Pixars konge trækker sig tilbage et halvt år efter anklager om sexchikane

Pixars konge trækker sig tilbage et halvt år efter anklager om sexchikane
John Lasseter under Cannes-festivalen i 2015. (Foto: Pascal Le Segretain/Getty Images)

I ’Toy Story 3’ er der en på overfladen sød krammebjørn ved navn Lotso. Bag sit behagelige lyserøde ydre gemmer der sig imidlertid en sand skurk, der kun har i sinde at gøre ondt på vores hovedkarakterer.

Man aner en parallel med nyheden om, at skaberen af Pixar og instruktøren af ’Toy Story’ muligvis ikke er den hyggelige og harmløse mand, mange troede, han var.

The Hollywood Reporter oplyser, at John Lasseter med øjeblik virkning har taget seks måneders orlov efter anklager om seksuelle krænkelser.

Den voldsomme udvikling sker, efter Rashida Jones (‘Parks and Recreation’) og Will McCormack over for The New York Times gav til kende, at de havde forladt manuskripthvervet på ’Toy Story 4’ i projektets tidlige fase. Selv udtaler Jones og McCormack til avisen, at det ikke skyldes »uønskede tilskyndelser«.

»Det sagt så er vi glade for at se, at folk taler ud om adfærd, der gjorde dem utrygge. Vi forlod projektet af kreative årsager og, endnu vigtigere, filosofiske forskelligheder. Pixar har en kultur, hvor kvinder og folk af en anden farve ikke har det samme kreative at skulle have sagt«, siger duoen.

The Hollywood Reporter har imidlertid gravet videre i historien om, at Rashida Jones skulle være stoppet på grund af sexchikane fra John Lasseter. Adskillige anonyme kilder i animationsmiljøet bekræfter, at der er hold i rygterne, ligesom de fortæller, at Lassetter er kendt for ikke blot at kramme sine ansatte, men også for »at befamle og kysse dem samt komme med bemærkninger om deres fysiske attributter«. Endvidere skulle Lassetter have et alkoholproblem, der står tydeligt ved Pixars private fester, skriver The Hollywood Reporter.

En insider skulle have set en kvinde, som for 15 år siden sad ved siden af John Lasseter til et møde: »Hun var foroverbøjet og havde sin arm over sit lår. Jeg kan bedst beskrive det som en forsvarspositur. John havde sin hånd på hendes knæ, mens han bevægede den rundt. Hun sagde, at det var uheldigt at bære en nederdel den dag, og hvis hun ikke havde haft sin hånd over låret, ville hans hånd have bevæget sig videre«.

»Du krammer ham, og han hvisker i dit øre i langt tid. Han krammede og krammede, mens alle så på dig. Han invaderede rummet«, fortæller en anden anonym kilde, The Hollywood Reporter har talt med.

At beskyldningerne ikke er taget ud af den blå luft, antydes af John Lasseters hurtige reaktion. Manden bag Pixar, der revolutionerede den computergrafiske animation, instruerede ’Toy Story’ 1 og 2 og de populære ’Cars 1 og 2’ og i dag er kreativ chef for Disney og Pixars animationsafdeling har trukket sig midlertidigt med følgende udmelding:

»Jeg har altid ønsket, at vores animationsstudier var steder, hvor skabere kunne udforske deres vision med opbakningen og samarbejdet fra andre talentfulde animatorer og fortællere. Den form for kreativ kultur kræver konstant overvågning at fastholde. Den bygger på tillid og respekt og bliver skrøbelig, hvis et medlem ikke føler sig værdsat. Som leder er det mit ansvar at sikre, at det ikke sker, og nu tænker jeg, at jeg har levet op til det i denne henseende«, skriver Lasseter i en erklæring og kommer lidt nærmere sagens kerne:

»Jeg har på det seneste haft flere svære samtaler, der har været smertefulde for mig. Det er aldrig let at se ens fejltrin i øjnene, men det er den eneste måde at lære af dem«.

I kølvandet på Lasseters midlertidige fratrædelse har Disney kommenteret, at »vi er forpligtet til at bevare et miljø, hvor de ansatte bliver respekterede og bemyndigede til at gøre deres bedste. Vi er taknemmelige for Johns oprigtighed og ærlige undskyldning og støtter ham til fulde under hans sabbat«.

Læs også: Jeffrey Tambor forlader ‘Transparent’: »Det er ikke længere dét job, jeg skrev under på«

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af