’The John Dalli Mystery’: Brügger og Bertelsen i suverænt iscenesat EU-dokumentar

’The John Dalli Mystery’: Brügger og Bertelsen i suverænt iscenesat EU-dokumentar

Hvis man bringer EU på banen til en familiefest, mødes man i bedste fald af spredte gab.

Den fælleseuropæiske organisation vækker interesse som flyspotting på en tåget dag, men det er i grunden underligt, når man tænker på, hvilket Shakespeare’sk drama af forræderi og fusk der foregår i korridorerne.

Mads Brügger og Mikael Bertelsen, i dag programchefer på Radio24syv, dykkede allerede i 2008 ned i EU’s rænkespil og rævekager, da de over otte afsnit endevendte mysteriet om kommissær Antonio Quatraro – manden, der gik i flæsket på den mægtige tobaksindustri og endte livløs på asfalten efter mange meters frit fald.

Det lød for saftigt til at være tilfældigt.

Skuffelsen var derfor stor, da sagen endte i en blindgyde, men her et lille årti senere afstøver Bertelsen og Brügger habitterne på ny og rejser til Malta for at optrevle nok et EU-mysterium: Denne gang om tidligere sundhedskommissær John Dalli.

Dalli forsøgte i sin tid at stække tobaksindustrien, akkurat som Quatraro før ham, men i 2012 blev han smidt på porten af EU-kommissionens formand José Manuel Barroso. Sundhedskommissæren havde angiveligt forsøgt at lokke bestikkelse ud af tobakslobbyisterne

Noget tyder på, at EU, ironisk nok med antisvindelenheden OLAF i spidsen, fældede deres egen kommissær med kriminelle midler, men som handlingen skrider frem, er det tydeligt, at ej heller Dalli har rent tobak i filteret.

Rollerne er skarpt definerede: Brügger er den drevne, stedvist overivrige graverjournalist, der hungrer efter revanche, Bertelsen er tilbageholdende og tænksom, ræd for igen at fare vild i EU’s dunkle labyrint.

De tror begge, at de skal sprænge en bombe under EU, da en kilde kontakter Dalli og siger, at han har afgørende beviser i sagen – og kan videregive dem for en klækkelig sum. Da den tidligere sundhedskommissær vælger at gå til politiet, nægter Brügger at opgive scoopet og kontakter kilden bag hans ryg.

Bertelsen er ved at flå håret ud af hovedet. »Er du sikker på, at det her er klogt?«, spørger han. Hvorefter Brügger sender endnu en besked til kilden.

Er det iscenesat? Formidler de bare virkeligheden? Hvordan skelner man egentlig?

Duoen har intet tilovers for søgt objektivitet, og måden, de iscenesætter sig selv på i ’The John Dalli Mystery’, fører til mere troværdighed og nerve end hundrede reportager fra Bruxelles. Fordi de er bevidste om deres egen rolle i den dokumentariske fortælling – bevidste om, at det er en fortælling.

Vi ser de store gennembrud og de sviende nederlag, researchen og de mange interviews, men vi ser også tomgangen og frustrationen, Brüggers febrilske rygepauser og Bertelsens eskalerende alkoholforbrug. Kald det bare selvhævdende og opstillet, men det er befriende at følge to journalister, der fremhæver processen og erkender, at deres tilgang har konsekvenser. I stedet for at skjule sig bag den virkelighed, der som bekendt er en flygtig størrelse.

Mens Brügger og Bertelsen hutler sig frem mod det endelige opgør, lægger ’Bridgend’-instruktør Jeppe Rønde, der også instruerede ’Quatraro Mysteriet’, en dyne af apokalyptisk stemning over efterforskningen. Sorte skyer trækker sig sammen over et oprørsk middelhav, mens tordenbrag ekkoer ind over kysten. Strygere varsler den næste mørke afsløring.

Her er den undersøgende dokumentar filmisk: Journalisterne udvikler sig, og billederne stræber efter mere end blot at referere.

Den sande bedrift er, at spændingen aldrig daler, selv når Bertelsen og Brüggers ledetråde går op i flammer, og én efterforskning erstattes af en ny. Det er ikke kun et vidnesbyrd om styrken i duoens tilgang, det er et udtryk for fandens effektivt filmmageri.


Kort sagt:
Næsten et årti efter ’Quatraro Mysteriet’ endte i en blindgyde, tager Mikael Bertelsen og Mads Brügger revanche med ’The John Dalli Mystery’, en suverænt fortalt og voldsomt medrivende dokumentar om forræderi og fusk blandt EU-profiler og tobakslobbyister.

Rettelse: I en tidligere version af denne anmeldelse fremgik en fejlagtige redegørelse for Swedish Matchs rolle i John Dalli-sagen.

Dokumentarfilm. Instruktion: Jeppe Rønde. Spilletid: 95 min.. Premiere: Vises den 21., 23. og 25. marts på CPH:DOX
Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af