’The 9th Life of Louis Drax’: ‘Piranha 3D’-instruktør rammer nyt lavpunkt

1 6
’The 9th Life of Louis Drax’: ‘Piranha 3D’-instruktør rammer nyt lavpunkt

CPH PIX: Louis Drax er én stor katastrofe. Den ene fatale ulykke følger den anden i den lille drengs liv. Og det gælder desværre også filmen ’The 9th Life of Louis Drax’.

Den starter med, at Louis gennem en voice-over fortæller om de mange episoder, hvor han har været tæt på at dø. Det er en liste af ulykker, der ville få et hvert forsikringsselskab til at trække stikket. Hans nyeste ulykke har sendt ham i et koma, hvorfra han fortæller historien.

Louis faldt udover en høj stejl skrant, da han var med mor og far på skovtur ude ved den vestamerikanske kyst. Faldet slog ham umiddelbart ihjel, men dødsdiagnosen bliver hurtigt ændret, da han lige inden obduktionen giver livstegn fra sig. Herefter rejser fortællingen en del spørgsmål: Var det nu reelt set en ulykke, eller blev Louis skubbet? Hvor er knægtens far flygtet hen, og er han overhovedet hans biologiske far? Kan Dr. Allan Pascal kommunikere med Louis, imens han ligger i koma? Og hvem skriver med en barnlig håndskrift pludselig til selv samme læge, at han skal holde sig fra Louis’ mor?

Scene fra scene, og nogle gange endda i samme sekvens, skifter filmen genre fra lun børnefortælling til klodset krimi, med elementer fra magisk realisme og psykologisk familiedrama. Elementer som søvngængeri, hypnose og mørk psykologi har muligvis været en medrivende force i forfatter Liz Jensens bogforlæg, men i den franske instruktør Alexandra Ajas film føles det uigennemsigtigt.

Det samme gælder for fortællingens krimiplot, der som bog måske nok har været svært at lægge fra sig, men i denne meget stive filmatisering fremstår den del utrolig akavet. I en uheldig genre-cocktail som denne drukner både plottråde og karakterer, hvilket fører til, at man aldrig for alvor bliver grebet af mysteriet. ’The 9th Life of Louis Drax’ minder meget om en straight to video- eller tv-film fra 1990’erne, hvor både skuespillet, replikkerne og musikken giver en skæv helhedsoplevelse. Det virker ikke, som om nogle af de medvirkende befinder sig godt i materialet.

Jamie Dornan indtager filmens helterolle som lægen Dr. Pascal, der interesserer sig for potentialet i at kommunikere med sine patienters underbevidsthed. Dornan er mest kendt som Christian Grey i ’50 Shades of Grey’, men har da også gjort sig noget bedre bemærket som seriemorder i tv-serien ’The Fall’. Kemien mellem Pascal og Louis’ mor Natalie er meget vigtig for fortællingen, men Dornan og hans medspiller Sarah Gadon formår ikke at vække en eneste følelse i kroppen.

Det bliver aldrig en romance, som man får lyst til at investere sig i. Unge Aiden Longworth gør det hæderligt som titelrollen Louis Drax, men filmens instruktør har ikke kunnet bestemme sig for, om karakteren skal være nuttet eller skummel, hvilket blot øger forvirringen. Aaron Paul spiller Louis’ far, og han skulle egentlig bare være blevet brugt noget mere.

Alexandra Aja beviste allerede med den skræmmende rædselsfilm ’Haute tension’ fra 2003, at han mestrer en velorkestreret gyser. Sidenhen har han skænket os populære b-film, der har været centreret omkring indavlede rednecks-kannibaler og grådige piratfisk i 3D.

Alligevel var både remaket af ’The Hills Have Eyes’ og ’Piranha 3D’ langt mere helstøbte film end ’The 9th Life of Louis Drax’. Så måske instruktøren bare skal holde sig til gysergenren i fremtiden.


Kort sagt:
En penisgumlende piratfisk i 3D burde være et lavpunkt i enhver instruktørs karriere, men nu har franske Alexandra Aja også lavet ’The 9th Life of Louis Drax’.

Læs også: Alle vores CPH PIX-anmeldelser samlet på ét sted

Spillefilm. Instruktion: Alexandre Aja. Medvirkende: Jamie Dornan, Aiden Longworth, Aaron Paul, Sarah Gadon. Spilletid: 112 min.. Premiere: Aktuel på CPH PIX
Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af