Pirates of the Caribbean: Salazar’s Revenge

Pirates of the Caribbean: Salazar’s Revenge

Ikke siden den første film fra 2003 har vi set Jack Sparrow oprigtigt gøre sig fortjent til sit ry som legendarisk sørøverkaptajn. Det er derfor en fornøjelse at se et tilbageblik i ’Pirates of the Caribbean: Salazar’s Revenge’, hvor en digitalt forynget Depp spiller en purung, energisk pirat, der tager affære i nødens stund. Med en dristig manøvre redder Jack sit skib fra den frygtede piratdræber Salazar (Javier Bardem) og sender ham i døden i klipperne ved Djævlens trekant.

Eller det vil sige, Salazar dør ikke, for i Disneys sære, trylleri-inficerede piratunivers bliver man i stedet forbandet og må leve livet som en slags spøgelse plaget af hævntørst og længsel efter at mærke dagslys.

Scenen er en slags oprindelseshistorie for Jack Sparrow, om dengang han blev udnævnt til sørøverkaptajn. Tilbageblikket spejles af scenen fra den første film, hvor Jack må erkende, at han ikke ene mand er i stand til at rigge skibet The Black Pearl til. Han bruger sig selv som lokkemad og får en fimset flådeofficer og hans soldater til at gøre det, hvorefter Jack igen franarrer dem sit skib. Det var der format over. Men i de efterfølgende film har Jack Sparrow mest bare fumlet beruset rundt og kun ved rent held undsluppet de utallige farer.

Det var en dramaturgisk brøler at lade Jack Sparrow indtage hovedrollen i de mellemliggende film. Han er klassisk comic relief, og et gennemgående karaktertræk er, at han er ligeglad med alt. Og så er det i længden svært at overbevise publikum om ikke også at være ligeglade.

Her i piratfilm nummer fem er det desværre kun i tilbageblikket, at vi ser Jack Sparrow som snu sørøver. Resten af tiden er han led og stupid, ligeglad og indbildsk, og det er ikke rigtig sjovt længere.

Har man først én gang tænkt tanken, at Jack Sparrow virker som en stiv udgave af Jar Jar Binks, er den svær at slippe igen (undskyld).

Det har det norske instruktørpar Espen Sandberg og Joachim Rønning, der med den Oscarnominerede ’Kon-Tiki’ beviste, at de kunne få havet til at se majestætisk ud og i øvrigt var i stand til fermt at integrere digitale effektskud med realfilm, desværre ikke kunnet ændre på.

Af gode kvaliteter i ’Pirates of the Caribbean: Salazar’s Revenge’ kan dog netop nævnes upåklageligt effektarbejde, som splittelsen af havet – Moses kunne ikke have gjort det bedre – og en scene med spøgelseshajer. Ja, spøgelseshajer!

Handlingen er til gengæld så tosset, at det næsten virker som et misforstået forsøg på en stilart. Salazars forbandelse er af uforklarlige årsager bundet til Jacks kompas (Magisk dims nummer et), så da han sælger det, slippes Salazar løs fra Djævlens trekant og begynder igen at dræbe pirater – og allerhelst Jack Sparrow. Carina Smyth (Kaya Scodelario), en sassy astronom, der leder efter sin far, som hun aldrig har mødt. Hun søger via spor i faderens gamle dagbog med den store rubin på (Magisk dims nummer to).

Jagten fører hende sammen med Henry Turner, som også har et faderkompleks. Han leder efter Kong Tritons trefork (Magisk dims nummer tre), som åbenbart kan bryde alle forbandelser. Med den kan Henry befri sin far, som er fanget på spøgelsesskibet Den flyvende hollænder.

’Pirats of the Caribbean: Salazar’s Revenge’ gør klogt i at forsøge sig med samme struktur som i den første film, hvor hovedhistorien ligger hos andre end Jack Sparrow. Så kan Depp skeje ud uden at skulle drive historien frem.

Men han stjæler stadig billedet. Ikke kun fordi han er den mest ekstravagante, men også fordi de egentlige hovedpersoner er så charmeforladte. I denne film spilles hovedrollen som Henry af Brenton Thwaites, som har samme mangel på karisma som Orlando Bloom. Så det er vel ganske passende, at Brenton spiller søn af Orlando Bloom og Keira Knightleys karakterer.


Kort sagt:
’Pirates of the Caribbean: Salazar’s Revenge’ er mildt underholdende og kortere og strammere end de andre efterfølgere. En behagelig tilbagevenden til den originales fjollede tone, hvor det hele ikke blev taget så seriøst. Et professionelt, men upersonligt miks af action, falde-på-halen-komik og overnaturligt pladder.

Læs også: Pirater holder ‘Pirates of the Caribbean 5’ som gidsel og forlanger massiv løsesum

Spillefilm. Instruktion: Espen Sandberg og Joachim Rønning. Medvirkende: Johnny Depp, Brenton Thwaites, Geoffrey Rush, Javier Bardem, Kaya Scodelario. Spilletid: 135 min.. Premiere: Den 24. maj
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af