’Skam’ sæson 3 afsnit 5: »Jeg kalder en lille smule dritt, at Eskild kan køre den der svada af«

'Skam'-fanatikere Naja Helene Hertzum og Mads Laurids Petersen skriver hver uge om det nyeste 'Skam' – og sætter deres tanker løs, når det fulde afsnit har ramt NRK i slutningen af hver uge.
’Skam’ sæson 3 afsnit 5: »Jeg kalder en lille smule dritt, at Eskild kan køre den der svada af«

Lørdag d. 29. oktober kl. 16.48

Mads: GRRRR. BUHHH. Hvad sker der for, at NRK ikke kan finde ud af at sætte fucking undertekster på??? Jeg er sikker på, at det er så vigtigt og dybt og smukt, det Isak og Even ligger og snakker om, mens de trækker tiden bare liiidt længere, inden de skal forholde sig til verden udenfor. Men jeg er helt lost in translation.

Lørdag d. 29. oktober kl 23.15

Mads: Så fandt de underteksterne frem igen! Det var meget rart rent faktisk at kunne forstå, hvad de ligger og snakker om. Sødt og teenagefilosofisk, og der må være noget med Evens tunge ensomhedsfølelse.

Hvis man ser på kommentarerne på ‘Skam’-siden og i diverse ‘Skam’-fora på Facebook og Instagram, er der mange, der går op i, at Even er fra ‘97 og dermed et år for gammel til at gå i 3.G. Jeg gætter på, at han har haft et eller andet psykisk break-down og derfor er kommet et år bagud og har skiftet skole. Måske kan det også være med til at forklare, hvorfor han stadig er sammen med Sonja – hun har hjulpet ham igennem krisen, og han står derfor i taknemmelighedsgæld til hende?

I den mere tin-foil-hat-agtige ende florerer der for øvrigt også en teori om, at Even slet ikke går på Nissens, men er blevet hyret af Jonas til at oute Isak som hævn for det dobbeltspil, Isak begik i sæson 1. Men den teori må stå for en norsk teenagers egen regning.

Skam 1

Men lad nu konspirationsteorierne ligge – jeg kan ikke rigtigt få dette første klip af afsnit 5 ud af hovedet. Den måde, hvorpå de bare ligger og lader tiden gå og taler om livet og universet, mens telefonens insisterende vibreren minder dem om, at de hverken lever i en film eller i et parallelunivers.

På et eller andet tidspunkt må de konfrontere verden og Sonja og Emma og Jonas, og at det er Magnus’ fødselsdag. Men de kan godt lige tage et kys og en joint mere. Følelsen af at noget er forkert, men alligevel så rigtigt på samme tid.

Onsdag d. 2. november kl. 16.55

Mads: Og tilbage til konspirationsteorierne. Foranlediget af føromtalte internet-snak og af de hele fire klip, som ligger her onsdag eftermiddag, er jeg begyndt at få en grim og ubehagelig følelse af, at det kommer til at ende rigtig skidt for Isak og Evens forhold. Den åbenlyse ’Romeo + Julie’-tematik, Evens utilregnelige tilstedeværelse og Isaks usikkerhed efterlader mig med en fornemmelse af, at vi ikke går en happy ending i møde. Og det føles helt ægte hårdt.

Vi har nok skrevet om det før, men denne uges klip får mig igen til at føle mig som en 17-årig gymnasielev. Det er svært at sætte en analytisk finger på, hvad det er. Men det, der sker i ‘Skam’ og Isaks følelsesliv, føles som noget selvoplevet. Vi er nok mange, som har prøvet at være i den tilstand af usikker forelskelse, som Isak lige nu befinder sig i. At man endelig har været sammen med fyren og føler den der helt særlige forbindelse, man har efter et weekendvakuum af tømmermænd og nærhed og af at have delt sine dybeste tanker med en anden.

Skam 2

Og så den ulidelige tomhed og usikkerhed og den følelse af ikke at kunne være til stede i sig selv, som manglende svar på telefonen efterlader. Åh. Jeg kan ikke ha’ det og håber næsten på et eller andet comic relief a la jente-Chris med en sjov hat, men det ville heller ikke rigtigt holde.

(Servicemeddelelse: hvis du ikke kan få nok ‘Skam’, så meld dig ind i Kosegruppa DK på Facebook. Her kan man få afløb for ‘Skam’-abstinenser mellem klippene med fanart, analyser, (konspirations)teorier og personlige oplevelser omkring serien. Det er til tider ret hårde sager. Og hvis du er typen, som pligtskyldigt venter på at se afsnittet hver fredag, er det et stort no-go, da der bliver spoilet big time).

Samme dag kl. 18.33:

Mads: Naja, er du der? Laver du en Even på mig?

Naja: Ja ja, jeg er her – har bare haft en skikkeligt travl uge so far. Og ja, jeg er også medlem af Kosegruppe DK og elsker for første gang i tyve-ish år at kunne fælles-fangirle. Og så holder jeg også meget af de dybe (!) analyser af karakterernes personligheder. Vild med det! Men nu til noget vigtigere. UGENS KLIP. Jeg har lige set alt til og med scenen i omklædningsrummet, og har lige fået semiløsnet en heftig knude i maven. Rimeligt hardcore, at klippet hed ’Pause’. Jeg var så bange for, hvad fanden det var for en pause.

Vi har i øvrigt slet ikke nævnt Isaks vanvidsreligiøse mor og hendes sms’er. Måske fordi det føltes lidt som at state the obvious. Religiøst homohad. Men hun kommer helt sikkert til at spille en eller anden slags rolle. Burde man i øvrigt tillægge Jesus-motivet på Evens trøje – som både Isak og Eskild har haft på tidligere – i den formidable sengescene en eller anden værdi? Anyway. Isak virker underligt afklaret omkring moren. Afklaret … eller måske snarere distanceret.

Skærmbillede 2016-11-06 kl. 18.31.05

Jeg tror, Even og Isak er så gode for hinanden. For jeg tror, Isak har brug for en Even, der kan fungere som en emotionel dåseåbner. Men lad os nu se, om det nogensinde når så langt mellem de to, for jeg tror, du har helt ret i, at alt varsler i retning af et kulsort udfald, ’Romeo + Julie’-referencer und alles. Selvom der ville være noget nærmest progressivt over, hvis sæson tre fra nu af bare blev en hyggelig homoromantisk komedie, hvor alle var a-ok med udviklingen.

Jeg lå seriøst vågen forleden nat og stressede over, at der uvægerligt komme en hardcore homofobisk chikanescene. Den tvivler jeg på, vi slipper uden om.

Apropos Evens dark side. Omtalte han i scenen i omklædningsrummet sine forældre (og hvordan de ville tage imod Isak) i datid? Er de døde? Er den fløjet hen over hovedet på mig, eller er jeg bare afsindigt dårlig til at bøje mine norske verber?

Jeg er meget tryg ved Jonas som Isaks homo-allierede. Med mindre Isak lyver alt for længe endnu. Jeg er oprigtigt bange for, at Isak får fucket det venskab op, før han får forklaret Jonas, hvordan det hænger sammen – hvorfor han har brændt drengene af.

Fredag 4. oktober kl. 10.50

Naja: HVAD NU HVIS ESKILD SCORER EVEN? Det ville eddermame være barske løjer.

Mads: Serr? Efter Eskilds opsang i går tror jeg virkelig ikke, at det vil ske. Eskild er fucking sej. Og det skal vi lige tale lidt om. Med Eskilds svada til Isak kommer et større identitetspolitisk aspekt ind i historien. Da jeg sprang ud, gjorde jeg også et nummer ud af, at jeg altså ikke var homo-homo. Det var noget med at være medlem af gruppen ’Os der IKKE identificerer os med regnbueflaget’ på boyfriend.dk.

Når Isak siger, at han altså ikke er homse-homse, bliver Eskild helt berettiget vred og såret og kommer med den udmærkede udmelding, at Isak skal lære at acceptere sig selv – i stedet for at lægge afstand til andre homoseksuelle. Det tragiske – og derfor vigtige ved denne pointe – er, at der blandt nogle homoer er en forestilling om, at jo mere normalt, altså heteroseksuelt og ciskønnet, du opfører dig, jo bedre er det.

Skam 4

Det kan måske godt være, at det er lidt meget for Isak at kapere – han har jo sit at se til – men på den lange bane er det en vigtig pointe at have med. Hvem der bare havde haft en Eskild i sit liv for 10-15 år siden. Eskild For Prez. Jeg er også helt tryk ved Jonas og tror faktisk ikke, at der kommer en homofobisk chikanescne (så skulle det være noget med den psyko-kristne mor). Isak skal arbejde med sin egen homofobi, for jeg er ret sikker på, at hans omgivelser viser sig at være meget mere moderne og tolerante, end han går og tror.

Og ak ja, selvfølgelig trækker Even sig igen. Han er lækker og spændende og mystisk, men der er altså noget dodgy ved ham og hans flakiness. Dermed ikke sagt, at jeg ikke også var hoppet med begge ben i poolen.

Samme dag kl. 19.13

Naja: Jeg køber ikke helt Eskilds tale. Altså forstå mig ret – den er klog og rigtig… og lige præcis, hvad jeg ville ønske, jeg var i stand til at sige, hver eneste gang nogle italesætter min seksualitet (»Gud, er du lesbisk? Det havde jeg ikke gættet. Du ligner slet ikke en lesbisk«). Men det er jeg ikke. End ikke nu – som 35-årig.

Derfor kalder jeg altså en lille smule dritt, når Eskild kan køre den der svada af. Den er vigtig og skarp, ja. Nærmest perfekt. Men også i en grad, så den faktisk bliver en lille smule for voksen. Jeg forstår godt behovet for ‘Eskilds stemme’ – 100 pct. – men den falder i min optik ikke naturligt i den scene.

Lørdag d. 5. oktober kl. 23.51

Naja: Dels: Nærmest ubærligt, at næste klip først kommer om ti dage. Hvad sker der i Norge? Tillader de sig at holde en sen kartoffelferie (kroppen din trenger potet). Eller varer Mortens Aften en uge i Norge? Hvad foregår der?

Og dels: Mere end nærmest ubærligt, at Isak gør så ondt. Åh, den scene uden for fredagsfesten. Hans smerte trænger helt ud gennem skærmen. Fra han langer ud efter Mahdi, til han kaster sig på knæ. Det er så smertefuldt. Og så præcist beskrevet. Den der håbløshed. Han er helt alene.

Shit, det bølger op og ned. Og han bliver kun mere alene af Emmas call-out. Som faktisk ikke var helt okay. Altså, jeg forstår, at hun er vred og såret. Men hun burde sgu også være voksen nok til at fange, at Isak måske mere har brug for en allieret end en skammer. I det hele taget synes jeg, Emma er forfærdeligt irriterende. Pæn. Men forfærdeligt irriterende. Der er noget umodent over hende, der bliver triple-tydeligt i måden, hun forguder Sonja-dama-mi aka 97’eren.

Ville ønske Isak ku’ få sig en fag hag. Måske kan Sana være hans hag? Hun passer på ham, tænker jeg.

Skam 5

Og når nu snakken (min enetale, that is) falder på Sonja: Ved hun, at Even har hooket med Isak, eller har Even været så smart/ondsindet nok til at tørre det hele af på Isak? Jeg kunne godt se en udvikling, hvor Even pludselig stiller sig modsat Isak for at redde sin egen røv. Den ultimative afvisning. Også fordi jeg mistænker, at Even nok er blevet lidt skræmt at Isaks noget kyniske holdning til psykisk sygdom (morens selvfølgelig).

Jeg vil nemlig æde min babylyserøde kondom-hipsterhue (lagde du også mærke til ham til Emmas fest?) på, at Even har førstehånds-kæmpet med en eller anden mental lidelse.

Nå jo. Og hvem tilhører de nøgne torsoer i teaser-natteflashet? Er det: Even og Isak? Even og Eskild(!)? Emma og Isak? Sonja og Even? Sonja og Emma (in my dreams)? Eller måske Vilde og Magnus (der havde noget seriøs kemi kørende fredag aften!)? Jeg vil så gerne have, at det er Isak og Even. Men jeg er bange for, at Isak snart trækker følehornene ind. Jeg tror slet ikke, han kan holde til den der frem-og-tilbage.

Han er sygt forelsket i Even, hvilket medfører, at han selvfølgelig strækker sig langt. Men han er også tilpas indadvendt knudetype til, at nok snart er nok. Even skal lige tage 97’er-voksen-kasketten på og komme ham i møde snart, hvis ikke det skal fizzle ud.

Mads: Jeg synes heller ikke, at Emmas reaktion er helt ok, men det er, fordi man er så meget inde i hovedet på Isak. Hun er blevet vildt såret og er berettiget vred over at være blevet ført bag lyset. Fordi vores sympati ligger så entydigt hos Isak. Og afslutningsscenen bliver hjerteskærende tragisk. Alt synes håbløst. Even er væk. Eskild er væk. Vennerne er væk. Selv Emma er væk. Isak er helt alene og grundulykkelig efter en uge i den følelsesmæssige rutsjebane, der har været af næsten torturlignende dimensioner.

Ugens klip har været de hidtil mest intense. Man har været så investeret i Isaks liv, at det næsten har været fysisk svært at fungere nogenlunde normalt. Det er altså vildt, at et stykke ungdoms-fiktion kan få en 34-årig til at få det sådan. Og ifølge kommentarsporet på ‘Skam’-siden, mit Facebook-feed og den konstante snak om ‘Skam’ blandt mine venner er jeg langt fra den eneste, der har det sådan. Derfor glæder jeg mig næsten til det lille pusterum, der kommer. Måske er det Julie Andem og NRK’s måde at sige: »Hey venner, træk lige vejret, det er altså bare fiktion det her«?

Skam 6
Ugens dilemma: Hvem tilhører disse læber?

Heldigvis indikerer teaseren, at Isak, når vi vender tilbage den 14., får en eller anden form for for-/udløsning. Man kan se, at det er Isak og en anden drengekrop. Jeg tror faktisk, at det er Even. For deres historie er ikke slut. Om de ender sammen til slut – not so sure. Er meget nysgerrig på, hvor langt ‘Skam’ går, når det gælder den sex-scene, vi får lovning på (for nu har de lovet det). Tør de gå hele vejen?

Søndag d. 6. oktober kl. 13.46

Mads: Skal vi for øvrigt lægge noget i, at teaseren uploades kl. 3.00 lørdag nat? Altså at Isak hooker med Even (/Eskild/en helt tredje) samme nat, efter vi har forladt ham grædende på fortovet? Nu har jeg ikke lyst til den ‘Skam’-pause alligevel.

Naja: Shit. Der er virkelig mange store, uforløste spørgsmål, vi nu skal vente helt til efter nordmændenes komplet utilgivelige ferie(?)-seriepause med at få svar på. #notokay

Læs også: Betyder ‘Romeo + Juliet’-referencerne i ‘Skam’, at Even skal dø?

Tv-serie. Hovedforfatter: Julie Andem. Medvirkende: Tarje Sandvik Moe, Lisa Teige, Josefine Frida Pettersen, Ulrikke Falch, Iman Meskini, Marlon Langeland. Premiere: Den 4. november på tv.nrk.no/serie/skam
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af