’The Endless’: Kultfilm ville få H.P. Lovecraft til at sove ind

2 6
’The Endless’: Kultfilm ville få H.P. Lovecraft til at sove ind
'The Endless'

CPH PIX: »The oldest and strongest kind of fear is fear of the unknown«, står der i åbningsbilledet på lærredet. Citatet stammer fra kultforfatteren H.P Lovecraft, hvis sci-fi-horror-romaner igennem snart 100 år har dannet skole for utallige filmskabere.

Blandt de seneste udklækkede elever er instruktør- og manusmakkerparret Justin Benson og Aaron Moorhead. De har fulgt nogenlunde godt med i timen. Debuten ’Resolution og især efterfølgeren, mutant-mareridtet ’Spring’, fik kritikernes tommelfingre i vejret. Vennerne har dog desværre svært ved at indfri forventningernes utaknemmelige pres her i deres tredje film.

Brødrene Justin og Aaron (spillet af filmskaberne selv) er som børn involveret i en trafikulykke sammen med deres mor, der omkommer i bilens flammehav. En forbipasserende hjælper knægtene ud og tager dem med sig til Camp Acadia – en sekt midt ude i USA’s støvede ingenting. Medlemmerne dyrker en uforklarlig og overnaturlig magt fra det ydre rum, der er sektens egen destination, når tre fuldmåner lyser op på himlen.

Efter ti år i sekten stikker brødrene af. Det er sådan, vi bliver introduceret for dem. Som voksne, der lever en forhutlet tilværelse og ugentligt går til »deprogramming« – statens hjælp til hjernevaskede afhoppere. Det har virket på Justin, der føler sig overbevist om, at sektens endelige mål er masseselvmord. Mens Aaron er stadig draget af kulten, som han overbeviser sin bror om, at de skal vende tilbage til. Hvorfor leve som fattige af nudler og vand, når de faktisk havde det hele i Camp Acadia? De kan jo altid skride igen. Så hvorfor ikke bare et lille besøg – der her efter 10 minutter bliver til restens af filmens 100 minutter?

Meget lange minutter i Camp Acadia, der er lige så uhyggelig som en spejderlejr. Var Lovecraft ikke for længst død, ville han sove ind af kedsomhed til ’The Endless’, hvis titel først giver forkludret mening efter en times tid.

Den første halve time er ellers god nok. Frygten for det ukendte fungerer nemlig i scenerne, hvor den mystiske tilstedeværelse sætter en skræk i brødrene, når træer vælter omkring dem, eller da Justin får helvedes travlt med at komme op fra bunden af en sø. Men så går handlingen og effekterne i tarvelig tomgang som en ægte b-film.

Måske fordi ’The Endless’ er en billig b-film. Hvilket i særdeleshed mærkes, fordi filmparret får sværere og sværere ved at skjule, at de som skuespillere er amatører uden erfaring fra andre hovedroller. Og skuespillerne i birollerne som sektens medlemmer giver bestemt ikke meget indtryk af, at vi har at gøre med en fanatisk dødskult. Der er i hvert fald langt til vanviddet i 2013-sektfilmen ’Sacrament’, hvor en af nyere tids mere habile gyserinstruktører, Ti West, gav en grum – og skræmmende realistisk – fortolkning af Jonestown-massakren, hvor over 900 mennesker i 1978 begik det største masseselvmord i nyere historie.

Se, det var sgu da en dødskult, der ville noget!

Læs også: De 15 mest essentielle film på årets CPH PIX

Læs også: Alle vores CPH PIX-anmeldelser samlet på ét sted

 

Spillefilm. Instruktion: Justin Benson, Aaron Moorhead. Medvirkende: Justin Benson, Aaron Moorhead, Callie Hernandez. Spilletid: 111 min.. Premiere: Vises 29. september, 4. oktober og 10 oktober under CPH PIX
Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af