den tidligere elitesvømmer, der har udviklet sig til en modvillig men alligevel skræmmende dygtig dræbermaskine. Paradoksalt nok ønsker han bare at være i fred i sit hus med den pool, han selv har bygget, og sine elskede lp-plader. Hans hustru Jodi, spillet af Jodi Balfour, er en værdig modspiller og deres parforhold og de konflikter, de i sagens natur har, er skildret både medrivende og rørende.

Det samme gælder forholdet mellem den homoseksuelle hitman/håndlanger Buddy (Damon Herriman) og hans støttende og omsorgsfulde mor (Ann Dowd), der ved alt om sønnens aktiviteter.

Den mystiske ’mægler’ Peter Mullivan er på én gang en slags faderfigur og en slange i græsset – en manipulator af Guds nåde – som det er svært at blive klog på. Er han en retfærdig hævner, en grum agent fra et kynisk regeringsorgan eller leder af en kriminel organisation? Vi ved det ikke, men en ting ligger fast: Han har en hemmelig plan med sin protegé.

’Quarry’ er en serie, hvor handlingen foregår i skyggerne, og hvor gode intentioner fører til ekstreme voldshandlinger. Cigaretter, hård alkohol, sex, Memphis-soul, 70’er-rock og spirituals samt ikke mindst den generelt tunge svedige sydstatsstemning er dygtigt udnyttede rekvisitter. Serien er da også skabt af Michael D. Fuller og Graham Gordy, som også har skrevet på den geniale serie ’Rectify’, der ligeledes foregår i de amerikanske sydstater, nemlig i den lille by Paulie i Georgia.

De to serier har den dirrende paranoide stemning til fælles. Man sidder bare og venter på, at alt eksploderer i pludselig vold. Forskellen på de to serier er, at i Quarry sker det faktisk.


Kort sagt:
’Quarry’ er historien om en hjemvendt veteran, der bliver håndlanger for en voldelig organisation med en særdeles velinformeret leder kalder Mægleren. Serien tegner et dirrende portræt af de amerikanske sydstater anno 1972.

Anmeldt på baggrund af hele serien.

Tv-serie. Hovedforfatter: Michael D. Fuller, Graham Gordy. Medvirkende: Logan Marshall-Green, Jodi Balfour, Peter Mullivan. Spilletid: Otte afsnit á 46-76 minutter. Premiere: Hele serien er tilgængelig på HBO Nordic
Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af